قائممقام بانک مرکزی: بانکها ۱۱۰درصد سپردههایشان را به مردم وام دادهاند
قائممقام بانک مرکزی از جدیدترین اقدامات صورت گرفته برای باز کردن قفلهای خزانه خبر داد. حسین قضاوی در گفتوگو با خبرگزاری فارس با تاکید بر اینکه هنوز خبر رسمی از قائممقام جدید بانک مرکزی منتشر نشده است، اظهار داشت: خدمات مربوط به حیطه کاری این سمت در بانک مرکزی کماکان توسط مدیریت قبلی در حال اجرا است. وی با اشاره به آغاز برخی اقدامات در راستای اجرای بسته سیاستی_نظارتی بانک مرکزی، به مشارکت فعال محمود بهمنی رییسکل فعلی بانک مرکزی در تدوین این بسته اشاره کرد و گفت: ایشان در حال حاضر نیز بر اجرای کامل این بسته تاکید دارند و تغییرات خاصی در بسته سیاستی_نظارتی مدنظر نیست. قائممقام بانک مرکزی با اشاره به ثابت ماندن رشد نقدینگی در طول ۶ ماه گذشته، این رشد را بر خلاف انتظار بانک مرکزی توصیف کرد و گفت: به همین دلیل بانک مرکزی در صدد انجام یکسری اقدامات در راستای اجرای بسته سیاستی و اجرای مصوبه کمیسیون اقتصادی دولت به عنوان مرجع جایگزین شورای پول و اعتبار است. به گفته قضاوی اقدامات جاری بانک مرکزی واکنشی است نسبت به رشد ناچیز نقدینگی در نیمه اول سال جاری؛ چرا که حجم نقدینگی در پایان شهریورماه سال جاری برابر با حجم نقدینگی در جریان در پایان اسفند ماه سال گذشته است. در حالی که این رقم در مدت مشابه سال قبل یعنی از ابتدای ۸۶ تا انتهای شهریور ماه همان سال حدود ۹درصد بود و در شش ماه دوم سال به ۱۸درصد رسید. وی با بیان اینکه عدم افزایش نقدینگی در ۶ ماه ابتدایی سال جاری به خاطر ضعف در قدرت وامدهی بانکها و کندی دور و تسلسل وامدهی _ سپردهپذیری است، تصریح کرد: علت این کندی را باید در سرعت عمل بانکها و رشد قابلملاحظه تسهیلات در سال گذشته جستوجو کرد. قائممقام بانک مرکزی با بیان اینکه در حال حاضر بانکها در شرایطی هستند که معادل ۱۱۰درصد سپردههای خودشان به مردم تسهیلات دادهاند، ادامه داد: نبود امکان تداوم این روند یعنی افزایش تسهیلات بدون توجه به منابع بانکها باعث شد قدرت وامدهی بانکها در سال جاری تضعیف شود. وی افزود: تضعیف قدرت وامدهی بانکها موجب میشود که سپردههای غیردولتی هم نتواند رشد قابلملاحظه داشته باشد که این فرآیند در نهایت به رشد ناچیز نقدینگی منجر شد.
قضاوی خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی طبیعی است که بانک مرکزی باید تدابیر کوتاه مدتی اتخاذ کند تا رشد نقدینگی رفتار متعارفی به خود بگیرد؛ چرا که همان طور که رشد زیاد نقدینگی برای اقتصاد مضر است عدم افزایش نقدینگی آن هم در شرایط افزایش سطح عمومی قیمتها میتواند پیامدهای نامطلوبی را به دنبال داشته باشد.
وی ادامه داد: به همین دلیل و در امتداد سیاستگذاریهای گذشته، بانک مرکزی به مصلحت دید که تدابیر کوتاهمدتی را به منظور ایجاد انعطاف در رفتار رشد نقدینگی اتخاذ کند که این تدابیر عبارتند از به وثیقه گرفتن اوراق مشارکت در دسترس بانکها، به وثیقه گرفتن مطالبات بانکها از دولت و اعطای خطوط اعتباری به نحوی که بانکها بتوانند خودشان را از جرایم فزاینده مربوط به اضافه برداشت رهایی بخشند.
ارسال نظر