مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی تشریح کرد
سه دلیل محدودیت در پرداخت وام ازدواج
گروه بازار پول- کاهش سپردهگذاری در قالب قرضالحسنه، افزایش سقف تسهیلات قرضالحسنه و گسترش دامنه شمول این نوع عقد بانکی موجب محدودیتهای اخیر در پرداخت تسهیلات ازدواج شده است. مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی با بیان دلیل محدودیت برخی بانکها در پرداخت وام ازدواج از تصمیمهای جدید بانک مرکزی برای پوشش بیشتر متقاضیان دریافت تسهیلات قرضالحسنه خبر داد.
اقدامات بانک مرکزی برای پاسخ به متقاضیان تسهیلات
گروه بازار پول- کاهش سپردهگذاری در قالب قرضالحسنه، افزایش سقف تسهیلات قرضالحسنه و گسترش دامنه شمول این نوع عقد بانکی موجب محدودیتهای اخیر در پرداخت تسهیلات ازدواج شده است. مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی با بیان دلیل محدودیت برخی بانکها در پرداخت وام ازدواج از تصمیمهای جدید بانک مرکزی برای پوشش بیشتر متقاضیان دریافت تسهیلات قرضالحسنه خبر داد. علیاصغر میرمحمد صادقی مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی با اعلام حمایت کامل این بانک از پرداخت تسهیلات خرد در زمینه اشتغال، ازدواج و ... گفت: اگر برخی بانکها نتوانستهاند به تقاضای درخواست کنندگان پاسخ دهند بهدلیل بالا بودن تقاضا در قبال منابع آنها است. به گفته او برخی بانکها بهدلیل تاکید بانک مرکزی، تمامی منابع قرضالحسنه در اختیار خود را تسهیلات دادهاند. به گفته این مقام مسوول بانک مرکزی در سالجاری به ۷۴۱ هزار نفر تسهیلات ازدواج پرداخت شده است و بانک مرکزی اصرار دارد اگر بانکی منابع قرضالحسنه در اختیار دارد، متقاضیان بیشتری را پوشش دهد.
دلایل محدود شدن منابع قرضالحسنه
مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی دلیل محدودیت پیش آمده برای منابع قرضالحسنه را در راستای برخی تصمیمهای حمایتی دولت اعلام و اظهار کرد: با توجه به برنامههای دولت در زمینه اشتغال، حمایت از افراد کم بضاعت و ... بخش بالایی از منابع در این مسیر مصرف شده است. میرمحمد صادقی در بیان جزئیات این محدودیتها گفت: منابع قرضالحسنه برای بانکها از طریق سپردههای مردمی در قالب عقد قرضالحسنه و اقساط پرداختی تسهیلات اعطا شده براساس این عقد تامین میشود. میرمحمد صادقی با اشاره به محدودیت در روشهای جذب منابع قرضالحسنه گفت: در چند سال اخیر به دلیل افزایش سقف اعطای تسهیلات قرضالحسنه در زمینه ازدواج، اشتغال و... بخش زیادی از این منابع مصرف شده است. وی برای مثال به افزایش سقف تسهیلات ازدواج اشاره و اظهار کرد: تسهیلات این بخش ابتدا از دو میلیون تومان به سه میلیون تومان و از سالجاری نیز، با شرط دارا بودن بعضی شرایط خاص، به پنج میلیون تومان رسیده است. مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی یکی دیگر از موارد و دلایل محدودیتها را گسترده شدن دامنه شمول تسهیلات قرضالحسنه دانست. به گفته وی، اقدامات دولت، در خصوص اشتغال خانگی، اشتغالزایی نهادهای حمایتی و کمیته امداد امامخمینی، دامنه دریافت تسهیلات قرضالحسنه را گسترده کرده است. او اظهار کرد: بنابراین از سویی افزایش سقف و از سوی دیگر گسترده شدن شمول تسهیلات قرضالحسنه در بخشهای مختلف، موجب شده تقاضا برای استفاده از تسهیلات قرضالحسنه افزایش یابد. به گفته مدیر کل اعتبارات این موارد تاثیراتی در مدیریت منابع و مصارف بانکها، داشته است. این مقام مسوول با تاکید بر اینکه مصارف قرضالحسنه افزایش پیدا کرده، ولی منابع افزایشی نداشته است گفت: این مساله موجب شده برخی بانکها در اعطای تسهیلات قرضالحسنه با محدودیت روبهرو شوند. وی البته تاکید کرد که مقامات بانک مرکزی و بخش اعتباری آن، بنا به آثار این تسهیلات، کاملا با آن موافق هستند. میرمحمد صادقی یکی دیگر از محدودیتهای بانکها را عدم استفاده از سایر منابع، بابت استفاده در تسهیلات قرضالحسنه عنوان کرد. او در خصوص این محدودیت گفت: به دلیل آنکه سایر منابع بانکها، هزینهزا است و بانکها در قبال سپردههای مردم، سود پرداخت میکنند نباید این گونه منابع در راه تسهیلات قرضالحسنه ۴ درصدی، هزینه شود.به گفته وی، اولویت دولت دهم در طول سالهای اخیر، بر اساس مصوبات شورای عالی اشتغال، ابتدا اشتغالزایی، شامل اشتغال خانگی و اشتغال معمولی، و بعد از آن تسهیلات ازدواج بوده است. او در این باره توضیح داد: با تاکید دولت در طول سالجاری، ۳۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال بر اساس مصوبه شورای عالی اشتغال، بابت اشتغالزایی قرضالحسنه، به بانکها ابلاغ شده است. وی اضافه کرد: از طرفی، خیل عظیمی از تقاضا برای تسهیلات قرضالحسنه وجود دارد؛ در صورتی که منابع رشد چندانی نداشته است. بر اساس قانون بودجه هم، امسال ۲۰ درصد منابع برای کمیته امداد اختصاص یافته که مبلغ بسیار بالایی است. علی اصغر میرمحمد صادقی در این خصوص تاکید کرد: از نظر بانک مرکزی اینها نقاط منفی نیست، بلکه فقط اعلام محدودیتها و مشکلات است.
