لیلا اکبرپور
سرانه حق بیمه‌های بازرگانی در سال‌های اخیر روند صعودی داشته و از ۳۵دلار (۳۱هزار و ۴۰۰تومان) در سال ۸۴ به ۴۱ دلار (۳۷هزار و ۶۰۰تومان) در سال ۸۵ رسید.

بنابر گزارش معاونت طرح و توسعه مدیریت اداره بررسی‌های آماری بیمه مرکزی ایران هر چند شاخص مذکور در کشور در سال‌های اخیر در بین ۲۵کشور برتر آسیایی در مکان هفدهم قرار دارد، اما میزان آن به دلیل تفاوت برابری نرخ دلار در مقایسه با سایر کشورها پایین است.این در حالی است که حق بیمه سرانه به طور متوسط در کشورهای Mena (کشورهای خاورمیانه و پنج کشور آفریقای شمالی) حدود ۲۱۰دلار، کشورهای خاورمیانه بیش از ۲۶۰دلار و کشورهای پیشرفته نزدیک به ۲۹۰۰دلار است.در جدول شماره یک حق بیمه تولیدی، حق بیمه سرانه و ضریب نفوذ بیمه در پنج قاره مقایسه شده است.این در حالی است که حق بیمه تولیدی ایران طی سال‌های ۸۱ تا ۸۵ (۲۰۰۶-۲۰۰۲) رشد صعودی داشته و از رقم ۱/۱ میلیارد دلار به ۹/۲ میلیارد دلار بالغ شده و سهم ایران از حق بیمه‌های خاورمیانه از ۱۰ درصد در سال ۲۰۰۲ به ۷/۱۵ درصد در سال ۲۰۰۶ افزایش داشته است.
بنا بر این گزارش سهم ایران از حق بیمه‌های جهان از 04/0 درصد در سال 2002 به 08/0 درصد در سال 2006 رشد کرده و حق بیمه سرانه بیمه‌نامه‌های بازرگانی در ایران از 3/17 دلار در سال 2001 به 41 دلار در سال 2006 بالغ شد.
ضریب نفوذ بیمه در ایران از ۰۲/۱ درصد در سال ۲۰۰۲ به ۵/۱ در سال ۲۰۰۶ رسید.تولید حق بیمه در ایران و جهان طی سال‌های ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۶ در دو بخش بیمه‌های زندگی و غیر زندگی در جدول شماره ۲ مقایسه شده است.
رتبه حق بیمه تولیدی ایران در میان کشورهایی مانند اردن، کویت، لبنان، قطر، عربستان، امارات، عمان، پاکستان، ترکیه، مصر، تونس، مراکش و الجزایر طی سال‌های 1997 تا 2006 بین 46 تا 55 بوده است، که بالاترین رتبه آن 44 در سال‌های 1998 و 99 بود .رتبه حق‌ بیمه تولیدی امارات نیز طی سال‌های مورد بررسی به طور متوسط 48 تا 50 بوده است.
رتبه حق بیمه تولیدی کشور ترکیه نیز طی سال‌های مذکور روند صعودی داشته و از رتبه ۴۱ در سال ۱۹۹۷ به رتبه ۳۵ در پایان سال ۲۰۰۶ رسیده است. اکنون رتبه ترکیه میان کشورهای یاد شده از همه بالاتر است.
اما رتبه حق بیمه تولیدی 10 کشور اول دنیا در جدول شماره 3 آمده است.
آمریکا طی سال‌های ۹۷ تا ۲۰۰۶ کماکان رتبه اول را به خود اختصاص داده و اسپانیا در رتبه دهم قرار دارد.کشورهای ژاپن و انگلستان نیز همچنان در رتبه دوم و سوم قرار دارند و کشورهای فرانسه و آلمان برای قرار گرفتن در رتبه چهارم و پنجم طی سال‌های مورد بررسی رقابت تنگاتنگی داشته‌اند.