دنیای اقتصاد - قائم‌مقام بانک مرکزی در گفت‌و‌گویی با خبرگزاری برنا رشد سپرده‌های بانکی در شش ماه اول سال را صفر درصد اعلام کرد و گفت: افزایش نقدینگی نتیجه یک دور و تسلسل وام‌دهی و سپرده‌گذاری است و بانکی که نتواند وام دهد، نمی‌تواند سپرده بگیرد و بانک‌ها چون در نیمه اول سال نتوانستند وام دهند، سپرده‌های جدیدی هم جذب نکردند. قائم مقام بانک مرکزی خبر داد:

توقف رشد سپرده‌های بانکی طی ۶ ماه اول امسال

قائم مقام بانک مرکزی رشد سپرده‌های بانکی در شش ماهه اول امسال را صفر درصد اعلام کرد و گفت: از آنجا که بانک‌ها در نیمه اول امسال نتوانستند وام دهند بنابراین سپرده‌ای هم دریافت نکردند.

حسین قضاوی درگفت وگو با خبرگزاری برنا، با اشاره به مطلب فوق افزود:سیاست‌های بانک مرکزی باعث شد تا نرخ رشد نقدینگی از رقم‌های غیر منتظره مثل رشد ۳۹ درصد سال ۸۵ به نرخ رشد ۷/۲۷ سال ۸۶ کاهش یابد.

قضاوی گفت: بانک مرکزی در طول یک سال گذشته تمام تلاش خود را معطوف به جلوگیری از پدیده انبساط پولی کرد؛اما هیچ گاه اقدام به انقباض نکرد. وی در پاسخ به منتقدانی که سیاست‌های یک سال گذشته بانک مرکزی را انقباضی می‌دانند، اظهارداشت:بانک مرکزی طی یک سال گذشته و در چارچوب بسته سیاستی نرخ سپرده قانونی را اصلاح کرد، این اصلاح به گونه‌ای بود که بخشی از ذخایر قانونی بانک‌ها آزاد شد و موجب شد تا بانک‌ها از طریق آن بدهی خود به بانک مرکزی را پرداخت کنند.

قائم مقام بانک مرکزی افزود: برخی از بانک‌ها نیز از حاشیه همین سیاست قدرت وام خود را افزایش دادند.

قضاوی از دیگر اقدامات غیر انقباضی بانک مرکزی را تاکید بر انضباط مالی در پرداخت تسهیلات دانست و گفت:بانک مرکزی پیش از این نیز به بانک‌ها اعلام کرده بود که با اتکا به منابع خود تسهیلات دهند که این رفتار، رفتار طبیعی بانک‌ها باید باشد، ضمن این که در طول سال‌های گذشته نیز این گونه عمل شده است.

وی با بیان اینکه تا دو سال قبل بانک‌ها ۹۰درصد سپرده خود را صرف اعطای تسهیلات می‌کردند خاطرنشان کرد: به تدریج در بخش تقاضای اعتبارات بانکی تحولاتی رخ داد و بانک‌ها در وضعیتی قرار گرفتند که امروز شاهدیم، بیش از ۱۱۰درصد سپرده‌هایشان تسهیلات می‌دهند.

قضاوی با بیان اینکه رشد سپرده‌های بانکی در شش ماه اول امسال صفر درصد بوده است، گفت: افزایش نقدینگی نتیجه یک دور و تسلسل وام‌دهی و سپرده‌گذاری است، بانکی که نتواند وام دهد نمی‌تواند سپرده بگیرد و بانک‌ها در نیمه اول سال چون نتوانستند وام دهند سپرده‌ای هم دریافت نکردند.

تلنگر به بانک‌ها برای پرداخت وام‌های جدید

در ۶ ماه دوم سال بانک‌‏ها ۷‌هزار میلیارد تومان به بنگاه‌‏های زودبازده، ۴۴۰۰‌میلیارد تومان به قرض‌‏الحسنه‌‏ها، هزار میلیارد تومان برای جایگزینی خودروهای فرسوده، هزار میلیارد تومان به حوادث غیر‌مترقبه تسهیلات می‌‏دهند.

حسین قضاوی، قائم مقام بانک‌‏مرکزی با اعلام این خبر درباره میزان و محل تسهیلات اعطایی در ۶ ماهه دوم سال جاری به ایلنا گفت: ۴‌هزار و ۴۰۰میلیارد تومان سهم تسهیلات قرض‌‏الحسنه از ۷۵۰۰‌میلیارد تومان تسهیلات اعطایی بانک‌‏ها در ۶ ماهه دوم سال است. وی بابیان اینکه می‌‏خواهیم تلنگری به بانک‌‏ها بزنیم تا وام جدید بدهند، افزود: ارزیابی وجود دارد که با اجرای تدابیر جدید ارائه تسهیلات آسان‌‏تر شده و همچنین بانک‌‏ها با پرداخت وام قرض‌‏الحسنه می‌‏توانند سپرده‌‏های جدیدی را جذب کنند.

