عضو شورایعالی بیمه در گردهمایی کارگزاران بیمه:
بیمه مرکزی بهجای مادری مچگیری میکند
توجه به صنعت بیمه در برنامههای پنج ساله بسیار کمرنگ بوده است و برای اولین بار در برنامه پنجم بیمه طرح تحول در این صنعت که از دستورات رییسجمهور است مورد توجه قرار گرفته است.
به گزارش ایسنا، عباس جبلعاملی ـ معاون طرح توسعه بیمه مرکزی ـ در گردهمایی کارگزاران رسمی بیمه که صبح دیروز برگزار شد گفت: در صنعت بیمه بخشهای اقتصادی مطرح است که در برنامههای پنج ساله توسعه تجلی مییابند.
او تصریح کرد: نمیتوان گفت طی ۷۰ سال گذشته در زمینه صنعت بیمه کاری انجام نشده، اما هنوز رسیدن به جایگاه موردنظر محقق نشده است.
جبلعاملی ادامه داد: فاصله ضریب نفوذ ما با میزان این شاخص در جهان بسیار زیاد است و دارای رتبه چهل و ششم در جهان هستیم، بهعلاوه سهم حق بیمه تولیدی در کشور کمتر از یکدرصد است و حق بیمهای که از مردم اخذ میشود سالانه ۵۰دلار است که با ۶۰۰دلار متوسط جهانی فاصله بسیار دارد.
به گفته او با کنار هم قرار دادن این شاخصها متوجه میشویم که وضع موجود با وضع مطلوب بسیار فاصله دارد.
معاون طرح توسعه بیمه مرکزی با اشاره به اینکه امیدوارم اهداف کمی و کیفی محصول برنامه پنجم باشد خاطرنشان کرد: بازنگری قوانین و مقررات، فرهنگسازی، آموزش و... لازم است و باید انجام شود، اما آنچه مانع رسیدن به نتایج مطلوب میشود اجرایی شدن است.
وی گفت: در حوزه IT که ارکان آن بیمه مرکزی و وزارت اقتصاد هستند ارتباط لازم برقرار نمیشود، در حالی که این امر یرقابلدسترسی نیست و ما از آن عاجز هستیم.
جبلعاملی با بیان اینکه در این حوزه فعالیتهایی در بیمه مرکزی و شرکتهای بیمه در حال انجام است افزود: حوزه آموزش توسعه و فرهنگسازی نیز باید مورد توجه قرار گیرد، اما دلیل برگزاری چنین جلسهای بررسی جایگاه و نقش کارگزاران است.
معاون طرح توسعه بیمه مرکزی با اشاره به آییننامه شش که در سال ۵۲ به تصویب رسیده است اظهار کرد: این آییننامه مناسب است، اما از سال ۵۲ به بعد توفیقات موردنظر بر اساس این آییننامه محقق نشده است.
وی به تعداد کارگزاران حقیقی و حقوقی اشاره و تصریح کرد: پراکندگی کارگزاران در استانها جای سوال دارد، زیرا ۵۰درصد آنها در تهران و ۵۰درصد دیگر در سایر استانهای کشور به فعالیت میپردازند.
وی افزود: کارگزاران از ارکان مهم بیمه هستند و خوشبختانه در زمینه پرتفوی در حق بیمه تولیدی کارگزاران نسبت به سال ۸۵ از رشد ۲۰درصدی برخوردار بودهایم، اما نسبت به پرتفوی کل صنعت بیمه سهم پایینی داریم.
معاون طرح توسعه بیمه مرکزی ترکیب نیروی انسانی را از مسائل مهمی دانست که باید مورد توجه قرار گیرد و گفت: خوشبختانه ۷۰درصد کارگزاران در مقطع لیسانس هستند که این امر نشان از کیفیت این شاخص دارد.
وی اضافه کرد: اگر این انجمن میخواهد شکل بگیرد و هیاتمدیره، ساختار و تشکیلات قانونی پیدا کند باید به اخلاق حرفهای مشتری مداری و اعتمادسازی توجه شود که از شاخصهای ارزشی هستند.
