رییس کل بانک مرکزی در جمع خبرنگاران:
راه جذب منابع بیشتر پرداخت سود مناسب به سپردهگذاران است
رییس کل بانک مرکزی گفت: در برنامهریزی که برای کنترل تورم داشتهایم، خوشبختانه موفق شدیم، طی ماههای گذشته تورم نقطه به نقطه را ۱۴درصد کاهش دهیم و طی ۳۰ سال گذشته چنین روندی را برای کاهش تورم و شاخصها شاهد نبودهایم.
رییس کل بانک مرکزی گفت: در برنامهریزی که برای کنترل تورم داشتهایم، خوشبختانه موفق شدیم، طی ماههای گذشته تورم نقطه به نقطه را ۱۴درصد کاهش دهیم و طی ۳۰ سال گذشته چنین روندی را برای کاهش تورم و شاخصها شاهد نبودهایم.
به گزارش خبرگزاری فارس، محمود بهمنی صبح دیروز در حاشیه همایش تامین مالی مسکن در جمع خبرنگاران اظهار داشت: منابع مالی بانکها اگر تماما نیز به بخش مسکن اختصاص مییافت، تکافو نمیکرد؛ بنابراین برای تأمین مالی این بخش باید از امکانات مالی بخش خصوصی استفاده کنیم.
وی امکانات مالی بخش خصوصی را انتشار اوراق مشارکت، جذب سرمایهگذاریهای خارجی و تقویت شرکتهای سرمایهگذاری مسکن دانست.
بهمنی در خصوص وضعیت تسهیلاتدهی به بخش مسکن در سال جاری خاطرنشان کرد: در سیاستهای جاری اعلام کردیم ۲۰درصد منابعی که بانکها جذب کنند، به بخش مسکن اختصاص مییابد. در عین حال احساس میکنیم این ۲۰درصد برای رشد بخش مسکن کافی نیست و اجازه دادهایم از منابع مردم نیز کمک بگیرند.
رییس کل بانک مرکزی اضافه کرد: ما ارقام را تغییر ندادهایم و حداکثر تسهیلات پرداختی برای احداث هر واحد مسکونی 25میلیون تومان است.
بهمنی افزود: سیاست بانک مرکزی کماکان در اعطای تسهیلات به فعالیتهای احداث متمرکز است و فعلا برای خرید برنامهریزی نشده است. وی توضیح داد: اعتقاد داریم تسهیلات خرید مسکن میتواند مقداری بر قیمتها تاثیر بگذارد؛ اما احداث میتواند تولید را افزایش داده و به عرضه کمک کند.
رییس کل بانک مرکزی تصریح کرد: متناسب با جذب منابعمان به بخش مسکن تسهیلات خواهیم داد و در عین حال پیشبینی کردهایم بانک مرکزی خارج از منابع جذب شده به بخش مسکن کمک کند. بهمنی گفت: بر این اساس هفته گذشته 15هزار میلیارد ریال اعتبار به مسکن مهر اختصاص دادیم.
خبرنگار فارس پرسید: سال قبل بخشهای مختلف اقتصادی برای دریافت تسهیلات دچار تنگنا بودند، برای حل این مشکل در سال جاری چه تدبیری اندیشیدهاید؟ بهمنی پاسخ داد: تقاضای دریافت تسهیلات نامحدود و امکانات محدودند. اساسا اقتصاد؛ یعنی تخصیص منابع محدود به نیازهای نامحدود.
وی تاکید کرد: بنابراین باید برنامهریزی کنیم و متناسب با امکاناتی که داریم منابع را تخصیص دهیم. سال گذشته بانکها 110درصد منابع قابل مصرف را استفاده کردند؛ به اعتباری بخشی از سپرده قانونی شان را هم به عنوان تسهیلات پرداختند.
بهمنی ادامه داد: زمانی میتوانیم تسهیلات دهی را افزایش دهیم که جذب منابع بیشتری را از سوی بانکها داشته باشیم.
رییس کل بانک مرکزی راهکار این بانک برای جذب منابع بیشتر را پرداخت سود مناسب به سپردهگذاران دانست.
وی خاطرنشان کرد: برای رسیدن به آن نقطه با کمک مجلس باید افزایش سرمایه دولتی بانکها را ببینیم؛ یعنی دولت به افزایش سرمایه بانکها کمک کند و از بانکهای خصوصی نیز میخواهیم سرمایه خود را افزایش داده و منابع بیشتری را وارد صحنه کنند تا بتواند به تسهیلات دهی کمک کند.
