حق بیمه‌های شخص ثالث بر اساس نرخ جدید دیه
عکس: آکو سالمی
گروه بازار پول- تعیین نرخ دیه ۹۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی برای سال آینده، تعرفه بیمه‌نامه شخص ثالث در سال جدید را افزایش خواهد داد. نرخ دیه برای سال آینده در ماه‌های عادی ۹۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و برای ماه‌های حرام (ماه‌های قمری رجب، ذی القعده، ذی‌الحجه و محرم) ۱۲۶ میلیون تومان تعیین شده است.

این رقم نسبت به نرخ دیه در سال جاری 40 درصد افزایش داشته و شرکت‌های بیمه‌ای با ابلاغ نرخ جدید از سال آینده نرخ خدمات بیمه شخص ثالث را نیز افزایش خواهند داد. علاوه بر این، دارندگان خودرو از زمان ابلاغ نرخ‌های جدید به شرکت‌های بیمه باید مابه التفاوت محاسبه نرخ بیمه بر مبنای 126 میلیون تومان به عنوان سقف دیه را به شرکت‌های بیمه‌ای بپردازند. در غیر این صورت، در هنگام بروز خسارت سقف پرداخت شرکت‌های بیمه ای بر مبنای دیه 90 میلیون تومانی خواهد بود.
فرمول محاسبه مابه‌التفاوت حق بیمه
هر بیمه‌نامه شخص ثالث، یک تاریخ مشخص برای «شروع» دارد و یک تاریخ برای «پایان». برای محاسبه مابه‌التفاوتی که در سال جدید یک دارنده خودرو باید به شرکت بیمه‌گر پرداخت کند، شرکت‌های بیمه از فرمول خاصی پیروی می‌کنند. بر مبنای این فرمول رقم حق بیمه شخص ثالث پرداخت شده از رقم حق بیمه شخص ثالث در سال جدید «کسر» می‌شود. رقم به دست آمده تقسیم بر 365 (تعداد روزهای یک سال ) شده و در نهایت ضرب در تعداد روزهای سال جدید (تا زمان اتمام بیمه‌نامه) می‌شود تا رقم مابه‌التفاوت بیمه شخص ثالث که دارنده خودرو باید به شرکت بیمه گر پرداخت کند به دست ‌آید. دارندگان خودرو اگر در سال جدید این مابه‌التفاوت را نپردازند باید در هنگام بروز خسارت، باقیمانده رقمی را که بیمه‌گر تعهد کرده، خود پرداخت کنند.
افزایش رقم بیمه شخص ثالث
رقم حق بیمه شخص ثالث نیز به تبع افزایش نرخ دیه، در سال جدید بالاتر خواهد رفت. بر اساس آیین‌نامه بیمه شخص ثالث، تعرفه حق بیمه وسایل نقلیه شخصی 4 سیلندر، به ازای هر هزار ریال مجموع تعهدات بدنی و مالی شرکت‌های بیمه‌گر 5 ریال محاسبه می شود. با توجه به سقف دیه 126 میلیون تومانی و احتساب 5/2 درصد خسارت مالی و با فرض یک سال تخفیف برای خودروهای چهار سیلندر پیکان، پراید و سمند، رقم حق بیمه شخص ثالث 509 هزار و 100 تومان خواهد بود.
آیین‌نامه بیمه شخص ثالث، تعرفه حق بیمه وسایل نقلیه شخصی ۵ سیلندر و بیشتر را، به ازای هر هزار ریال مجموع تعهدات بدنی و مالی شرکت‌های بیمه‌گر ۶/۵ ریال محاسبه کرده است. بر این اساس رقم حق بیمه پرداختی برای این خودروها ۵۹۴ هزار و ۷۰۰ تومان تا ۶۶۳ هزار و ۲۰۰ تومان (تنها برای خودرو پرادو) خواهد بود. رقم حق بیمه پرداختی برای موتورسیکلت نیز به ۱۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش خواهد یافت.
دو نظر در مورد نرخ جدید دیه همزمان با اعلام نرخ دیه برای سال 91 و افزایش 40 درصدی آن، دو مدیر بیمه‌ای واکنش‌های متفاوتی نسبت به رقم اعلام شده و تاثیر آن بر صنعت بیمه عنوان کردند.
یونس مظلومی، مدیرعامل «بیمه رازی» در این مورد به «دنیای اقتصاد» گفت: افزایش نرخ دیه در سال آینده به زیان بیمه‌گزاران و شرکت‌های بیمه‌ای خواهد بود. اما میزان زیان وارده به شرکت‌های بیمه بیشتر است. او در توضیح این موضوع افزود: شرکت‌های بیمه باید رقم بالاتری را برای خسارات به بیمه‌گذار پرداخت کنند و این خود موجب فشار بیشتر بر منابع مالی اینگونه شرکت‌ها خواهد شد.مظلومی اضافه کرد: بسیاری از دارندگان وسایل نقلیه همین الان هم پول کافی برای بیمه شخص ثالث ندارند و افزایش نرخ دیه و به تبع آن افزایش تعرفه حق بیمه شخص ثالث ممکن است آنها را به بیمه نکردن وسایل نقلیه خود مجبور کند. این موضوع می‌تواند به بیشتر شدن مشکلات به ویژه در مورد زندانیان دیه بینجامد.
اما محمدرضا عباسی مدیر عامل بیمه معلم با اشاره به اینکه صنعت بیمه در ماه‌های گذشته پیشنهاد‌های خود را در مورد میزان نرخ دیه سال آینده به قوه قضائیه اعلام کرده بود، معتقد است: نرخ جدید دیه تا حدودی به نسبت سال‌های گذشته مطلوب تعیین شده است. او در گفت‌وگو با فارس گفت: به اعتقاد بنده در حوزه بیمه باید برای هر تصمیمی کار کارشناسی در صدر اقدامات مسوولان مربوطه قرار گیرد و از اجرای نظرات دستوری اجتناب کرد. عباسی گفت: اگر خدمت و کالایی براساس قیمت تمام شده محاسبه و میزان سود و زیان آن نیز در نظر گرفته شود، هیچ بیمه‌گری نمی‌تواند از ایفای تعهدات خود ممانعت کند. مدیر عامل بیمه معلم در رابطه با افزایش حق بیمه بیمه‌نامه‌های شخص ثالث در راستای افزایش نرخ دیه سال 91 گفت: قطعا با افزایش نرخ دیه حق بیمه‌ها نیز تا حدودی تغییر خواهد کرد، اما باید گفت این امر نباید هیچ نگرانی را برای بیمه‌گزاران به وجود آورد.