احتمال ادغام برخی موسسات مالی و اعتباری
فاطمه بهادری- شنیدهها حاکی از آن است که برخی موسسات مالی و اعتباری همچون مهر، انصار و تعاونی اعتبار ثامنالائمه با یکدیگر ادغام میشوند. برای تحقق این ادغام نیز راهحلهایی اندیشیده شده که ادغام این سه موسسه یا تبدیل یکی از آنها به بانک و انتقال دو موسسه دیگر به بانک از جمله راهکارهای در نظر گرفته شده است.
مهر و انصار موسسه مالی و اعتباری هستند که دارای موافقت اصولی برای احراز شرایط و دریافت مجوز قطعی موسسه هستند و تعاونی اعتباری ثامنالائمه نیز در پی کسب مجوز برای تبدیل شدن به موسسه است. در صورت تحقق این امر، شاهد ظهور بزرگترین بانک خصوصی کشور خواهیم بود.
با توجه به اینکه در همه موسسات و تعاونیهای اعتبار دارای موافقت اصولی، حالت ایدهآلی برای تبدیل شدن به بانک وجود دارد که این موسسات برای رسیدن به این هدف باید از فیلتر تبدیل شدن به موسسه مالی و اعتباری بگذرند، برای تبدیل شدن این موسسات به بانک نیز باید صلاحیت موسسه مالی و اعتباری را کسب کنند.
در میان موسسات، سینا در روزهای پایانی سال گذشته به صورت رسمی تبدیل به بانک شد تا با ۲۶۰ شعبه خود به عنوان هفتمین بانک خصوصی کشور به فعالیت بپردازد.
موسسه مالی و اعتباری شهر نیز در قبال انحلال تعاونی اعتباریای به همین نام، به صورت رسمی به موسسه تبدیل شد تا شرایط برای تبدیل شدن به بانک را نیز طی کند.
در کنار موسسات مالی و اعتباری در انتظار دریافت مجوز، چهار تعاونی اعتبار مولیالموحدین- عسگریه، کارسازان آینده و میزان نیز درخواست دریافت مجوز و تبدیل شدن به موسسه مالی و اعتباری را دارند. سایر موسسات دارای ماهیت صندوق قرضالحسنهای همچون انصار، مهر، قوامین، مشیز و ریحانه گستر که دارای موافقت اصولی هستند نیز از ظرفیتهای بازار پولی کشور برای تبدیل شدن به بانک هستند که برخی از آنها به صورت رسمی درخواستی برای بانک شدن به بانک مرکزی ارائه نکردهاند. برخی از موسسات همچون ثامنالائمه درخواست رسمی خود را برای بانک شدن به بانک مرکزی ارائه دادهاند. موسسه توسعه نیز پس از رسیدن به ثبات به بانک تبدیل میشود.
تبدیل شدن موسسات مالی و اعتباری به بانک از اهداف بانک مرکزی است چرا که بسیاری از مقدمات تبدیل شدن به بانک و موسسات مالی و اعتباری همچون سقف ۱۰درصدی ذینفع واحد، پذیرهنویسی، سرمایه اولیه و ... به هم شباهت داشته و اشتراک موضوعی دارند. بنابراین تبدیل شدن موسسات فوق به بانک از جمله اهداف بانک مرکزی است.
در حالی که در کشوری همچون امارات متحده عربی با وسعتی به مراتب کمتر از کشورمان ۱۳۰ بانک وجود دارد، تبدیل موسسات مالی و اعتباری که دارای منابع و گستردگی شعب هستند، مناسبترین راه برای گسترش و رقابت در بازار پولی است که به نظر میرسد بانک مرکزی درصدد تحقق آن است.
ارسال نظر