افزایش متقاضیان دریافت تسهیلات
وی با بیان اینکه مشتریان و گروههای مختلف متقاضی دریافت تسهیلات قرضالحسنه، افزایش پیدا کردهاند افزود: بر اساس تصمیمگیریها مقرر شده که مددجویان سازمان زندانها ۱۴ هزار و ۴۵۰ میلیارد ریال، ورشکستهها دو هزار میلیارد ریال، برنامههای اشتغال ۳۲ هزار میلیارد ریال و کمیته امداد ۲۰ درصد منابع قرضالحسنه را دریافت کنند. او بیان کرد: قانونگذاران محترم درست تشخیص دادهاند، باید این تسهیلات پرداخت شود. لیکن، نیاز است که واقعا بانکها در این زمینه مدیریت منابع کنند.مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی در این باره به دستورالعمل ابلاغ شده به بانکها اشاره کرد و گفت: به بانکها تاکید شده که تمام مانده منابع دریافتی قرضالحسنه را پس از کسر الزامات قانونی آن، بابت تسهیلات قرضالحسنه پرداخت کنند. در سالجاری، تا این اواخر، به ۷۴۱ هزار نفر وام قرضالحسنه ازدواج پرداخت شده است. تاکید شده که بانکها، در این زمینه باید تلاش خود را انجام دهند. توصیههایی هم در این زمینه ارائه شده است. وی خاطرنشان کرد: در خصوص تسهیلاتگیرندگان قبلی قرضالحسنه، این تعهد و فرهنگسازی در آنها و مردم باید ایجاد شود که نسبت به بازپرداخت تسهیلات اقدام کنند؛ چرا که افراد دیگری هم هستند که به این تسهیلات نیاز دارند. در حال حاضر بخشی از مطالبات معوق بانکها، در خصوص همین تسهیلات قرضالحسنه است. وصول این مطالبات میتواند تا اندازه بیشتری کمک کند که افراد بیشتری در این زمینه به بانکها مراجعه کنند.
ترغیب بانکهای خصوصی به پرداخت تسهیلات وام ازدواج
علی اصغر میرمحمد صادقی در ادامه بیان کرد: در حال حاضر نسبت تسهیلات قرضالحسنه به سپردههای برخی از بانکها، به بالای ۱۰۰ درصد رسیده و نیاز به زمان دارد که آنها با دریافت سپردههای جدید و وصولیها، بتوانند تقاضاهای جدید را برآورد کنند. وی اضافه کرد: از طرفی، بانک مرکزی، با اجماعی کلی در کمیسیون اعتباری خود، تصمیماتی را اتخاذ کرده است که بانکهای خصوصی هم که نسبت به اخذ منابع قرضالحسنه اقدام میکنند، باید نسبت به اعطای ۵۰ درصد منابعشان مشارکت در پرداخت تسهیلات برای امر ازدواج، مشارکت کنند.
که در شرف اتصال به شبکه سامانه قرضالحسنه ازدواج بانک مرکزی هستند. یک ماه پیش نامه دادهایم، باید بیایند آموزش ببینند. او افزود: یکی دیگر از موارد، که باز هم با نظر مثبت بخش اعتباری بانک مرکزی بوده، سقف فردی تسهیلات قرضالحسنه اشتغالزایی است که از مصوبات شورای اشتغال است و در شورای پول و اعتبار مطرح شده و مورد موافقت قرار گرفته است.
طبق این مصوبه، سقف فردی تسهیلات قرضالحسنه اشتغالزایی از صد میلیون به صد و پنجاه میلیون ریال افزایش پیدا کرده، مشروط به اینکه از طرف نهادهای حمایتی مثل کمیته امداد، بهزیستی، ایثارگران و غیره معرفی شده باشد.
حمایت بانک مرکزی از تسهیلات خرد
علی اصغر میرمحمد صادقی، مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی، با بیان نظر مثبت بانک مرکزی و بخش اعتبارات آن به اعطای تسهیلات قرضالحسنه گفت: بانک مرکزی کاملا موافق پرداخت تسهیلات خرد و قرضالحسنه است، چرا که این نوع تسهیلات آثار خوبی دارد و دامنه شمول و مشارکت افراد بیشتری را در استفاده از منابع بانکها به همراه خواهد داشت.
وی با تاکید بر اهمیت تسهیلات خُرد در کنار تسهیلات کلان گفت: با توجه به اینکه افراد بیشتری برای حل مشکلات روزمره زندگی از تسهیلات خُرد و بهویژه قرضالحسنه استفاده میکنند، به نظر میرسد این نوع تسهیلات میتواند برای عموم مردم جامعه کارآتر باشد. گرچه تسهیلات کلان هم آثار خود را در بخشهای اشتغال، صادرات، تولید و خودکفایی دارد.
ارسال نظر