سایه سیاست برطلای جهانی
دنیای اقتصاد- اختلافنظر بین دو حزب دموکرات و جمهوریخواه بر سر افزایش مالیاتها، بازارهای جهانی را نیز متاثر کرده است. مطبوعات دنیا شرایط کنونی را به پرتگاه مالی توصیف کرده و معتقد هستند اگر تا پایان سال میلادی تفاهمی حاصل نشود، اقتصاد جهانی به شدت تحتتاثیر این مساله قرار خواهد گرفت. بازار جهانی طلا نیز از این شرایط مستثنی نبوده است. بهای هر اونس طلا که در هفتههای گذشته تا سطوح قیمتی ۱۷۳۰ دلار نیز بالا رفته بود، روز گذشته به زیر ۱۷۰۰ دلار افت کرد. افتی که به گفته فعالان بازار بر اثر کشمکش سیاسی دو حزب اصلی آمریکا رخ داده است. طلا همچنان نگران اختلاف دو حزب تا دقیقه ۹۰
کاهش قیمت جهانی طلا زیر سایه سیاست
گروه بازار پول_مسعود رضا طاهری: بهای طلا در بازارهای جهانی بار دیگر به زیر ۱۷۰۰ دلار رسید و روز پنجشنبه در پی فروش تکنیکی گسترده در بازارهای جهانی تا ۱۶۹۰ دلار هم کاهش داشت.
بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری که طی هفته گذشته از ۱۷۰۴ دلار تا ۱۷۱۳ دلار و حتی ۱۷۲۰ دلار هم افزایش یافته بود، از روز پنجشنبه با افت قیمت روبهرو شد. فروش تکنیکی طلا در این روز از آسیا شروع شده و به تدریج به اروپا و آمریکا هم رسید. این فروش که به گفته کارشناسان دلایل مشخصی نداشته موجب افت قیمت طلا شده است. همچنین از افزایش شاخص قیمت دلار و افت قیمت نفت نیز به عنوان دلایل جنبی این اتفاق یاد میشود.
افت قیمت طلا البته برخلاف انتظار به وقوع پیوست. تصمیم روز چهارشنبه فدرال رزرو مبنی بر خرید ماهانه ۴۵ میلیارد دلار اوراق قرضه خزانهداری به ظاهر باید چشمانداز افزایش قیمت کالاها را تقویت میکرد. با این حال تاثیر فروشهای تکنیکی به مراتب قویتر از این اتفاق بود.
روز چهارشنبه در کمیته بازار باز فدرال رزرو آمریکا مصوب شد تا ماهانه ۴۵ میلیار دلار اوراق قرضه خریداری شده و ترکیب اوراق به سمت اوراق بلند مدت بهبود یابد. ترازنامه فدرال رزرو گسترده تر شده و لازم است تا دلار بیشتری چاپ شود. نرخ بهره تا افت نرخ بیکاری به ۵/۶ درصد نزدیک به صفر نگاه داشته میشود. گفته شده اگر نرخ رشد اقتصادی تا ۲ سال در سطح ۵/۲ درصد حفظ شود نرخ بیکاری تا ۵/۶ درصد کاهش خواهد یافت و اعتقاد بر لزوم این سیاست تا ابتدای سال ۲۰۱۵ وجود دارد. برنانکه روز چهارشنبه اعلام کرد که درصورت نبود توافق بین دولت اوباما و کنگره، فدرال رزرو تنها قادر به پوشش دادن بخش اندکی از زیان اقتصادی این کار خواهد بود.
نگرانی از نبود توافق احتمالی در این بین بازارها را از بی اطمینانی پر کرده است. حرکت تازه و جدی برای رسیدن به توافق بین این دو گروه بر سر میزان مالیاتها و کاهش هزینهها دیده نمیشود ضمن اینکه طرفین همدیگر را برای ناکامی در این مسیر متهم میکنند. البته برخی نیز به حل این مناقشه در دقایق پایانی سال ۲۰۱۲ امیدوارند.در اروپا نیز اتفاق دیگری البته در جریان است. وزرای دارایی اتحادیه اروپا بر سر ایجاد یک نهاد واحد نظارتی بر نظام بانکی این اتحادیه به توافق رسیدهاند. این اتفاق خبر مثبتی طی ۳ سال بحران بدهیها در این قاره بوده و در پی آن ارزش یورو افزایش یافته و در مقابل نرخ بازدهی اوراق قرضه ایتالیا و اسپانیا افت کرد.
بازار داخلی
روز پنجشنبه با وجود افت قیمت طلا در بازارهای جهانی قیمت سکه همچنان در سطح یک میلیون و۲۰۰ هزار تومان بود. نیم سکه ۶۰۰ هزار تومان و ربع سکه ۳۱۰ هزار تومان باقی ماندند. قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار بدون اجرت ساخت نیز ۱۲۲ هزار و ۷۴۰ تومان تعیین شد.
