خبر- به علت بیاطلاعی زائران ایرانی
بازاریهای عربستان پول ایران را بیارزش کردهاند!
بازاریان عربستانی با توجه به ورود ایرانیها به این کشور برای انجام مناسک حج تمتع و خرید سوغات، ریال ایران را بیارزش کردهاند! به گزارش ایسنا بر اساس اعلام شبکههای ارزی در بازارهای جهانی، ارزش هر ریال ایرانی، سه دههزارم ریال عربستان سعودی است که البته با توجه به افزایش ارزش دلار آمریکا، ارزش ارزهای چسبیده به آن نیز مانند ریال سعودی بالا رفته است.
ارزش نرخ ارز خارجی، به ویژه پول ایران در بازارهای عربستان، اکنون که فصل ورود زائران کشورهای مختلف به عربستان برای شرکت در مناسک حج است و بسیاری از زائران با توجه به سنت اهدای سوغاتی پس از زیارت و عبادت، بیشترین زمان را در بازارهای مدینه و مکه میگذرانند، توسط بازاریهای این کشور جابهجا شده است.
بیشتر بازارهای عربستان ارز کشورهای دیگری را مانند ایران میپذیرند؛ اما در این شرایط، بهدلیل ناآگاهی زائران و اطلاع نداشتن از ارزش پول عربستان و با اکتفا به این موضوع که بازار عربستان، پول ایران را میپذیرد، زائران بدون تبدیل ریال ایرانی به ارز عربستان، در این بازارها خرید میکنند و از این جریان متضرر میشوند، چون پول آنها در مرحله تبدیل به ریال، کمتر محاسبه میشود. اکنون پول ایران در عربستان، معادل ارزش ریال سعودی (سه ریال) اعلامشده در بازارهای ارزی جهان نیست و بسیاری از بازاریهای این کشور، حاضر نیستند کمتر از این مبلغ، اجناس خود را بفروشند و معمولا به بیان این مطلب اکتفا میکنند که برای ما اینطور تعریف شده و تاکید دارند که ارزش پول ایران پایین آمده است. برخی مسافران که چندماه پیش برای عمره به این کشور سفر کرده بودند، وقتی به گرانی اجناس نسبت به آن زمان شکایت میکنند، با این پاسخ فروشندهها مواجه میشوند که آن قیمتها به عمره مربوط میشدند و اکنون زمان حج است.
این اتفاق نهتنها در بازارهای رسمی این کشور رخ داده است، بلکه دستفروشها نیز ارزش پول ایران را کم میکنند و مدام میگویند که پول ایران کمارزش است. گاهی برخی فروشندهها از ناآگاهی زائران نسبت به ارزش پول کشورشان در عربستان و مبلغ معادل آن با پول سعودی سوء استفاده میکنند و با ارزشهای مختلفی، معادل پول ایرانی آن را حساب میکنند.
علاوه بر این شرایط که برای بسیاری از زائران، به خصوص ایرانیها، سرگردانی و بیاعتمادی ایجاد کرده است، بیشتر مراکز خرید این کشور با کالاهای نامرغوب چینی محاصره شدهاند و بسیاری مجبور میشوند، برای اینکه سوغاتی از این سرزمین برای دوستان و نزدیکان خود داشته باشند، کالاهای چینی بیکیفیت را که نمونههای آنها و حتی بهتر از آن، در ایران فراوان است، بخرند. بیشتر زائران هنگام خرید، از کیفیت اجناس ناراضیاند؛ اما این کالاها را خریداری میکنند و سختی حمل آنها را تا ایران به جان میخرند. در مراکز خرید و دستفروشها و حتی فروشگاههای معروف مدینه و مکه از تسبیح گرفته تا پوشاک، همه اجناس چینیاند و بیشتر زائران در این شرایط، مجبور میشوند به خرید اجناس چینی در این سرزمین که بهنظر سوغات مادی مشخصی نیز ندارد، بسنده کنند.
فروشندههای عرب که بیشتر آنها سالهای طولانی در این کار بودهاند و به بیشتر زبانها، به خصوص فارسی تسلط نسبی دارند، با سر و صدای فراوان و حتی به کار بردن صفتهایی که در زبان کشورهای دیگر مرسوم است و جلب توجه میکند، تلاش میکنند، زائران را به خرید اجناسشان جذب کنند و اینگونه بیشتر زائران در حالتی که اطلاعات بهروزی از معادل ارزها و ارزش آنها ندارند، به این مراکز وارد میشوند و با هزار چانه و تخفیف، به خرید تن میدهند.
از سوی دیگر، بسیاری از زائران از خدماتی که از بانکهای عربستان یا بانکهای ایران در این کشور میتوانند دریافت کنند، اطلاعی ندارند. اگرچه بهنظر میرسد، بانکهای ایران در این کشور خدماتی برای زائران ندارند. البته براساس اعلام بانک مرکزی، زائران از زائرکارت پارسیان برای حمل آسان پول خود میتوانند استفاده کنند، اما گویا بیشتر فروشگاههای عربستان به این سیستم برای خرید از طریق زائرکارت پارسیان مجهز نیستند و زائران همچنان ترجیح میدهند با پول نقد خرید کنند.
ارسال نظر