سخنگوی مرکز مبادلات اعلام کرد
مشکل در تامین ارزهای پرمتقاضی
گروه بازار پول- «تامین ارزهای پر متقاضی همچون یورو در مرکز مبادلات با مشکل مواجه شده است. اما تامین ارزهای محلی و بومی که بین طرفهای تجاری ایران در آسیا متمرکز است، این مشکلات کمتر است. برخی کمبودها نیز به میزان تزریق ارز توسط صندوق توسعه ملی و شرکت نفت برمی گردد. همچنین برای نزدیک کردن قیمت ارز بازار به قیمت ارز مرکز مبادلات و رسیدن به تک نرخی ابتدا باید به فکر تثبیت قیمت ارز بود. در واقع ثبات قیمتها در بازار لازمه تک نرخی شدن ارز است.» این سخنان محورهای سخنان دیروز سخنگوی مرکز مبادلات ارزی بود. صمد کریمی که روزگاری تامین ارز برای اولویتهای کالایی را از ۳ تا ۸ تلاشی برای پوشش تقاضای ارزی کشور و کم کردن تقاضا از بازار غیر رسمی و در نهایت افت قیمتها میدانست، در این روزها خود نیز ثبات قیمتها در بازار (غیر رسمی) را لازمه تک نرخی شدن میداند. به گفته او، دلار در این مرکز تقاضایی ندارد و در عوض یورو مهمترین ارز مورد تقاضا در این مرکز است که برای تامین آن مشکل وجود دارد. او از صادرکنندگان غیرنفتی و پتروشیمیها خواسته است تا ارزهای خود را با ثبت در دفاتر اسناد رسمی، در اختیار این مرکز بگذارند.
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی با بیان اینکه مرکز مبادلات در خصوص ارزهای پر متقاضی مشکل دارد، گفت: ابتدا باید بازار ارز تثبیت شده و سپس به سراغ یکسانسازی ارز برویم.
به گزارش ایسنا، صمد کریمی در هشتمین نشست صبحانه کاری کانون نهادهای سرمایهگذاری که با محوریت تاثیر ارز بر بازار سرمایه برگزار شده بود، گفت: ابتدا قرار بود بورس ارز راهاندازی شود، ولی از ابتدای مهرماه مرکز مبادلات ارزی با همکاری وزارت اقتصاد و بانک مرکزی راهاندازی شد که این مرکز کار خود را با تامین مالی گروههای سه، چهار، پنج کار خود را آغاز کرد و در ادامه به گروههای شش و هفت و اخیرا گروه هشت افزایش داد.
وی با بیان اینکه طبقه بندی گروههای کالایی توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت صورت میگیرد، افزود: در حال حاضر و با توجه به شرایطی که وجود دارد فقط گروه کالایی ۹ را تامین ارز نکردهایم.
کریمی تاکید کرد: در خصوص عرضه ارز تقاضا برای دلار در مرکز مبادلات ارزی به صفر رسیده و ارز پر متقاضی در این مرکز یورو است، به طوری که سهم بالایی از تقاضا و ثبت سفارش به یورو اختصاص دارد.
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی در ادامه تاکید کرد: ما در مرکز مبادلات ارزی در خصوص ارزهای پر متقاضی مشکل داریم، ولی در خصوص ارزهای ملی با توجه به آسیب شناسی تامین ارز صورت میگیرد. این در حالی است که عمده تقاضای ما مربوط به ارزهای پرمتقاضی ویورویی است.
وی در ادامه به آمار فعالیت مرکز مبادلات ارزی اشاره کرد و افزود: از ابتدای تاسیس مرکز مبادلات تاکنون ۱۴ هزار و ۳۶۲ فقره ثبت سفارش صورت گرفته است و با توجه به مشکلاتی که در مرکز وجود دارد اولویتهای سه تا هشت ارز دریافت میکنند، زیرا منابع ارزی ما محدود بوده و تنها توسط شرکت نفت و صندوق توسعه ملی تامین میشود.