بهمنی در خصوص برنامههای کنترل تورم بانک مرکزی نیز گفت: در برنامهریزی که برای کنترل تورم داشتهایم، خوشبختانه موفق بودهایم و طی 30 سال گذشته چنین روندی را برای کاهش تورم و شاخصها شاهد نبودهایم. وی تاکید کرد: درست است بخشی از کاهش نرخ تورم ناشی از وضعیت اقتصادی جهان و خارج از مرزها است؛ اما این عامل بیش از دو تا سه درصد موثر نبوده و ما کاهش 14درصدی نرخ تورم را داشتهایم.
بهمنی افزود: این نشان میدهد منابع نیز کنترل شده و بیمورد مصرف نشدهاند. وی تاکید کرد: من عامل اصلی کاهش نرخ تورم را کنترل مصرف تسهیلات میبینم و نقدینگی که از طریق انتشار اوراق جمع آوری کردیم، نقدینگی سرگردان بود.
بهمنی نقدینگی سرگردان را برای اقتصاد خطرناک خواند و افزود: نقدینگی که به سمت تولید برود، خطرناک نیست، بلکه نقدینگی خطرناک است که در جیب مردم بلاتکلیف است و منتظر رشد قیمتها در بخش طلا، ارز و مسکن است تا به آن سمت برود.
رییس کل بانک مرکزی گفت: من قبلا اعلام کرده بودم، نرخ تورم را تا پایان بهمن به ۲۲ درصد میرسانیم؛ ولی در اسفند تورم نقطه به نقطه را به ۸/۱۷ و میانگین را ۴/۲۵ رساندیم.
خبرنگاری گفت: بانک مرکزی چرا گاهی تورم را نقطه به نقطه و گاهی میانگین اعلام میکند؟ رییس کل بانک مرکزی پاسخ داد: ما هر دو را اعلام میکنیم. گاهی تورم 12 ماه را تقسیم بر 12 کرده؛ اما گاهی امروز را بررسی میکنیم که تورم نسبت به پایان اسفندماه چقدر رشد داشته است؛ یعنی میگوییم از این نقطه به آن نقطه چه میزان نوسان داشته است.
وی اضافه کرد: میانگین روند رشد نرخ تورم را بسیار بطئی نشان میدهد؛ ولی وقتی کنار آن نقطه به نقطه را اعلام میکنیم، اثر کار را سریع میتواند نشان دهد.
بهمنی افزود: اگر کوچکترین غفلت را داشته باشیم، نقدینگی کنترل نشود و مصرف بیرویه تسهیلات را شاهد باشیم، داستان رشد بالای تورم تکرار میشود.
به بهمنی گفته شد برخی معتقدند در صورت کاهش سریع تورم رکود اقتصادی را شاهد خواهیم بود. رییس کل بانک مرکزی گفت: ما میگوییم همزمان با کنترل نقدینگی و هدایت آن به سمت واقعی، رشد اقتصاد را شاهد خواهیم بود. وی تاکید کرد: همراه رشد اقتصادی حتما اشتغال ایجاد میشود. اگر رشد اقتصادی کاهش یابد، کاهش تولید سبب افزایش قیمتها خواهد شد.
بهمنی افزود: من در نشست صندوق بینالمللی پول به کشورهای پیشرفته اخطار دادم در آینده نزدیک به جای رکود یک بحران تورمی خواهیم داشت. وی توضیح داد: زیرا کارخانههای آنها یکی پس از دیگری در حال تعطیلی است، قیمتها به یک سوم و یک چهارم رسیده و اسکناس بدون پشتوانه در حال انتشار است.
بهمنی ادامه داد: چون پول آنها جهان شمول است از مرزهایشان عبور کرده و دیرتر آثار خود را نشان میدهد؛ اما محدوده رواج پول ما بسته است و آثارش را زودتر نشان می دهد.
بهمنی افزود: اگر آنها نخواهند چاره اندیشی کنند، ظرف 7-6 ماه آینده بحران فقر را خواهند داشت و این بحران نیز ابتدا از کشورهای جهان سوم شروع میشود. وی گفت: به عبارتی هدیه این بحران به کشورهای فقیر ، فقر است. از ابتدای بحران مالی تا کنون 29میلیون نفر شغل خود را از دست دادهاند و این چیزی است که ما نگران آن هستیم.
صدور مجوز اعطای انتشار اوراق مشارکت توسط بخش خصوصی
دولت مجوز اعطای مجوز انتشار اوراق مشارکت توسط بخش خصوصی را صادر کرد.
