ارزان‌ترین روش تامین مالی بنگاه‌هااستفاده از منابع بانکی است

توسعه بانکداری الکترونیک، استفاده از کارت‌های الکترونیکی برای دریافت و پرداخت و منطقی کردن طرح‌ها از جمله محورهای مهم فعالیت بانک‌ها در سال جاری است. دکتر احمد مجتهد، رییس پژوهشکده پولی و بانکی، در گفت‌وگو با ایسنا، درباره‌ آخرین وضعیت بانکداری الکترونیک در کشور توضیح داد: خوشبختانه در زمینه توسعه بانکداری الکترونیک فعالیت‌های خوبی صورت گرفته و زیرساخت‌های بانکداری الکترونیک از جمله سیستم ارتباطات راه دور، مراکز تلفن به صورت دیجیتال، فیبرنوری در ایران فراهم است و البته بخش دیگری از این پیشرفت مربوط به فعالیت‌های بانک‌هاست که بانک‌ها باید هر کدام نرم‌افزارهای مختلفی را در اختیار داشته باشند.

بسترسازی در زمینه بانکداری الکترونیک

به گفته او در حال حاضر بر اساس ضابطه‌ای که بانک مرکزی با بانک‌ها گذاشته، طرح شتاب این نرم‌افزارها با یکدیگر هماهنگ شده و یک سیستم یکپارچه بانکی برای نقل و انتقالات به وجود آمده است.

وی اضافه کرد: بانک‌ها در دو سال گذشته با مشکل وام‌های معوق روبه‌رو بودند، دلیل این امر نظارت و کنترل غیر دقیق بر روی اعتبارات متقاضیان و رعایت مقررات از سوی بانک‌هاست.

رییس پژوهشکده پولی و بانکی به فرهنگ ناصحیح در استفاده از کارت‌های اعتباری و کارت‌های پرداخت اشاره کرد و افزود: متاسفانه این مساله آنچنان که باید و شاید در کشور ما رشد نکرده و با وجود نصب دستگاه‌های POS در تمام فروشگاه‌ها و کارت‌های اعتباری ولی هنوز مکانیزم کاری مناسبی پیدا نکرده است.

رییس پژوهشکده پولی و بانکی در پاسخ به این پرسش که بانک‌ها تا پایان سال باید به سه‌درصد کل جمعیت، کارت‌های اعتباری بدهند آیا زیرساخت‌های این مساله فراهم شده است، تصریح کرد: بسترسازی و زیرساخت‌های این کار انجام شده است، ولی بحث عمده ایجاد فرهنگ درست برای استفاده از کارت‌های اعتباری است که باید در این زمینه تمام بانک‌ها و بانک‌ مرکزی به خاطر منافعی که این کار در بلند مدت دارد، همکاری و تعامل داشته باشند.

به گفته او در حال حاضر به دلیل مشکل استفاده از اسکناس که در کشور ما وجود دارد، حجم سرانه اسکناس در ایران نسبت به استانداردهای بین‌المللی غیر قابل تصور است. وی عنوان کرد: در حال حاضر ما بین ۱۱۳ تا ۱۱۴ برگ سرانه اسکناس در کشور داریم و این در حالی است که استانداردهای بین‌المللی ۱۰ تا ۱۱ برگ است و باید تمهیداتی اندیشیده‌ شود که استفاده از اسکناس در کشور فراهم شود، زیرا این مساله مشکل چک را نیز در کشور برطرف می‌کند.

وی همچنین درباره سهم هزینه‌های مالی در قیمت تمام شده کالاها گفت: مطالعاتی که درباره هزینه‌ تامین مالی شده و در حقیقت در مورد شرکت‌هایی که در بورس اوراق بهادار مدارکشان را تحویل می‌دهند حدود شش‌درصد بوده است. وی ادامه داد: هزینه‌ تامین مالی در مجموع کل هزینه‌های یک واحد رقم قابل توجهی نیست و البته روش‌ها مختلفی برای تامین مالی وجود دارد که ارزان‌ترینش استفاده از منابع مالی بانک‌ها است و مراحل بعدی بازار سرمایه و خود تامین منابع داخلی که شرکت‌ها می‌توانند از منابع داخلی استفاده کنند و اگر نشد به روش‌های دیگر استفاده کنند.

نرخ تورم

رییس پژوهشکده پولی و بانکی با بیان اینکه تعیین نرخ تورم با توجه به تحولات قابل پیش‌بینی دقیق نیست، تصریح کرد: تحولات چند ماه اخیر به ویژه در موضوع نقدینگی باعث تغییر روند نرخ تورم خواهد بود.

به اعتقاد وی با ادامه روند کنترل نقدینگی و رعایت انضباط مالی و عدم تصویب مصوبات جدید در مجلس جدید در رابطه با پرداخت‌های بیشتر نرخ تورم نیز کاهش خواهد یافت.

وی اضافه کرد: اگر بانک مرکزی و دولت موفق شوند نرخ رشد نقدینگی را به زیر ۱۰‌درصد برسانند، امکان دستیابی به نرخ تورم کمتر از ۱۰‌درصد و نرخ سود بانکی تک رقمی نیز فراهم می‌شود و اگر به صورت غیرواقعی باشد این کار پیامدها و مشکلات زیادی به دنبال خواهد داشت و عملا باعث توسعه بازار سیاه می‌شود.

بسته سیاستی- نظارتی

عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی به بسته سیاستی- نظارتی بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: این بسته به بانک‌ها کمک می‌کند که با این دستورالعمل بتوانند فعالیت خود را به درستی انجام دهند و بانک مرکزی نیز نظارت خود را بر فعالیت‌های بانکی اعمال کند و در حقیقت یک نظم و ترتیبی برای فعالیت‌های بانکی در سال جاری ایجاد شود.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه در دو سال گذشته نرخ تورم افزایش پیدا کرد اما بانک‌ مرکزی امیدوار است که سیاست‌های جدید این نرخ را کاهش دهد و قطعا اگر روند نزولی باشد، ظرف سال پایانی ۸۷ یا سال بعدش به نرخ

تک رقمی در مورد نرخ سود بانکی نیز دست می‌یابیم.