به گفته او، ایجاد امکانات فیزیکی و هزینههای جاری از وظایف بیمه مرکزی است.
جبل عاملی تصریح کرد: اصلیترین وظیفه بیمه مرکزی نظارت است که به خوبی انجام نمیگیرد و در نتیجه مشکلات و چالشها به درستی شناسایی نشده و راهکارهای اجرایی ارائه نمیشود، بنابراین به دنبال یافتن راهکارهایی برای حل این مشکلات هستیم.
وی با بیان اینکه بیمه مرکزی میخواهد نقش هدایتی داشته باشد، عنوان کرد: بیمه مرکزی از نظر مالی کوتاهی نمی کند و به دنبال یافتن راهکارهایی برای مهیا کردن تسهیلات است.
وی ادامه داد: صنعت بیمه صنعتی است که وابستگی بودجهای به دولت ندارد و در حالی که ردیفهای بودجهای برای این صنعت موجود است از دولت پولی دریافت نمیکند بلکه به صورت مالیات و عوارض به خزانه دولت کمک میکند که این امر از اهمیت بسیاری برخوردار است.
دولتی بودن مشکل اصلی صنعت بیمه نیست
بیمه مرکزی باید فکر خود را درباره بهرهای که میتواند از کارگزاران بگیرد تغییر داده و زمینه را برای فعالیت آنها فراهم کند آنگاه شاهد شکوفایی در این صنعت خواهیم بود.
به گزارش ایسنا، نادر مظلومی، عضو شورایعالی بیمه در اولین گردهمایی کارگزاران رسمی بیمه گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تفکر اقتصادی در کشور حاکم شد که در جهت یکی شدن شرکتها در صنعت بیمه حرکت میکرد و در نتیجه جایی برای رقابت وجود نداشت و اولین ضرر از این تفکر متوجه کارگزاران شده و دیدگاه بدی نسبت به آنها به وجود آمد.
وی افزود: اولین پروانه در سال ۸۹ به نام اینجانب صادر شد و صدور پروانههای بعدی چندین سال به طول انجامید، اما در طول این مدت تفکر انحصارگرایانه در سایه واقعیتها رنگ باخت.
عضو شورایعالی بیمه با اشاره به اینکه عدهای معتقدند پایین بودن ضریب نفوذ بیمه به دولتی بودن اقتصاد بر میگردد، تصریح کرد: چرا قبل از انقلاب که اقتصاد دولتی نبود ضریب نفوذ بیمه پایین بود؟ پس دولتی بودن عامل اصلی مشکلات در صنعت بیمه نیست.
این استاد دانشگاه ادامه داد: اقتصاد قبل از انقلاب دولتی نبود، اما رقابتی نیز نبود و عاملی که باعث عقب ماندگی صنعت بیمه نسبت به ظرفیتهای کشور شده رقابتی نبودن است، اما هماکنون به مقطعی رسیدهایم که این شیوه هدایت اقتصاد کشور در حال تغییر است و امیدوارم در پنج سال آینده به سمتی حرکت کنیم که جایی برای حمایتهای یک جانبه و انحصارگرایانه نباشد.
مظلومی اظهار کرد: هماکنون وارد مرحلهای شدیم که برای صنعت بیمه بیسابقه بوده است و این امر به زمینههای رقابتی و برداشته شدن موانع این رقابتها میشود در واقع حرکت به سمت آزادسازی همین مفهوم را در پی دارد.
وی اضافه کرد: با آزادسازی بسیاری از قوانین برهم خواهد خورد و باورهایی که سالیان سال موجود بوده است از بین خواهد رفت.
عضو شورایعالی بیمه خاطرنشان کرد: به جرات میتوان گفت که هیچ یک از مدیران آماده چنین تحولی نیستند زیرا الزامات وجود ندارد و رقابت براساس یک بستر تعرفهای بیمعنا خواهد بود.