رییس کل بانک مرکزی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا افزود: دولت در راستای کاهش بوروکراسی و کوتاه کردن سیکل اعطای مجور انتشار اوراق مشارکت، مجوز انتشار هرگونه اوراق مشارکت اعم از خصوصی و دولتی، ارزی و ریالی را به بانک مرکزی تفویض کرد.
محمود بهمنی ادامه داد: بانک مرکزی به همه کسانی که حائز شرایط باشند، در راستای تامین مالی پروژههای نیمهتمام مجوز انتشار اوراق مشارکت میدهد تا پیش از این پروژههای نیمهتمام مسکوت نمانند.
وی اظهار داشت: در این راستا در همایش نظام تامین مالی مسکن، بانک مرکزی آمادگی خود را برای اعطای مجوز انتشار اوراق مشارکت در راستای نوسازی بافتهای فرسوده اعلام کرد.
محمود بهمنی رییس کل بانک مرکزی با تکذیب خبر منفی بودن موجودی حساب ذخیرهارزی گفت: چنین خبری صحت ندارد و حساب ذخیرهارزی خوشبختانه رقم قابل توجهی را دارا است.
وی افزود: بسیاری از سایتهای خبری چند روز گذشته، موجودی حساب ذخیرهارزی را رقم قابل توجهی اعلام کرده بودند و هم اکنون خبر از منفی بودن آن میدهند، در حالی که وقتی روزنامههای خارجی موجودی حساب ذخیرهارزی کشور را صد میلیارد دلار اعلام میکنند در یک هفته نمیتوان همه آن را خرج کرد.
بهمنی تصریح کرد: نمیتوانم رقم دقیق موجودی حساب ذخیرهارزی را اعلام کنم، اما میتوان این اطمینان را داد که حساب ذخیرهارزی کشور رقم قابل توجهی است و هیچ نگرانی از این بابت وجود ندارد.
انحلال تعاونیهای اعتباری فاقد مجوز
وی در پاسخ به سوال دیگر مهر مبنی بر اولتیماتوم بانک مرکزی به تعاونیهای اعتباری فاقد مجوز نیز گفت: بانک مرکزی به کلیه کسانی که مجوز ندارند، اولتیماتوم داده و امسال نیز تکلیف همه آنها را مشخص خواهد کرد. در این راستا، هدف ما وجود سیستمهای بانکی یکپارچه با نرخهای بهره یکسان است که رقابت در ارائه خدمات و عملکرد بهتر را سرلوحه کار خود قرار داده است.
بهمنی خاطرنشان کرد: هماکنون مجوز ۱۴ تعاونی اعتباری فاقد مجوز صادر شده و دو بانک دیگر نیز در جریان دریافت مجوز هستند، این در حالی است که پایان آذرماه آخرین مهلت برای تعاونیهای اعتباری فاقد مجوز در نظر گرفته شده است و اگر تا مهلت مقرر اقدام نکنند، برای کنترل نظام پولی مجبور هستیم برای آنها اعلام انحلال کنیم.
تداوم کاهش نرخ تورم
وی ادامه داد: ساماندهی این امر برای نظاممند کردن سیستم بانکی کشور است، همانطور که توانستهایم ظرف ۸ ماه اخیر نرخ تورم نقطه به نقطه را به ۵/۱۵درصد رسانیم و میانگین تورم را از رقم قابل توجهی به ۵/۲۵درصد در ماه گذشته و ۵/۲۴درصد در ماه جاری است، تقلیل دهیم.
بهمنی کاهش تورم را منجر به رکود ندانست و گفت: ما همزمان که کاهش تورم را صورت میدهیم به جذب نقدینگی نیز میپردازیم و آن را به بخش تولید هدایت میکنیم، این در حالی است که اگر شما پول را وارد جامعه کرده و تقاضا را تحریک کنید این تحریک تقاضا منجر به افزایش قیمت میشود، اما زمانی که نقدینگی وارد سرمایه در گردش واحدهای تولیدی شود، تولید افزایش یافته و در کوتاه مدت قیمت را تقلیل میدهد.
خزانه بانک مرکزی دیگر قفل ندارد
وی در پاسخ به پرسش دیگر مهر، مبنی بر اینکه آیا هم اکنون قفلهای خزانه گشوده شده است؟ گفت: ما در ارائه تسهیلات مشکلی نداشتیم و هم اکنون که 110درصد از منابع بانکی را تسهیلات دادهایم، قفلی دیگر وجود ندارد.
ارسال نظر