ضرورت تعیین سهامداران، استراتژی برای بانک‌ها و مذاکره با بانک‌های خارجی برای اقدام به خرید سهام و انتقال تکنولوژی باید در برنامه واگذاری‌ها لحاظ شود.

آیت‌ا... تجلی، اقتصاددان، در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه علت تعلل در واگذاری سهام بانک‌ها مشکل بدهی به صندوق بازنشستگی کارکنان آنها بوده است، اظهار کرد: در گذشته کارکنان بانک‌ها وجوه خود را به این صندوق واگذار می‌کردند و به عنوان هیات امنای صندوق بودند، اما مشکل فعلی در پرداخت کسری صندوق است که باید توسط دولت یا بانک‌ها پرداخته شود و در هر دو صورت به اندوخته‌های دولتی افزوده ‌شده و در جیب دولت می‌رود.

وی افزود: در صورتی که دولت جبران کسری را تقبل نکند، به دلیل بالا بودن مبلغ تعهد بانک‌ها به صندوق، در دوره‌ای ۱۰ ساله آن را ذخیره‌گیری می‌کنند که در این صورت سود بانک‌ها و در پی آن قیمت سهام آنها کاهش می‌یابد و بدین‌ترتیب، از محل خصوصی‌سازی اعتبار کمتری نصیب دولت ‌شده و در هنگام فروش سهام باید این پول را بپردازد.

او با بیان اینکه واگذاری‌ها، نیازمند پذیرش تعهدات دولت است، گفت: حدود دو سال روی صورت‌های مالی بانک‌ها کار شد و بخش زیادی ازآنها نظیر مطالبات معوق و مطالبات از دولت به ویژه در مورد سه بانک ملت، تجارت و صادرات شفاف سازی شده است. این کارشناس اقتصادی در خصوص پیامدهای عرضه سهام بانک‌های دولتی به بخش‌خصوصی اظهار کرد: نوع عرضه سهام، بستگی به کشش بازار دارد، اما واگذاری به صورت بلوکی به افراد متخصص و مورد تایید بانک مرکزی، بهترین شیوه است؛ زیرا این شیوه پس از آنکه پنج درصد از سهام واگذار شد، روی ارزش و قیمت سهام تاثیرگذار است.

وی افزود: اگر سهام به تدریج واگذار شود، نوساناتی در بازار ایجاد کرده و بانک‌ها در حفظ قیمت دچار مشکل می‌شوند. تجلی خاطرنشان کرد: تاکنون هیات عالی واگذاری هیچ برنامه مشخصی در خصوص نحوه عرضه سهام بانک‌ها اعلام نکرده که پس از واگذاری پنج درصد، مابقی سهام چه زمانی، طی چه دوره‌ای و چه عرضه‌هایی صورت خواهد گرفت. وی با اشاره به ضرورت تعیین سهامداران استراتژی برای بانک‌ها گفت: مشخص نیست آیا در این راستا مذاکره‌ای با بانک‌های خارجی انجام شده است که سهام بانک‌های کشور را خریداری کنند یا خیر؛ زیرا در این صورت، فشارهای تحریم کاهش یافته و انتقال تکنولوژی صورت می‌گیرد. حتی می‌توان با قیمت کمتر این سهام را به آنها واگذار کرد تا ترغیب به خریداری شوند.