در واکنش به ناتوانی صندوق بین‌المللی پول در مقابله با بحران اقتصادی جهان، کشورهای آسیایی موافقت خود را با تشکیل یک صندوق چند منظوره به نام صندوق پول آسیایی اعلام کردند.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از بی‌بی‌سی، یازده سال پیش، جهان با بحران مالی شدیدی دقیقا شبیه بحران مالی کنونی روبه‌رو شد. حباب سفته‌بازی و دلالی در بخش مسکن ترکیده شد و بخش مالی اقتصاد جهانی به خصوص کشورهای شرق آسیا با بحران جدی روبه‌رو شدند.

این در حالی بود که نشست صندوق بین‌المللی پول اواسط سپتامبر ۱۹۹۷ در هنگ کنگ برگزار می‌شد. در آن زمان ایسوکه ساکاکیبارا وزیر دارایی قدرتمند ژاپن که به آقای ین معروف شده بود، ایده تشکیل صندوق پول آسیایی را مطرح کرد.

وی قدرت و تجربه زیادی در کنترل بازار ارز داشت و به همین دلیل به آقای ین معروف بود. وی منتقد اصلی سیاست‌های صندوق بین‌المللی پول بود.

ساکاکیبارا بر این باور بود که صندوق بین‌المللی پول تحت نفوذ و سیطره تفکرات اقتصادی آنگلو ساکسونی است و قادر به حل مشکلات و چالش‌های اقتصادی آسیا نیست. این پیشنهاد به شدت از سوی لاری سامرس، معاون پیشین وزیر دارایی آمریکا رد شد. آمریکا به شدت بر ضد صندوق پول آسیایی موضع گیری کرد و اعلام کرد، صندوق پول آسیایی توانایی مقابله با بحران‌های پولی و مالی در آسیا را نخواهد داشت. البته کشورهای آسیایی پس از بحران مالی شرق آسیا، بار دیگر به تلاش‌های خود برای حضور موثرتر در اقتصاد جهانی ادامه دادند و اکنون بیش از ۵/۳ تریلیون دلار ذخایر ارزی خارجی در اختیار دارند. شرق آسیا بیش از دو سوم ذخایر ارزی جهان را در اختیار دارد.

بر اساس پیشنهادات ساکاکیبارا، صندوق پول آسیایی می‌توانست به آسانی هر گونه مشکل و بحران مالی بین کشورهای آسیایی را حل و فصل کند. صندوق پول آسیایی مکملی برای صندوق بین‌المللی پول بود نه جایگزین آن. کشورهای شرق آسیا پس از بحران مالی ۱۹۹۸، اقدام به بازسازی بخش مالی خود کردند. با توجه به بحران مالی شدید در بازارهای مالی غرب، ایده تشکیل صندوق پول آسیایی بار دیگر مطرح شده است. وزرای دارایی کشورهای آسیایی موافقت خود را با تشکیل صندوق پولی چند منظوره با سرمایه‌ای بالغ بر ۳۵۰ میلیارد دلار اعلام کرده‌اند. وزرای دارایی کشورهای آسیایی در حال رایزنی در خصوص نحوه مدیریت این صندوق، نظارت بر آن و نحوه دخالت در بحران‌های مالی و پولی احتمالی هستند.

یکی از مهم‌ترین چالش‌ها برای تشکیل این صندوق، نوع روابط چین و ژاپن است که بزرگ‌ترین ذخایر ارزی جهان را در اختیار دارند. برقراری توازن و تعادل قوا بین چین و ژاپن برای تشکیل صندوق پول آسیایی کار سخت و دشواری به نظر می‌رسد.