چهار مانع برای عرضه سهام بانکهای دولتی
احتمال عرضه سهام بانکهای دولتی در بورس طی ماه آینده به چهار دلیل بسیار اندک است. به گزارش خبرگزاری فارس، رییس سازمان خصوصیسازی در حالی از عرضه سهام بانکها در دی ماه خبر داده که به دلایل گوناگون، عملی شدن این برنامه با احتمال بسیار اندکی مواجه است.
اولین دلیل
اولین دلیل برای این احتمال ناشی از شرایط کنونی بورس و بازار سهام است که با کمبود نقدینگی شدیدی از یک طرف و عدم تمایل سرمایهگذاران به انجام معاملات با توجه به افت قیمتها از طرف دیگر است.
سازمان خصوصیسازی در شرایطی طی ۹ ماه اخیر سال جاری با توجه به عدم همکاری دیگر ارگانها و سازمانها و همچنین آماده نبودن شرکتهای مشمول واگذاری فقط سهام مخابرات را در ۱۹ مرداد در بورس عرضه کرده که در دوران رونق ابتدایی و حتی نیمه اول سال بورس نتوانست سهام دیگری را به بورس وارد کند.
حال با این شرایط که شاخص کل بورس به کمتر از ۹ هزار واحد رسیده و از تعداد سهامداران و سرمایهگذاران کاسته شده آیا امکان عرضه موفق سهام بانکها در دی ماه وجود دارد.
دلیل دوم
براساس این گزارش، دومین دلیل عدم امکان ضعیف عرضه سهام بانکها در بورس به آماده نبودن نهایی برای واگذاری بانکها مربوط است.
بانکهای تجارت، ملت و صادرات در شرایطی مشمول واگذاری در بورس هستند که بعد از کش و قوسهای فراوان مجامع سالانه و فوقالعاده خود را برگزار کردهاند، اما مصوبات مجمع فوقالعاده مبنی بر تغییر فعالیت به شرکت سهامی عام هنوز به امضای برخی وزرا نرسیده و پرونده مربوطه مدتهاست که نهایی نشده است.
از سوی دیگر هر چند این بانکها مورد پذیرش بورس واقع شدهاند، اما به دلیل عدم انطباق آنها با شرایط مدنظر بورس و همچنین نامشخص ماندن وضعیت بدهیهای دولت و صندوق بازنشستگی به نظر میرسد درج این بانکها در بورس به طی زمان بیشتری نیاز دارد.
این در حالی است که به فرض کسب امضاهای باقی مانده برای تغییر اساسنامه و تعیین تکلیف بدهیها و صندوق بازنشستگی، باید حداقل ۲۰ روز قبل از عرضه سهام در بورس جلسات معارفه بانکها برگزار شود که تا دی ماه زمان چندانی باقی نمانده است.
همه این موارد در حالی است که با توجه به اتمام نیمه اول سال و همچنین پایان سه ماه سوم سال، عملکرد واقعی ۶ ماه اطلاعات ۹ ماهه همه بانکها باید مورد حسابرسی سازمان حسابرسی قرار گیرد که با توجه به سوابق موجود به نظر میرسد ارائه گزارشهای مورد نظر بورس زمانبر خواهد بود.
سومین دلیل
این موارد در شرایطی قابل بررسی است که سابقه اعلام زمان همه شرکتهای مشمول واگذاری خصوصا بانکها نشان داده که در هیچ موردی عرضه سهام در زمان اعلامی صورت نگرفته است.
حال با این شرایط این ذهنیت وجود دارد که آیا عرضه سهام بانکها در دی ماه رخ خواهد داد.
چهارمین دلیل
چهارمین دلیل را باید در ماهیت صنعت بانکداری جستجو کرد.
در میان صنایع ۳۷گانه حاضر در بورس، در حالی اکثر صنایع به دلایل مختلف با چالشهایی مواجهند که صنعت واسطهگری مالی و سرمایهگذاری (که بانکها در این صنعت طبقه بندی میشوند) از نیمه دوم سال ۸۳ تاکنون نتوانسته اقبال عمومی بازار سهام را به دست آورده و بازدهی قابل قبولی داشته باشد.
عدم موفقیت این صنعت در حالی کاملا مشهود است که با توجه به برنامه کاهش نرخ سود بانکی به کمتر از ۱۰درصد
(که بنا به برنامههای دولت در آینده باید عملی شود) سهام بانک های دولتی از جذابیت مطلوبی برای خرید از سوی سرمایهگذاران برخوردار نیستند.
این در حالی است که چهار بانک خصوصی حاضر در بورس نیز به جز مقاطع کوتاه با رشد متداوم قیمت سهام مواجه نشدهاند و بانکهای پارسیان، اقتصاد نوین کارآفرین و موسسه مالی و اعتباری سینا تاکنون قادر نبودهاند آینده روشنی را برای سهامداران به تصویر بکشند.
این دلایل برای احتمال عدم عرضه سهام بانکها در دی ماه در شرایطی قابل طرح است که مسلما دلایل پیدا و پنهان دیگری برای این موضوع وجود دارد.
با این همه باید دید دولت و سازمان خصوصیسازی آیا خواهند توانست این بار قول خود را در زمان عرضه سهام بانکها عملی کنند یا خیر.
ارسال نظر