کریمی در ادامه یادآور شد: متوسط نرخ دلار از ابتدای راهاندازی مرکز تا ۲۱ دی ماه ۲۴ هزار و ۹۲۶ ریال و ضریب تغییرات آن ۳/۲ درصد بوده است که بررسیها نشان میدهد فعالیت صرافیهای مجاز رفتار سینوسی معادل چهار برابر مرکز مبادلات ارزی داشتهاند.
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی با تاکید بر اینکه گروه کالایی ۹ تامین ارز نشده و در ارزهای پرمتقاضی سرعت تامین ارز پایین است گفت: صادرکنندگان غیرنفتی و پتروشیمیها میتوانند اظهارنامه صادراتی خود را از طریق دفاتر رسمی به واردکنندگان انتقال دهند که این امر در ثبات بازار ارز نقش معناداری دارد.
وی تصریح کرد: نوساناتی که در بازار آزاد ارز صورت میگیرد قابل مدیریت بوده و ابتدا باید بازار ارز تثبیت شود و بعد به سراغ یکسانسازی نرخ ارز برویم.
کریمی ادامه داد: از زمانی که نرخ ارز در پایان سال ۹۰ و در نرخ ۱۲۲۶۰ ریال یکسانسازی شد تا ۱۸ تیرماه امسال واردات کلیه کالاها بدون توجه به گروههای کالایی آزاد بود و بانکها نسبت به تامین ارز اقدام میکردند؛ بنابراین اگر مواردی در بحث واردات کالاهای لوکس مطرح میشود مربوط به این دوره است.
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی در ادامه یادآور کرد: همچنین تا پایان آذر ماه امسال دو و نیم میلیارد دلار جهت واردات دارو به شرکتهای دارویی پرداخت شده است که توسط بانک مرکزی تامین مالی شده است که این میزان صد میلیون دلار از عملکرد سال ۹۰ بالاتر بوده است.
وی با بیان اینکه تغییرات محیطی به شدت در اقتصاد اتفاق میافتد گفت: ریسک فعالیتهای تولیدی در ایران بسیار بالا است و برای این موضوع باید همگرایی بوجود آید؛ بنابراین در این راستا یکسری راهکار اضطراری و کوتاه مدت بوده و یک سری راهکارهای بلند مدت میتواند بیشتر کمک کند.
کریمی در ادامه در خصوص بحثهای پیرامون کاهش استقلال بانک مرکزی این موضوع را تایید کرد و گفت: در زمانی استقلال بانک مرکزی نیم درصد بود که در حال حاضر این میزان کاهش پیدا کرده است. به گفته کریمی درجه استقلال هر چقدر به عدد یک نزدیک شود بهتر است.
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی با بیان اینکه فروش در مرکز مبادلات براساس ثبت سفارش و اولویتبندی کالایی صورت میگیرد عنوان کرد:کالاهای مصرفی در مرکز مبادلات نداریم و آنچه که تامین میشود براساس اولویتبندی است.
وی با بیان اینکه بالاترین سهمی که در مرکز مبادلات تامین میشود به کالای پنج مربوط است خاطرنشان کرد: صادرکنندگان میتوانند در صورت تمایل سپرده گذاری انجام داده وبه نرخ مبادلهای برای واحدهای تولیدی تامین منابع کنند.
کریمی ادامه داد: مسائل اقتصادی، مالی و بانکی بسیار پیچیده بوده و هر اظهارنظری که صورت گیرد در تصمیمگیریها اثرگذار است.
ارز مرکز مبادلات
دیروز دلار در مرکز مبادلات بدون تغییر ۲۴ هزار و ۵۶۲ ریال تعیین شد.در عین حال یورو با ۹۰ ریال افزایش تا ۳۲ هزار و ۸۰۳ ریال بالا رفت. درهم امارات۱ ریال، لیر ترکیه ۲۹ ریال، روپیه هند۱ ریال، یوآن چین ۴ ریال، پوند انگلیس ۱۲ ریال و ریال قطر ۳ ریال کاهش داشتند. در مقابل صد ین ژاپن ۱۰۰ ریال، فرانک سوئیس ۷۴ ریال و کرون سوئد ۲ ریال افزایش یافتند.
