فاطمه بهادری- عدم پرداخت به موقع حقوق مستمری‌بگیران و بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی از سوی این سازمان، مشکلاتی در سطح شعب و واحدهای خدمات ویژه بانک رفاه به وجود آورد. به رغم تاکید وزیر رفاه و تامین اجتماعی مبنی بر واریز به موقع حقوق مستمری‌بگیران و بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی، عدم پرداخت به موقع این وجوه مشکلاتی برای این قشر از جامعه و بانک رفاه به وجود آورد.

بر اساس توافق به عمل آمده بین سازمان تامین اجتماعی و بانک رفاه، این سازمان از تاریخ بیست و پنجم هر ماه نسبت به واریز وجوه پرداختی بازنشستگان به بانک رفاه اقدام می‌کند و بانک رفاه نیز از پنجم ماه و بر اساس حروف الفبا حقوق بازنشستگان را می‌پردازد. این در حالی است که سازمان تامین اجتماعی در ماه جاری، وجوه واریزی و اطلاعات اسامی بازنشستگان و مستمری‌بگیران را در اختیار بسیاری از شعب بانک قرار نداد. این مساله باعث شد تا بازنشستگان و مستمری‌بگیران جامعه پس از حضور در شعب بانک رفاه با عدم پرداخت حقوق خود مواجه شوند. به عنوان نمونه در واحد خدمات ویژه برق آلستوم بازنشستگان و مستمری‌بگیرانی که از ساعت ۶صبح برای دریافت حقوقشان به بانک مراجعه کرده بودند به ناچار تا ساعت ۱۳ منتظر دریافت حقوق شدند.

به رغم حضور مدیر امور شعب بانک رفاه استان تهران و رییس شعبه و پیگیری مسوولین بانک، اطلاعات اسامی مشتریان از شعبه سازمان تامین اجتماعی مربوط در ساعت ۱۳ به شعبه رسید و این شعبه تا ساعت ۱۴ نسبت به پرداخت حقوق اقدام کرد. این وضعیت که در تعدادی شعب بانک رفاه به وجود آمد باعث شد تا موجبات نارضایتی شماری بازنشستگان فراهم شود.

مشکلات بازنشستگان

از زبان خودشان

اسکندری از بازنشستگان شرکت تولی‌پرس که در شعبه برق آلستوم برای دریافت حقوق خود حضور یافته با تاکید بر اینکه باید مسوولین بر عملکرد سازمان تامین اجتماعی و بانک رفاه نظارت داشته باشند، می‌گوید: ماه گذشته موفق به دریافت مابه‌التفاوت و بن نشدم.

وی می‌افزاید: کاری می‌کنند که ما با این سن و سال با رییس و کارمندان شعبه که همسن و سال فرزندانمان هستند، درگیر شویم. از این بانک ممنونیم، چرا که بانک یک مسوول اجرایی است و اگر سازمان تامین اجتماعی به موقع منابع را تامین کند بانک از پرداخت آن امتناع نمی‌کند.

این مشکلات باعث ایجاد بدبینی می‌شود. ما تحقیر می‌شویم.وی با بیان اینکه از خدمات‌‌دهی بانک‌ رفاه راضی هستیم، اظهار می‌دارد: چون حقوق ما دیر پرداخت می‌شود مجبوریم داد بزنیم. تعداد یک‌میلیون و ۲۰۰هزار نفر بازنشسته وجود دارد که قبلا در سنگرهای تولید بودند، اما چون بازنشسته بازدهی ندارد به ما توجه نمی‌شود.

به گفته این بازنشسته که سخنانش مورد تایید حاضرین در شعبه بود، سازمانی همچون تامین اجتماعی نباید در کارهایش بی‌انضباطی داشته باشد. نباید در ماه مبارک رمضان این مشکلات را در پرداخت به موقع حقوق برای بازنشستگان ایجاد کند. ابراهیمیان یکی دیگر از بازنشستگانی است که در شعبه حضور دارد و برای دریافت حقوق خود از ساعات اولیه صبح به شعبه مراجعه کرده است.

وی می‌گوید: این شعبه خیلی شلوغ است و تعداد بازنشستگانی که برای دریافت حقوق خود مراجعه می‌کنند، زیاد است.احمدی و آزادخواه نیز با تایید مشکلات مطرح شده از سوی سایر بازنشستگان، بر مواردی همچون دریافت نکردن سهام عدالت و افزایش حقوق سال جاری تاکید دارند.اتفاق یکی دیگر از بازنشستگانی است که معتقد است در دو ماه اخیر وضعیت پرداخت حقوق بد شده است.

تاخیر در پرداخت حقوق

از سوی سازمان تامین اجتماعی

ظریفیان، مدیر امور شعب استان تهران بانک رفاه و رییس‌زاده، رییس شعبه ستارخان و واحد خدمات ویژه برق آلستوم نیز در شعبه حضور یافتند و به مشکلات بازنشستگان رسیدگی کردند. ظریفیان با تاکید بر اینکه در حدود سه سال گذشته سازمان تامین‌اجتماعی از بیست‌و‌پنجم هر ماه وجوه و اسامی را برای پرداخت حقوق بازنشستگان به بانک ارسال می‌کند، می‌گوید: بانک رفاه نیز از روز پنجم ماه و به ترتیب حروف الفبا، حقوق آنها را می‌پردازد. وی می‌افزاید: بانک رفاه تعدادی از شعب تجاری خود را به واحد خدمات ویژه تبدیل کرد و در آن امکاناتی همچون پزشک، تلویزیون، صندلی، تلفن رایگان و... قرار داد تا به بازنشستگان خدمات ویژه‌ای ارائه دهد.ظریفیان می‌گوید: تا این لحظه (ساعت ۳۰/۱۳ دقیقه) هنوز در استان تهران، ۱۵ شعبه یا دیسکت اسامی یا پول را از سازمان تامین اجتماعی دریافت نکرده‌اند. حتی روز پنجشنبه تا ساعت ۱۹ در شعب حاضر بودیم و در روز جمعه نیز آماده بودیم تا اطلاعات و پول را از سازمان تامین اجتماعی دریافت کنیم.

وی ادامه می‌دهد: اگر بانک رفاه به دنبال نگهداری پول بازنشستگان و مستمری‌بگیران و کسب سود بود شعب تجاری خود را به واحدهای خدماتی تبدیل نمی‌کرد.

وی با بیان اینکه در ماه‌های قبل مشکل نداشتیم، می‌افزاید: ماه قبل، سازمان تامین اجتماعی در سه مقطع زمانی حقوق، مابه‌التفاوت و بن بازنشستگان را واریز کردند و این باعث شد تا بازنشستگان

دو بار دیگر علاوه بر برنامه الفبایی دریافت حقوق مراجعه کنند و این مساله باعث ازدحام در واحدها شد. وی ادامه می‌دهد: به عنوان نمونه این شعبه ۷هزار نفر دریافت کننده خدمات دارد که در ماه گذشته در حدود ۲۱هزار دفعه خدمات دریافت کردند و در یک هفته سه بار مراجعه کردند. وی با تاکید بر اینکه ماه گذشته، کارمندان شعب تا ساعت ۱۹ در ماه مبارک رمضان به بازنشستگان خدمات ارائه کردند، می‌گوید: اعلام آمادگی می‌کنیم تا در هر مکانی که سازمان تامین اجتماعی در اختیارمان قرار دهد واحد خدمات ویژه راه‌اندازی کنیم.