قضاوی تصریح کرد: با تدابیر جدید رفتار بانک‌‏ها متعارف و مشابه سال‌‏های قبل خواهد شد و می‌‏توانند پاسخ‌‏گوی تقاضاهای گوناگون باشند. وی افزود: در ۶ ماهه دوم سال ۷ هزار میلیارد تومان برای بنگاه‌‏های زود بازده، هزار میلیارد تومان برای جایگزینی خودروهای فرسوده و هزار میلیارد تومان نیزبه حوادث غیر مترقبه اختصاص یافت. قضاوی با بیان این که رفتار بانکی برای ارائه تسهیلات در ۶ ماهه دوم سال تغییر خواهد کرد، گفت: در سال گذشته میزان رشد نقدینگی در ۶ ماهه ابتدای سال ۹‌درصد و در۶ ماه دوم سال به ۱۸‌درصد رسید و در مجموع ۲۷‌درصد در یک سال رشد نقدینگی داشتیم.

وی افزود: در سال جاری در ۶ ماهه ابتدای سال رشد نقدینگی به صفر رسید، به این جهت بانک مرکزی به این نتیجه رسید که متناسب با این واقعیت‌‏های اقتصاد به نوعی انعطاف در بانک‌‏ها رو آورد. قضاوی با بیان اینکه ضعف در قدرت وام‌‏دهی بانک‌‏ها مهم‌‏ترین عامل رشد نیافتن نقدینگی در ۶ ماه ابتدای سال بود، تصریح کرد: به این جهت نوعی سیاست‌‏های کوتاه مدت اجرا خواهد شد تا اقتصاد را از این حالت خارج کند.

قائم مقام رییس کل بانک مرکزی اظهار امیدواری کرد که با اجرای این سیاست‌‏ها رشد نقدینگی مطلوب شود و شرایطی ایجاد شود که نقدینگی روند متناسب و متعادلی را به خود گیرد که در این صورت بانک‌‏ها سپرده‌‏هایی را به دست خواهند آورد که می‌‏توانند به طرح‌‏های حائز اولویت وام تخصیص دهند.

قضاوی درباره طرح‌‏های دارای اولویت وام‌‏دهی اظهارداشت: این طرح‌‏ها در حال حاضر طبقه‌‏بندی شده و طرح‌‏هایی هستند که دارای پیشرفت قابل‌ملاحظه بوده و با اندک تامین مالی می‌‏توانند به پیشرفت مناسب برسند و اشتغال ایجاد کنند.

وی با بیان اینکه این طرح‌‏ها اصلا تورم‌‏زا نیستند، اظهارداشت: بخشی از این وام‌‏ها نیز در حوزه مسکن هزینه خواهد شد.

بانک‌های آذربایجان ۵/۲ برابر سپرده‌ها سرمایه‌گذاری کردند

مدیرعامل بانک ملی کشور حجم سرمایه‌گذاری بانک‌های کشور در آذربایجان غربی را ۵/۲ برابر سپرده‌گذاری‌های مردمی اعلام کرد.

علی صدقی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر در ارومیه، با اشاره به قابلیت‌ها و پتانسیل‌های آذربایجان غربی بیان داشت: به دلیل استعدادهای فراوان آذربایجان‌غربی برای سرمایه‌گذاری بانک‌های کشور ۵/۲ برابر سپرده‌های مردم در این استان سرمایه‌گذاری کرده‌اند. وی با اشاره به وضعیت سیستم بانکی در آذربایجان غربی افزود: در حال حاضر ۴۶۰ شعبه با چهار‌هزار و ۶۰۰نفر پرسنل بانکی با موجودی ۱۷هزارمیلیارد ریال سپرده مردمی در استان فعالیت می‌کنند که بانک‌های عامل حدود ۲۳‌هزار‌میلیارد ریال تسهیلات برای اجرای طرح‌های مختلف تولیدی در منطقه پرداخت کرده‌اند. صدقی ادامه داد: در دو سال اخیر آذربایجان‌غربی توانسته با تلاش مسوولان استانی نقدینگی قابل قبولی برای سرمایه‌گذاری جذب کند. وی خاطرنشان کرد: بانک ملی نیز با مشارکت در اجرای ۴۰ طرح بزرگ در استان رسالت خود را در این منطقه انجام می‌دهد. صدقی با اشاره به مزیت‌های آذربایجان غربی از جمله وجود جاده‌های ترانزیتی، همسایگی با کشورهای خارجی، وجود خط انتقال لوله گاز به ترکیه، وجود مبادی ورودی و خروجی کالا و همچنین قابلیت کشاورزی و صنعتی گفت: وجود این مزیت‌های مناسب سرمایه‌گذاری بانک‌ها را در این استان بیشتر کرده است. وی به منظور شرکت در سومین همایش بین‌المللی سرمایه‌گذاری که با حضور ۸۰ سرمایه‌گذار خارجی وداخلی در ارومیه در حال برگزاری است به این استان سفر کرده بود.

عکس: آکو سالمی