قیمتهای داخلی
سخنان سخنگوی مرکز مبادلات ارزی در خصوص ثبات قیمتها در حالی است که به نظر میرسد مسائل موجود در فضای سیاسی روزهای اخیر چه در مواجهه مجلس با دولت و مجلس با بانک مرکزی مهمترین تاثیرات را بر بازار ارز و سکه داشته است. اخبار مربوط به انفصال از خدمت رییسکل بانک مرکزی که در این روزها نقل محافل و مطبوعات است، چیزی نیست که بازار پول کشور بتواند به راحتی آن را هضم کند.
اضافه برداشتها از حساب بانکها از آغاز سال تا کنون مورد چالش بوده و در نهایت رییسکل بانک مرکزی و متولی اصلی بازار پول کشور به اهمال در انجام وظایف متهم است. این اخبار مهمترین بازار کشور یعنی بازار ارز را متلاطم کرده است. فارغ از این مباحث هنوز نتیجه خاصی از نشستهای شبانه نمایندگان مجلس و دولت برای تعیین میزان افزایش قیمتها در فاز دوم هدفمندی یارانهها که بتواند قدری از التهاب بازار بکاهد حاصل نشده است. برخی نیز فشارهای آتی بینالمللی را دلیلی برای نوسان شدید قیمتها در ماههای پایانی سال میدانند.
افت قیمت در ساعات میانی بازار
دیروز دلار پس از نوسان در ساعات میانی روز دوباره تا ساعت ۱۴:۳۰ به قیمت باز شده اول وقت، بازگشت و در مجموع رشد اندکی داشت. در بازار سکه هم تا این ساعت قیمت سکه به یک میلیون و ۴۷۰ هزار تومان رسید که البته نسبت به ساعات قبل از آن، افت داشت. نیم سکه دیروز ۷۳۵ هزار تومان و ربع سکه ۴۴۰ هزار تومان بود.
حباب قیمت برای سکهها
با توجه به نرخ ۳۵۹۰ تومان دلار در ساعت ۱۴:۳۰ دقیقه و قیمت ۱۶۹۲ دلاری اونس طلا در این لحظات، ارزش طلای موجود در سکه تمام بهار آزادی تقریبا یک میلیون و۴۳۰ هزار تومان بود. این میزان البته بدون در نظر گرفتن مالیات بر ارزش افزوده و سایر کارمزدها است. با این حال نسبت به قیمت بازار تقریبا ۴۰ هزار تومان فاصله دارد. قیمت ربع سکه نیز در این روزها حباب زیادی دارد. هر قطعه آن در بازار ۴۴۰ هزار تومان است که اگر در ۴ ضرب شود، قیمت هر قطعه تمام آن را به۱ میلیون و ۷۶۰ هزار تومان میرساند.
در واقع با توجه به قیمت یک میلیون و۴۳۰ هزار تومانی ارزش واقعی طلای سکه، قیمت ربع باید تا ۳۵۷ هزار تومان پایین بیاید.
طلا در بازارهای جهانی
دیروز نرخ جهانی طلا تا ۱۶۹۲ دلار رسید که نسبت به نرخ روز دوشنبه بعد از ظهر، تقریبا نوسان زیادی نداشته است.
در این راستا رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران گفت: قیمتها در بازار طلا بدون دلیل و ضابطه مشخص رشد یافته و امیدواریم بانک مرکزی با مدیریت مناسب بازار طلا را کنترل کند.
«احمد وفادار» روز سهشنبه در گفتوگو با ایرنا، درباره رشد قیمتها در بازار طلا، افزود: از آنجایی که قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی نسبت به روزهای گذشته تغییر چندانی نداشته، دلیل خاصی برای افزایش قیمت طلا و سکه در بازار وجود ندارد.
وی با بیان آنکه، نوسان قیمت دلار در روزهای گذشته بر بازار طلا تاثیرگذار بوده است، گفت: بازار طلا همواره متاثر از قیمتهای بازار ارز است.
وفادار اظهار امیدواری کرد: بانک مرکزی با مدیریت مناسب از طریق تزریق ارز یا سکه، این بازار را مدیریت کند تا وضعیت کنونی ادامهدار نشود.
ارسال نظر