یادداشت
توسعه مدیریت ریسک ؛ضرورت اجتنابناپذیر صنعت بیمه
مدیریت ریسک یک روش منطقی و سیستماتیک برای تحلیل، ارزیابی و طرز برخورد با ریسک مربوط به هر نوع فعالیت است که سازمانها را قادر میسازد تا ضمن بهرهگیری ازمزایای فرصتها؛خسارتها را به حداقل برسانند.
*عبدالرسول عطایی *
مدیریت ریسک یک روش منطقی و سیستماتیک برای تحلیل، ارزیابی و طرز برخورد با ریسک مربوط به هر نوع فعالیت است که سازمانها را قادر میسازد تا ضمن بهرهگیری ازمزایای فرصتها؛خسارتها را به حداقل برسانند. بزرگترین فایدهای که مدیریت ریسک برای یک شرکت دارد این است که به طور کلی وقوع حوادث قابل اجتناب و هزینههای مربوط را در حوزه پوشش دارایی آن پایین میآورد و از این طریق در تداوم فعالیت تجاری سهیم میشود.
درواقع مدیریت ریسک، به تصمیمگیری آگاهانهتر، برنامهریزی منسجم و استفاده بهتر از منابع منجر میشود؛ مدیریت ریسک، شرکتها را در راه دستیابی به هدفهای مالی و استراتژیک خود در مواجه با مخاطرات ناشی از پیچیده شدن دائمیاقتصاد جهانی توانمند میسازند.
این درحالی است که پیچیدگی محیطی، شدت رقابت، رواج تکنولوژیهای نو و پیشرفته، توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، شیوههای نوین عرضه کالاها و خدمات، مسائل زیست محیطی و... از عوامل عمدهای است که موجب شده است سازمانها و بنگاههای اقتصادی در دوران حیات خود با ریسکهای بسیار متعدد و خطرات زیاد و حتی پیش بینی نشده مواجه شوند.
بدیهی است هر سازمان باتوجه به ماهیت کار خود، ریسکهای گوناگونی را تجربه میکند و در شرایط متحول امروز، اساسا موفقیت هر بنگاه به تسلط آن بر ریسکها و نوع مدیریتی است که بر انواع ریسکها اعمال میکند.
ماهیت شرکتهای بیمه بهگونهای است که در این شرکتها، مدیریت ریسک به مراتب از اهمیت بیشتری برخوردار است. علت این مساله آن است که اساسا نقش بیمه، قبول ریسک مشتریان است. یعنی بیمهگذار با خرید بیمهنامه در واقع ریسک خودش را به شرکت بیمه منتقل میکند. بنابراین طبیعی است که شرکت بیمه در رابطه با مدیریت ریسکهایی که میپذیرد کنترل بیشتری داشته باشد.
همچنین ریسک ترکیب نامناسب پرتفوی بیمه، ریسک عدم وجود نقدینگی کافی، پرداخت خسارتهای آنی ناشی از حوادث، ریسک بازار و ریسک مالی و از این قبیل از جمله مواردی است که باید همواره در یک شرکت بیمه مدیریت شوند.هرچند مدیریت ریسک و بیمه نقش غیرقابلانکار در خدمات اجتماعی ازطریق کاهش و پیشگیری خطر دارد، اما درصنعت بیمه اقدامات قابل توجهی درراستای توسعه آن نشده است؛ شاید بهترباشد برای اجرای درست آن برنامههای کوتاه، میان و بلندمدت تدوین شود . رویکرد بیمهها به توسعه بیمههای زندگی نیز برنامه ویژهای را میخواهد، زیرا مدیریت ریسکها در این بخش به ویژه مدیریت ریسکهای سرمایهگذاری مهم و حیاتی است. ریسکهای عمده به دوگروه درون و برون سازمانی تقسیم میشود و برای مدیریت هریک برنامههای جامعی باید تدوین و اجرا گردد. البته برای بحث تحریمها به عنوان ریسک برونسازمانی باید برنامهریزی خاص و ویژهای داشت و میتوان با استفاده از بازار داخلی و توزیع درست ریسکها این خطر را هم کاهش داد.ضمنا باید در نظر داشته باشیم اگر شرکتهای بیمه مدیریت ریسک مناسبی نداشته باشند و برای آن هزینه مناسبی را بپردازند، باید خود را برای پرداخت هزینههایی به مراتب بیشتر برای مدیریت بر آنهایی که به سبب بیتوجهی به ریسک فعالیت خود ایجاد نمودهاند، مهیا نماید.
*مدیر عامل بیمه کوثر
ارسال نظر