دلار روز پنج شنبه البته همچنان در محدوده ۳۰۱۰ تومان فروخته شد. در بازار البته تقاضای زیادی وجود نداشت. بازار تقریبا آرام بود و البته منتظر نتایج یک نشست نیز بود.
در این روز البته از نشست معاون آژانس بینالمللی انرژی اتمی با مقامات کشورمان تا غروب خبری منتشر نشد. در بازگشت در فرودگاه وین ناکاراتس گفتوگوها را مثبت ارزیابی کرده و اظهار امیدواری کرده است که تا تقریبا یک ماه دیگر طرفین بر سر مدالیته گفتوگوها و اجرایی کردن مراحل آن به توافق مهمی دست یابند. سلطانیه نیز این دیدار را مثبت ارزیابی کرده است. بازار دیروز در یک فضای غیررسمی شاهد افت ۵۰ تومانی قیمت دلار بود. شنیده شد قیمت دلار برای فروش در روز گذشته بین دلالان ۲۹۵۰ تومان پیشنهاد شده است. قیمت خرید نیز ۲۹۰۰ تومان اعلام شد که در صورت تاکیدهای بیشتر بر نتایج مثبت دیدار مقامات آژانس، احتمال افت قیمتها به مراتب بیشتر خواهد بود. احتمال میرود اگر بازار این شرایط را جدی تر بگیرد، امروز باید قیمت دلار در سطح ۲۹۶۰ تومان باز شود.
در این روزها گلایه وزارت بهداشت از تخصیص نیافتن ارز کافی برای دارو برخی مقامات را به ارائه عدد و ارقام واداشته است.
پرداخت ۴/۱ میلیارد دلار ارز دارویی به نرخ مرجع از ابتدای سال
در این راستا سخنگوی مرکز مبادلات ارزی با اشاره به پرداخت ۱/۴ میلیارد دلار ارز دارویی به نرخ مرجع از ابتدای سال تا ۲۲ آذر گفت: رقم پرداختی به دارو و اقلام دارویی از ۱۵ آبان تا ۲۲ آذر حدود ۴۰ درصد رشد داشته است.
صمد کریمی در گفتوگو با خبرگزاری فارس با اشاره به پرداخت ارز برای دارو و اقلام دارویی اظهار کرد: بانک مرکزی همواره اقدامات لازم را در جهت تامین ارز کالاهای اساسی و اقلام دارویی به نرخ ارز مرجع انجام داده است.
وی افزود: با توجه به نیاز مبرم کشور به داروهای ساختهشده و تشکیلات پزشکی، از ابتدای سالجاری تا ۲۲ آذرماه معادل یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار برای واردات اقلام دارویی به نرخ مرجع تخصیص داده شده است.
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی تصریح کرد: رقم پرداختی به دارو و اقلام دارویی از ۱۵ آبانماه تا ۲۲ آذرماه حدود ۴۰ درصد رشد داشته است.
برخی از مسوولان وزارت بهداشت از عدم پرداخت ارز برای واردات دارو صحبت میکردند، در حالی که یک مقام آگاه در گفتوگو با فارس علت کمبود داروهای وارداتی را استفاده ارزهای دریافتی برای واردات کالاهای دیگر بیان کرد.
ارز مورد نیاز دارو ۵/۲ میلیارد دلار است
این در حالی است که رییس کمیسیون بهداشت مجلس با اشاره به اینکه از ابتدای مهر تا پایان آبان ۱ میلیارد دلار برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص یافته، گفت: از این رقم ۸۴۰ میلیون دلار صرف خرید و واردات دارو شده است. حسینعلی شهریاری ادامه داد: براساس گزارشهای موجود، از ابتدای مهر تا پایان آبانماه یک میلیارد دلار به واردات دارو و تجهیزات پزشکی تخصیص داده شد، در حالی که میزان ارز مورد نیاز کشور برای دارو ۲/۵ میلیارد دلار است. به گفته وی، از یک میلیارد دلار ارز داده شده، ۸۴۰ میلیون دلار؛ یعنی در حدود یک سوم نیاز دارویی کشور به دارو اختصاص داده شده است.
سفارشهای مرکز مبادلات به ۱۰۱۷۵ فقره رسید
همچنین مرکز مبادلات ارزی دربیست و دوم آذرماه، تعداد۵۸ فقره سفارش را جهت تخصیص ارز به ثبت رساند. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، با محاسبه عملکرد روزهای پیشین، تعداد ثبت سفارشهای پذیرفته شده در این مرکز به رقم ۱۰۱۷۵ فقره رسید. با احتساب عملکرد روزهای پیشین، تعداد ثبت سفارشهای تخصیص ارز یافته توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در مرکز مبادلات ارزی به رقم ۱۰۱۱۷ فقره رسید.
ارسال نظر