تورم آبان از 26 درصد گذشت

گروه بازار پول- محمود بهمنی، رییس‌کل بانک مرکزی، نرخ تورم آبان‌ماه سال‌جاری را ۱/۲۶ درصد اعلام کرد. وی اظهار کرد: نرخ تورم در دوازده‌ماه منتهی به آبان‌ماه ۱۳۹۱ نسبت به دوازده‌ماه منتهی به مهرماه ۱۳۹۰ معادل ۱/۲۶ درصد بوده است. این آمار نشان‌دهنده افزایش نرخ تورم دوازده‌ماهه (میانگین) نسبت به ماه‌های گذشته است. در مهرماه سال‌جاری پایگاه اطلاع‌رسانی بانک مرکزی نرخ تورم میانگین در دوازده‌ماه منتهی به این‌ماه را ۹/۲۴ درصد عنوان کرده بود. نرخ تورم مهرماه نیز بیشتر از ماه‌های پیشین و نشان‌دهنده روند افزایشی در مسیر حرکتی این شاخص بود. آمار منتشر شده برای‌ماه آبان نیز نشان از تداوم روند افزایشی نرخ تورم میانگین، در این‌ماه دارد. پیش از این بانک مرکزی نرخ تورم میانگین دوازده ماهه را در فروردین‌ماه سال‌جاری، ۸/۲۱ درصد، اردیبهشت ماه ۲/۲۲ درصد، خردادماه ۴/۲۲ درصد، تیرماه ۹/۲۲ درصد، مرداد‌ماه ۵/۲۳ درصد، شهریور‌ماه ۰/۲۴ درصد و در مهرماه ۹/۲۴ درصد اعلام کرده بود.

همچنین مقایسه با آمار سال گذشته نیز نشان می‌دهد که متوسط رشد شاخص قیمت کالاهای مصرفی یا تورم، در آبان‌ماه سال پیش ۸/۱۹ درصد بوده است. مقایسه این نرخ با رقم اعلام شده اخیر نیز تفاوت معناداری در مورد رشد قیمت‌ها در سال گذشته و افزایش قیمت‌ها در سال‌جاری دارد.

بیشترین نرخ در ۱۷ سال اخیر

بررسی آمارهای رسمی در خصوص شاخص‌های قیمتی در سال‌های اخیر نشان می‌دهد که از دی‌ماه سال ۷۵ به این سو، نرخ تورم میانگین همواره کمتر از نرخ ۱/۲۶ درصدی اعلام شده برای آبان‌ماه سال‌جاری بوده است. به عبارت دیگر، نرخ تورم آبان‌ماه در ۱۷ سال اخیر بی‌سابقه بوده است.

بر این اساس می‌توان با توجه به آمارهای ماهانه متعلق به سال‌های اخیر چنین بیان کرد که پس از نرخ تورم میانگین ۶/۲۶ درصدی در دی‌ماه سال ۷۵، در این بازه ۱۷ ساله، بیشترین نرخ تورم میانگین متعلق به بهمن‌ماه سال ۸۷ بود که در آن زمان، شاخص قیمت‌ها رشد متوسط قیمتی یا تورم میانگینی معادل با ۹/۲۵ درصد تجربه کرد.

از آنجا که رقم دقیق سایر متغیرهای قیمتی از سوی رییس‌کل بانک مرکزی اعلام نشده است، می‌توان با توجه به نرخ تورم میانگین، برآوردی را در خصوص آنها ارائه داد. بر این اساس، با توجه به رقم شاخص‌ها در ۲۴‌ماه منتهی به مرداد ماه، می‌توان شاخص قیمت‌ مصرف‌کننده در آبان‌ماه را به میزان ۲/۳۸۱ محاسبه کرد. همچنین با استفاده از این شاخص، نرخ تورم ماهانه در آبان‌ماه به میزان ۵/۴ درصد و نرخ تورم نقطه به نقطه آبان‌ماه سال‌جاری معادل ۹/۳۵ درصد به دست می‌آید.

برآوردهای دیگر

همچنین می‌توان با توجه به مقادیر نزدیک به نرخ تورم میانگین اعلام شده، بازه‌ تغییراتی را برای این شاخص‌ها در نظر گرفت. به این ترتیب، چنان که در خوش‌بینانه‌ترین حالت، نرخ تورم میانگین آبان‌ماه ۰۵/۲۶ گرفته شود، ملاحظه می‌شود که عدد مربوط به شاخص قیمت‌ها به میزان ۲/۳۷۹ به دست می‌آید. با در نظر گرفتن این شاخص، می‌توان گفت در خوش‌بینانه‌ترین حالت، نرخ تورم میانگین آبان‌ماه به میزان ۹/۳ درصد و نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به این ماه، ۱/۳۵ درصد بوده است. همچنین در صورتی که حالتی در نظر گرفته شود که نرخ تورم میانگین دوازده ماهه اعلام شده برای آبان‌ماه، به سمت پایین تخمین زده شده است، بیشترین رقم ممکن ۱۵/۲۶ خواهد بود. در این سناریو نیز نتیجه‌گیری می‌شود که بیشترین رقمی که می‌توان برای شاخص قیمت‌ها در آبان‌ماه در نظر گرفت، معادل ۳/۳۸۲ درصد خواهد شد. همچنین بیشترین رقم ممکن برای نرخ تورم ماهانه در آبان‌ماه، به میزان ۸/۴ درصد و بیشترین رقم ممکن برای نرخ تورم نقطه به نقطه در این‌ماه نیز، ۲/۳۶ درصد خواهد بود.

بنابراین با استفاده از نرخ تورم میانگین اعلام شده از سوی رییس‌کل بانک مرکزی و با توجه به محاسبات انجام شده، ملاحظه می‌شود که شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرف‌کننده بین ۲/۳۷۹ و ۳/۳۸۲، نرخ تورم ماهانه بین ۹/۳ درصد و ۸/۴ درصد و نرخ تورم نقطه‌ به نقطه در این‌ماه نیز در بازه ۱/۳۵ درصد تا ۲/۳۶ درصد بوده است.

بررسی‎ آمار منتشر شده از نرخ تورم نقطه به نقطه در سال‌های اخیر نیز، حاکی از این است که بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه در سال‌های گذشته، در فروردین‌ماه سال ۷۵ و به میزان ۱/۳۵ درصد بوده است؛ بنابراین با توجه به محاسبات انجام شده، می‌توان نتیجه گرفت که از فروردین‌ماه سال ۷۵ به بعد، نرخ تورم نقطه به نقطه آبان‌ماه، بیشترین رقم را از آن خود کرده است.