گروه بازارپول- دستورالعمل اجرایی نحوه تاسیس، فعالیت و نظارت و تعطیلی شعب بانک‌های خارجی در ایران تهیه و به تصویب بانک مرکزی رسید.

این دستورالعمل که در پی آیین‌نامه هیات وزیران در خصوص فعالیت شعب بانک‌های خارجی در کشور تهیه شده، هنوز ابلاغ نشده است. دستورالعمل ۵۷ ماده‌ای و ۱۹ تبصره‌ای جلسه ۱۶ اردیبهشت ماه سال ۸۸ هیات‌ عامل بانک مرکزی به تصویب رسیده است. براساس ماده ۴ این دستورالعمل حداقل سرمایه اعطایی بانک خارجی به ازای هر شعبه در ایران پنج‌میلیون یورو یا معادل آن به سایر ارزهای معتبر مورد قبول بانک مرکزی است که لازم است صددرصد آن قبل از صدور مجوز تاسیس نزد بانک مرکزی تودیع شود. در ماده هشت این دستورالعمل آمده است که بانک مرکزی پس از تودیع ۱۰۰درصد سرمایه اعطایی توسط بانک خارجی نسبت به صدور مجوز تاسیس اقدام خواهد کرد. همچنین براساس تبصره ماده ۱۶ این دستورالعمل،‌ نرخ سود سپرده‌ها، تسهیلات اعطایی و میزان کارمزد خدمات بانکی، براساس قوانین و مقررات پولی و بانکی کشور و عملیات بانکی بدون ربا تعیین خواهد شد. در ماده ۱۶ نیز آمده است که مجموع مانده وام و تسهیلات اعطایی و تعهدات شعبه در هر زمان نباید از پانزده برابر سرمایه اعطایی آن بیشتر باشد. همچنین براساس ماده ۳۳، نظارت بانک مرکزی بر شعبه، به صورت حضوری و غیرحضوری انجام می‌پذیرد و مدیران شعبه موظف هستند تا تمهیدات لازم را برای انجام این امر فراهم کنند.

نحوه انحلال شعب بانک خارجی در ایران در ماده ۴۶ این دستورالعمل در شش بند احصاء شده است که موارد آن عدم تمکین به دستورالعمل‌های بانک مرکزی، درخواست مرجع نظارتی،‌تاخیر در راه‌اندازی فعالیت شعبه، درخواست بانک‌ خارجی، توقف یک هفته‌ای بدون مجوز بانک مرکزی و مخدوش بودن اطلاعات ارائه شده است.