وی چگونگی حرکت و سیاستگذاریها را بسیار مهم دانست و گفت: افق ما افقی پرتلاطم است و در زمان مناسبی تحول در صنعت بیمه مطرح شده است، اما تحول باید در همه ارکان و به صورت همزمان صورت بگیرد؛ زیرا اگر یکی از محورهای این تحول را در نظر بگیریم و بقیه را فراموش کنیم راه به جایی نخواهیم برد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه بیش از ۵۰درصد پرتفوی در صنعت بیمه به اتومبیل و شخص ثالث برمیگردد، خاطرنشان کرد: رشد نمایندگی و ظرفیت شاخههای بیمه نشان میدهد که برخی زمینهها اشباع شده است، بنابراین اگر چشمانداز ما رسیدن به ضریب نفوذ جهانی است باید توجه داشته باشیم که ظرفیتهای داخلی تمام شده است به عبارت دیگر باید به دنبال ظرفیتسازی باشیم.
مظلومی ادامه داد: تحول رخ نمی دهد مگر به دنبال بزرگتر کردن بازارها باشیم که این امر با کیفیت، نوآوری و پاسخ گویی به مصرفکنندگان محقق میشود.
وی افزود: بزرگترین نقش شرکتهای بیمه این است که خود را کارآ کنند و کسانی میتوانند نیازهای بازار را به آنها منتقل کنند که در ارتباط با بازار باشند زیرا بازار کار ارزشگذاری را انجام میدهد.
عضو شورایعالی بیمه تصریح کرد: بیش از هشت هزار نماینده داریم که ۶۰درصد بازار آنها بیمه شخص ثالث است. حال باید دید آیا نمایندگانی که به بیمه شخص ثالث توجه میکنند میتوانند شاخکهای حسی شرکتهای بیمه باشند.
مظلومی با بیان اینکه تحول رخ نخواهد داد مگر اینکه بتوانیم پاسخگوی بازار باشیم، خاطرنشان کرد: مهمترین نقش کارگزاران پاسخگویی به این نیاز است که باید آن را به خوبی ایفا کنند.
وی افزود: کارگزاران مظلوم واقع شدهاند و هیچ یک از آییننامهها در راستای استفاده بهینه از آنها نبوده است.
به گفته او بیمه مرکزی که باید مادر کارگزاران به حساب بیاید بیشتر نقش ناظر مچبگیر را برای آنها پیدا کرده است.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: تحول باید از درون شکل بگیرد و نباید به دنبال عوامل بیرونی باشیم زیرا کار به ناکجا آباد میبرد.
به گفته او اگر اهمیت این صنف به درستی تشخیص داده شود و سپس آنها را تجهیز کنیم میتوانیم زمینههای لازم را ایجاد کنیم.
مظلومی با بیان اینکه کارگزاران فقط نیاز مالی ندارند، تصریح کرد: نیاز کارگزاران این است که مانند سایر ارگانها مورد حمایت قرار گیرند و امنیت شغلی نیز داشته باشند.
این کارگزار بیمه ادامه داد: بیمه مرکزی باید فکر خود را درباره بهرهای که میتواند از کارگزاران بگیرد تغییر داده و زمینه را برای فعالیت آنها فراهم کند آنگاه شاهد شکوفایی خواهیم بود.
مظلومی تصریح کرد: صنف کارگزاران نیز با وضعیت بحرانی روبهرو است زیرا آنها نیز نمیدانند که در این شرایط چه رفتاری داشته باشند به دلیل اینکه تمام نیازها آنها را به سمت راههای نادرست سوق میدهد.
این استاد دانشگاه گفت: اخلاق حرفهای نقش بسیار مهمی در آینده این صنعت خواهد داشت و اگر این اخلاق شکل نگیرد هیچ یک از کارگزاران حفظ نخواهند شد و مهمترین مساله این مجمع تدوین منشور اخلاق حرفهای خواهد بود.
عضو شورایعالی بیمه در پایان خاطرنشان کرد: بسیار ضروری است که این صنف ماهیت پیدا کرده و مورد حمایت قرار بگیرد و این مجمع تا زمانی که به صورت عملی حمایت نشود کارآ نخواهد بود.
ارسال نظر