گروه بنگاه‌ها - مدیرعامل بانک مهر اقتصاد در همایش تخصصی بانکداری اسلامی که به همت این بانک و با حضور مدیران عامل بانک‌ها و موسسات مالی و صاحبنظران این عرصه در دانشگاه امام حسین(ع) برگزار شد از تدوین الگوی عملی برای استقرار بانکداری بدون ربا خبر داد. غلامحسن تقی‌نتاج، مدیرعامل این بانک با بیان اینکه تاکنون اقدامات خاصی برای بانکداری اسلامی انجام نشده، اظهار کرد: در واقع هر آنچه در سیستم‌های بانکی طراحی شده، در محیط‌های غیراسلامی تصویب شده و ما آن را در کشورمان اجرایی کرده‌ایم. وی افزود: در بانک، ذی‌نفعان مختلفی از جمله سهامداران و سپرده‌گذاران وجود دارند؛ که بیشترین حجم سرمایه‌گذاری توسط سپرده‌گذاران انجام می‌شود در حالی که برخی بانک‌ها اغلب خدمات خود را برای سهامداران در نظر می‌گیرند. نتاج با بیان اینکه نظریه غالب در بانکداری غیراسلامی، تئوری بنگاه است، گفت: این نظریه در بسیاری از کشورها دنبال می‌شود، اما براساس نظریه مشارکت جامع، دارایی‌ها به سهامداران و سپرده‌گذاران تعلق دارد و عملیات بانکی در چارچوب بانکداری اسلامی صورت می‌گیرد.

نتاج با بیان اینکه در اسلام بر ممنوعیت ربا تاکید شده، گفت: سود باید منصفانه پرداخت و سهامداران و سپرده‌گذاران در سود بانک به صورت مساوی و متناسب با منابع سرمایه‌گذاری‌شده شریک باشند و بانک تنها نباید به منافع سهامداران توجه کند و مسوولیت‌های اجتماعی مانند انفاق و مشارکت در فعالیت‌های عام‌المنفعه نیز نباید نادیده گرفته شود.

وی ادامه داد: در قالب بانکداری بدون ربا سود به صورت قطعی نباید تعیین شود و سودهای اعلامی، علی‌الحساب در نظر گرفته می‌شود که پس از قطعی شدن سود حاصله در پایان سال، سود قطعی به سپرده‌گذاران پرداخت می‌شود، اما این مهم در برخی بانک‌ها و موسسات صورت نمی‌گیرد.

نتاج با بیان اینکه قوانین جاری بانکداری کشور حداقل‌ها را درنظر گرفته، تاکید کرد: باید متناسب با نیازهای کشور، مقررات لازم برای اجرایی شدن قانون عملیات بانکداری بدون ربا تدوین شود که این امر مستلزم ورود صاحبنظران و کارشناسان مربوطه به این حوزه است.

وی با اشاره به دو دهه فعالیت موسسه مالی و اعتباری مهر گفت: این بانک مبانی نظری بانکداری بدون ربا را به صورت مکتوب تهیه کرده که سایر موسسات و بانک‌ها می‌توانند این مجموعه را بررسی کرده و آن را مورد نقد و بررسی قرار دهند که به همین منظور این الگو به صورت مکتوب در اختیار همه متخصصان و کارشناسان این حوزه قرار خواهد گرفت.

نتاج افزود: این الگو در دوره‌های مختلف در بانک مهر اقتصاد اجرایی شده و نقاط ضعف آن اصلاح شده است و امروز به عنوان یک مجموعه‌ مستند در بیش از ۸۰۰ شعبه بانک اجرایی می‌شود که همین جا از همه بانک‌ها و موسسات مالی دعوت می‌کنیم تا همگی با اجرای درست بانکداری اسلامی به سمت حذف ربا در جامعه حرکت کنیم.