خبر
سرایت مشکلات بانکهای آمریکایی به بانکهای آسیای شرقی
در حالی که سهم بانکهای شرق آسیا در بانکهای آمریکایی به دلیل خرید سهام این بانکها با افزایش بسیار زیادی روبهرو شده است، شواهد نشان میدهد که مشکلات بانکهای آمریکایی به بانکهای آسیای شرقی سرایت کرده است.
به گزارش ایلنا، با این حال بانکهای شرق آسیا تاکنون تا حدود زیادی از اثرات منفی بحران مالی آمریکا مصون ماندهاند که این امر به دلیل داشتن سطح بالای ذخایر ارزی و بخش بانکی نسبتا قوی بوده است.
بر پایه این گزارش، این بحران فرصتی برای گسترش فعالیتهای بانکهای آسیایی بوجود آورده است. چون این بانکها ازکاهش شدید قیمت سهام بانکهای آمریکایی و برخی از بانکهای اروپایی استفاده کرده و به همراه بانکهای برخی از کشورهای دیگر اقدام به تزریق سرمایه به این بانکها و افزایش محدوده فعالیت خود کردهاند.
بر این اساس، بانک GIC سنگاپور و چند بانک دیگر خارجی ۵/۱۴میلیارد دلار به بانک سیتی گروپ تزریق کردهاند. همچنین بانک کرهای KOREA INVESTMENT CORPORATION و چند بانک خارجی دیگر ۵/۶میلیارد دلار به بانک آمریکایی MERRILL LYNCH تزریق کرده تا سهم خود را در سرمایه این بانک افزایش دهند. بانک سنگاپوری GIC نیز با تزریق ۹/۱۱میلیارد دلار سرمایه به بانک سوئیسی UBS اقدام به افزایش سهم خود در این بانک سوئیسی کرده است. بانک چینی CHINA INVESTMENT CORPORATION نیز ۵میلیارد دلار به بانک آمریکایی MORGAN STANLEY و بانک سنگاپوری TEMASEK HOLDINGS ا۵میلیارد دلار به بانک آمریکایی BARCLAYS به عنوان سرمایه تزریق کرده تا سهم خود را در این بانکها افزایش دهند.
بر پایه این گزارش، بانکهای آسیایی توانایی لازم برای سرمایهگذاری در بانکهای زیاندیده آمریکایی یا اروپایی را دارند، اما مشکلات مقرراتی، عدم تمایل مقامات آمریکایی به بسط فعالیت بانکهای آسیایی در آمریکا و ضعف دانش کارشناسی و ترس از تداوم کاهش قیمت سهام، سبب شده تا بانکهای آسیایی اشتیاق زیادی به سرمایهگذاری در بانکهای آمریکایی و اروپایی نشان ندهند. بر اساس این گزارش، عدم تمایل مقامات کرهای سبب شد تا بانک دولتی KOREA DEVELOPMANT BANK کره، از تزریق سرمایه به بانک آمریکایی LEHMAN BROTHERS صرفنظر کند و به تبع آن، این بانک آمریکایی اعلام ورشکستگی کرد.
اما در حالی که گفته میشود با تزریق سرمایه بانکهای آسیایی به بانکهای آمریکایی ممکن است مشکلات به حداقل برسد، اما اخیرا شواهدی از سرایت مشکلات بانکهای آمریکایی به بانکهای آسیایی مشاهده شده است.
همچنین مشکلات بانکهای آمریکایی، درصورت تداوم میتواند موجب کندتر شدن رشد اقتصادی آمریکا شود. این امر میتواند به نوبه خود موجب کاهش قابل ملاحظه صادرات کشورهای آسیایی به آمریکا شود. این امر مخصوصا میتواند به رشد اقتصادی کره جنوبی که به شدت به صادرات وابسته است لطمه وارد کند. به گزارش ایلنا، بسیاری از بانکهای آمریکا از سال ۲۰۰۶ میلادی به دلیل مشکلات مربوط به وامهای رهنی پرداختی به افراد کم اعتبار، دچار مشکلات مالی شدند که این مشکلات سرانجام بصورت بحران اعتبار و سقوط اعتبار در ماه اوت سال ۲۰۰۷ میلادی، ظاهر شد. برخی از بزرگترین بانکها و موسسات مالی آمریکایی نظیر MERRILL LYNCH،ِCITIGROUP، FANNIE MAE، FREDDIE MAC و LEHMAN BROTHERS نیز درمیان زیاندیدگان بحران بانکی آمریکا قرار دارند.
