مدیر اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی خبر داد
جریمه ۱۳میلیارد ریالی بانکها در اسفندماه
بانک مرکزی در اسفند ماه سال گذشته شبکه بانکی کشور را به دلیل تراکنشهای ناموفق در سیستمهای خودپرداز و شبکه شتاب ۱۳میلیارد ریال جریمه کرد.
عکس: نگار متیننیا
بانک مرکزی در اسفند ماه سال گذشته شبکه بانکی کشور را به دلیل تراکنشهای ناموفق در سیستمهای خودپرداز و شبکه شتاب ۱۳میلیارد ریال جریمه کرد.
مهران شریفی، در گفتوگو با «ایسنا» با بیان اینکه تراکنشهای ناموفق بانکها نشان میدهد که بانکها ظرفیت متناسب با تعداد کارتهایی را که صادر کردند، ندارند، تصریح کرد: بسیاری از بانکها بیش از ظرفیتشان کارتهای بانکی صادر کرده و در دست مشتریان قرار دادهاند؛ ولی متناسب با تعداد کارتهایی که در اختیار مشتریان قرار دادهاند، ظرفیتسازی نکردهاند که در نتیجه منجر به تراکنشهای ناموفق میشود.
به گفته وی در اسفند ماه شبکه بانکی کشور ۱۳میلیارد ریال جریمه شده است.
مدیر اداره نظام های پرداخت بانک مرکزی با بیان اینکه اولویت اصلی ما در سال ۸۸ بررسی و ارزیابی کیفیت و عملکرد خودپردازها است، تاکید کرد: در سال ۸۸ کیفیت عملکرد خودپردازها و پایانههای فروش را در دستور کار جدی برنامههای کاری خود داریم و این بررسیها نشان میدهد که میزان سرویسدهی بانکها در ارائه خدمات به چه شکلی بوده است.
شریفی از راهاندازی بانک اطلاعاتی در سال ۸۸ خبر داد و افزود: در سال جدید بانک اطلاعاتی را عملیاتی خواهیم کرد و این بانک اطلاعاتی عملکرد دستگاههای خودپردازها را نشان میدهد.
به گفته وی در اواسط سال بانک اطلاعاتی افتتاح و اجرایی میشود و بر اساس این بانک اطلاعاتی تمام اطلاعات بانکها را به دست میآوریم که بر مبنای این اطلاعات با بانکهای متخلف برخورد خواهیم کرد.
وی خاطرنشان کرد: با راه اندازی این بانک اطلاعاتی کنترلهای دقیقی بر روی عملکرد خودپردازها و پایانههای فروش و کانالهای سرویسدهی بانکها فراهم میشود.
نظام بانکی کشور در اسفند ماه سال گذشته ۹۶میلیون و ۳۷۷هزار و ۳۶۶ تراکنش در سوئیچ کارتها داشته که از این تعداد ۱۱میلیون و ۴۶۶هزار و ۷۹۴ تراکنش ناموفق بوده است.
این تراکنشهای ناموفق برای بانکها حدود ۱۲میلیارد و ۹۱۷میلیون و ۱۴۴هزار ریال هزینه داشته است.
بانک ملی ایران با ۲۷میلیون و ۹۷۶هزار و ۶۸۰ تراکنش، رکورد دار بیشترین عملکرد را در سوئیچ کارتها دارا بوده است و بانکهای صادرات و ملت به ترتیب با ۱۶میلیون و ۹۵۹هزار و ۳۲۸ و ۱۱میلیون و ۳۴۴هزار و ۷۷۰ تراکنش در رتبههای بعدی قرار دارند. بانک توسعه صادرات هم با ۱۴هزار و ۷۲۰ تراکنش کمترین رکورد را در میان ۱۸ بانک دولتی و خصوصی داشته است.
بر همین مبنا بانکهای ملی، صادرات و تجارت به ترتیب با سهمیلیون و ۴۷هزار و ۵۴۸، دومیلیون و ۵۵۶هزار و ۵۸۱ و یکمیلیون و ۶۱۵هزار و ۶۸۳ بیشترین تراکنش ناموفق داشتهاند.
بانک ملت با وجود اینکه در سومین رتبه بیشترین تراکنش قرار داشته با ۸۴۳هزار و ۵۳۴ تراکنش ناموفق در رتبه پنجم بیشترین تراکنش ناموفق قرار گرفته است.
به این ترتیب بانکهای ملی، تجارت و صادرات حدود ۳/۳میلیارد ریال، ۱/۲میلیارد ریال و ۹۶/۳میلیارد ریال هزینه این تراکنشهای ناموفق را پرداخت کردهاند.
در روزهای پایانی سال گذشته که مردم با خودپردازهای خراب و خارج از سرویس مواجه شده و رسانهها نیز به انعکاس این مشکلات پرداختند مسوولان بانک مرکزی عنوان کردند که بانکهای متخلف را جریمه خواهند کرد.
به نظر میرسد که بانک مرکزی به وعده خود در جریمه کردن بانکها عمل کرده است، اما آیا این جریمه میتواند پاسخی به سرگردانی برخی از مردم در روزهای آخر سال باشد؟ امیدواریم بانکها که برای فرار از فشار کاری آخر سال به راحتی خودپردازها را از مدار خارج کردند با این جریمه دوباره دست به اقدامهای مشابه نزنند.
البته این نکته را هم نباید فراموش کرد که در روزهای آخر سال بانکها برای اینکه تراکنشهای ناموفق را ثبت نکنند، به اقدام دیگری دست زده و خودپردازها را به گونهای فعال کردند که مشتری نتواند درخواستی ارائه کند که با اجرا نشدن مواجه شود.
در واقع میتوان گفت که تراکنشهای ناموفقی که بانک مرکزی آنها را ثبت کرده همانهایی است که مشتری درخواستی ارائه کرده، ولی پاسخی دریافت نکرده است؛ اما در خودپردازهایی که گزینههایی چون برداشت پول غیر فعال بود، مشتری هم نمیتوانست درخواستی داشته باشد. به این ترتیب جمع تراکنشهای ناموفق را باید بیشتر از آمار ۱۱میلیون بانک مرکزی در اسفندماه عنوان کرد.
ارسال نظر