گروه بازار پول- بانک مرکزی عرضه اوراق گواهی سپرده را به عنوان ابزار جایگزین سکه پیش‌فروش شده به مدت یک هفته دیگر تمدید کرد. به این ترتیب تمام کسانی که در سال گذشته برای خرید سکه، ثبت‌نام کرده‌اند می توانند صرف نظر از موعد تحویل سکه‌های ثبت‌نامی از «اوراق گواهی سپرده» استفاده کنند. این اوراق «با نام، دوساله و فاقد کوپن سود‌ علی‌الحساب» است، نرخ سود علی‌الحساب آن ۲۴ درصد در سال، معاف از مالیات و دارای برگه‌ تسویه نهایی است. بانک مرکزی از دیگر ویژگی های این اوراق را حداکثر سقف قابل انتشار برای متقاضیان متناسب با مجموع وجوه واریز شده بابت پیش‌خرید مسکوک طلا عنوان و اضافه کرده که تاریخ انتشار درج‌شده بر روی اوراق گواهی سپرده از آغاز طرح پیش‌فروش یعنی بیست و نهم فروردین ماه سال ۹۰ تا روز پایانی طرح پیش‌فروش یعنی بیست و هشتم اسفند ماه سال جاری و متناسب با زمان پیش‌خرید است.

بنا به اطلاعیه بانک مرکزی در این باره، در زمان صدور اوراق گواهی سپرده، سود مدت زمان سپری شده از روز واریز وجه یعنی تاریخ ثبت‌نام پیش خرید سکه، به صورت روزشمار محاسبه و به متقاضی پرداخت می‌شود.

اوراق گواهی سپرده همچنان در صدر ابزار‌های جایگزین طرح پیش‌فروش سکه قرار دارد به نظر می رسد تمدید مهلت تحویل اوراق گواهی سپرده به عنوان جایگزین سکه پیش‌فروش شده نشانه استقبال متقاضیان از ابزارهای جایگزین سکه باشد. پیمان قربانی مدیر اداره بررسی‌ها و سیاست‌های اقتصادی بانک مرکزی در این باره گفت: با توجه به اینکه انحصار عرضه اولیه سکه طلا در اختیار بانک مرکزی است و با گذشت حدود سه هفته از زمان آغاز تحویل سکه‌های پیش خرید شده، بررسی میزان عرضه سکه از سوی این بانک در سال‌های گذشته و مقایسه آن با وضعیت سال جاری می‌تواند تصویر شفاف‌تری در اختیار فعالان بازار طلا و سکه قرار دهد. وی با اشاره به اینکه بانک مرکزی در دو سال گذشته به طور سالانه بیش از ۲/۲ برابر متوسط ده سال قبل سکه به بازار عرضه کرده است، اضافه نمود: این در حالی است که حجم سکه‌های پیش خرید شده در سال ۱۳۹۰ که در سال جاری سررسید می‌شوند بیش از ۵ برابر متوسط عرضه سکه در ده سال گذشته و حدود ۳ برابر عرضه سکه در سال ۱۳۹۰ می‌باشد، بنابراین در صورت ثبات سایر شرایط انتظار می‌رود بازار طلای داخلی در سال جاری به صورت بی‌سابقه‌ای تحت فشار مداوم و مستمر طرف عرضه قرار گیرد، در چنین شرایطی امکان کاهش بیش از پیش قیمت در بازار قابل انتظار خواهد بود.

این مقام مسوول بانک مرکزی بیان کرد: توزیع سررسید سکه‌های پیش‌خرید شده به گونه‌ای است که به‌رغم گذشت حدود سه هفته از آغاز سررسید سکه‌های پیش‌خرید شده، صرفا حدود ۱۶ درصد از آنها موعد تحویلشان فرا رسیده است، ضمن این که تعداد قابل توجهی از این افراد هنوز برای تحویل سکه‌های خود مراجعه ننموده‌اند. بنابراین انتظار می رود بازار در روزهای آتی بیش از پیش تحت تاثیر عرضه سکه‌های پیش خرید شده قرار گیرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بانک مرکزی، وی خاطرنشان کرد: الگوی رفتاری مراجعه ثبت‌نام‌کنندگان سکه‌های پیش خریدشده برای تحویل سکه‌های خود در سه هفته گذشته نشان می‌دهد که فرآیند تحویل سکه‌ها تا ماه‌های پایانی سال به طول خواهد انجامید و این امر موجب می‌شود بازار در کل سال تحت تاثیر عرضه سکه‌های پیش خرید شده قرار گیرد.

قربانی با تاکید بر این نکته که بانک مرکزی با امعان نظر به نکات فوق و به منظور پرهیز از کاهش شدید قیمت‌ها در بازار سکه و جلوگیری از ضرر و زیان احتمالی هموطنانی که در طرح پیش فروش سکه مشارکت نموده‌اند، ابزارهای جایگزینی را معرفی نمود که به تدریج مورد استقبال مشمولین طرح قرار گرفت، افزود: آمارها نشان می‌دهند که میزان استقبال از جایگزین‌ها و به ویژه اوراق گواهی سپرده به طور روز افزونی در حال افزایش است. به گونه‌ای که میزان استقبال از جایگزین‌ها از حدود ۴۱ درصد در آخرین روز کاری هفته گذشته به بیش از ۸۴ درصد در روز دوشنبه ( دو روز پیش) افزایش یافته‌ است.

مدیر اداره بررسی‌ها و سیاست‌های اقتصادی بانک مرکزی‌ افزود: بررسی ترکیب افرادی که از جایگزین‌ها استفاده کرده‌اند نیز به خوبی نشان می‌دهد که از نظر این افراد استفاده از جایگزین‌ها به مراتب مطلوب‌تر از سرمایه‌گذاری در سکه طلا قلمداد می‌شود. زیرا میزان استقبال از ابزارهای جایگزین‌از سوی کسانی که تعداد قابل توجهی سکه ثبت‌نام کرده‌اند به مراتب بیش از کسانی است که تعداد اندکی سکه ثبت‌نام کرده‌اند. در حال حاضر این افراد حدود ۹۲ درصد از سکه‌های پیش‌خرید شده خود را به ابزارهای جایگزین‌ معرفی شده از سوی بانک مرکزی تبدیل می‌کنند.