این گزارش میافزاید، مقامات بانک مرکزی تا مدتها پس از شروع بحران اعتبار، اصرار داشتند که نباید به موسساتی که به دلیل تصمیمات غلط مدیرانشان دچار مشکل مالی شدهاند، کمک کرد اما پس از آنکه در ۱۴ مارس ۲۰۰۸ بانک BEAR STEARNS در معرض فروپاشی قرار گرفت، بانک مرکزی آمریکا با کمک بانک سرمایهگذاری J.P MORGAN برای نجات این بانک از فروپاشی وارد عمل شد.
بانک مرکزی درهمین راستا در روز ۱۶مارس ۲۰۰۸ حدود ۳۰میلیارد دلار وام در اختیار J.P. MORGAN قرار داد تا از آن برای خرید بانک بحرانزده BEAR STEARNS استفاده شود. همچنین قرار شد J.P. MORGAN از داراییهای کم اعتبار BEAR STEARNS به عنوان وثیقه وام اخذ شده از بانک مرکزی استفاده کند. به این ترتیب بانک مرکزی عملا زیانهای احتمالی ناشی از کاهش ارزش وثیقه مذکور را به عهده گرفت.
همچنین در همان روز بانک مرکزی به PRIMARY DEALERS که عمدتا بانکهای سرمایهگذاری هستند اجازه داد که از همان روز برای حداقل شش ماه، همانند بانکهای تجاری، بهطور مستقیم از بانک مرکزی استقراض کنند. اتخاذ چنین تدابیری از دوران رکود بزرگ دهه ۱۹۳۰میلادی به بعد بیسابقه بوده است. رییس بانک مرکزی از اقدام خود برای نجات BEAR STERNS دفاع کرد و گفت: سقوط این بانک میتوانست پیامدهای ناخوشایندی برای بازار داشته باشد. بعدا در ۷ سپتامبر ۲۰۰۸ میلادی، وزارت خزانهداری آمریکا کنترل دو موسسه بزرگ تامینکننده وامهای رهنی به نامهای FREDDIE MAC , FANNIE MAE را نیز به دست گرفت و مانع از ورشکستگی آنان شد. این دو موسسه بزرگ مورد حمایت دولت، در واقع نیمی از وامهای رهنی تسویه نشده ۱۲تریلیون دلاری آمریکا را یا در تملک خود دارند یا بازپرداخت آنرا تضمین کردهاند. ورشکستگی این موسسات میتوانست موجب بیاعتمادی کامل نسبت به بازار وامهای رهنی و به تأخیرافتادن زمان بهبود بازار مسکن و بدتر شدن وضعیت اعتباری بانکها شود. همچنین در روز ۱۶ سپتامبر بانک مرکزی اقدام به نجات AIG که زمانی بزرگترین شرکت بیمهکننده در جهان بود، کرد. چون ورشکستگی این شرکت نیز میتوانست به بازار اعتبارات زیان بزرگی وارد کند. درهمان روز بانک مرکزی برای اولین بار از زمان تاسیس خود اعلام کرد که حاضر است سهام شرکتها را به عنوان وثیقه اخذ وام بپذیرد.
اما بانک مرکزی به بانک LEHMAN BROTHERS که چهارمین بانک بزرگ سرمایهگذاری آمریکا است اجازه داد تا در روز ۱۴سپتامبر ۲۰۰۸ اعلام ورشکستگی کند. همچنین بسیاری از بانکهای کوچکتر آمریکا نیز ورشکسته شدند و مورد حمایت بانک مرکزی و وزارت خزانهداری قرار نگرفتند.
اما بحران مالی بانکهای آمریکا به سایر نقاط جهان سرایت چندانی نداشت. تعداد معدودی از بانکهای اروپایی نظیر UBS سوئیس و NORTHERN ROCK انگلیس تحت تأثیر مشکلات مربوط به وامهای اعطایی به افراد کم اعتبار در آمریکا، قرار گرفتند.
ارسال نظر