دنیای اقتصاد- اعلام خبر موافقت محمود احمدی‌نژاد با مصوبه شورای پول و اعتبار ریزش قیمت‌ها در بازار ارز وسکه را به دنبال داشت؛ روز گذشته از قیمت هر قطعه تمام سکه بهار آزادی 200 هزار تومان و از هر دلار آمریکا 200 تومان کاسته شد تا حباب ایجاد شده در چند روز گذشته با فاصله چند ساعت پس از اعلام خبر تخلیه شود. شمس‌الدین حسینی سخنگوی اقتصادی دولت در حاشیه نشست هیات دولت به میان خبرنگاران آمد و موافقت رییس‌جمهور با افزایش نرخ سود سپرده‌ها را اعلام کرد. او در واکنش به انتقادهای برخی چهره‌ها و جریان‌های سیاسی از بی‌عملی دولت برای کنترل بازار گفت: دولت مصمم است با به کارگیری سیاست‌های جدی، حباب بازار ارز و سکه را تخلیه کند. در کنار نزول قیمت، ابلاغ بسته جدید پولی به بانک‌ها نیز دیگر خبر داغ روز گذشته بود که «دنیای اقتصاد» روز گذشته از تدوین و ابلاغ قریب‌الوقوع آن برای مقابله با التهاب بازار خبر داده بود.بسته جدید پولی سنت چند ساله بسته‌های سالانه را کنار گذاشته شده و سیاستگذاران تصمیم گرفته‌اند بسته پولی بدون در نظر گرفتن یک بازه زمانی مشخص تدوین شود. آزادسازی نرخ سود سپرده‌ها، افزایش نرخ سود اوراق مشارکت، دادن مجوز به بانک مرکزی برای انتشار اوراق مشارکت در صورت لزوم و... از ویژگی‌های بسته جدید است.کارشناسان با استقبال از بسته جدید پولی به دولت توصیه کردند: سیاست‌های مالی را نیز همراستا با سیاست‌های پولی تدوین و از تعزیراتی کردن بازار پرهیز کند.

در پی موافقت با مصوبه افزایش نرخ سود اتفاق افتاد
شکست روانی قیمت‌ها
گروه بازار پول_مسعودرضا طاهری: انتشار خبر پذیرش افزایش نرخ سود بانکی توسط رییس جمهور قیمت سکه را بیش از ۲۱۰ هزار تومان کاهش داد و نرخ دلار را نیز با ۲۰۰ تومان کاهش تا ۱۹۰۰تومان پایین آورد.گرچه از سوی برخی مراجع قیمتی در ساعتی از روز قیمت‌های پایین‌تری نیز اعلام شد اما نهایتا نرخ تثبیت شده روز قبل در همین حدود باقی ماند.
کاهش نرخ سکه و دلار پس از آن صورت گرفت که خبرگزاری‌ها خبر موافقت رییس دولت با مصوبه شورای پول و اعتبار را عنوان کردند. وزیر اقتصاد روز گذشته در حاشیه جلسه هیات دولت نشستی برگزار کرد که از موافقت رییس جمهور با مصوبات تازه شورای پول و اعتبار خبر داد که به موجب آن اختیار افزایش نرخ سود سپرده به بانک‌ها محول شده است .بر اساس مصوبه اخیر نرخ سود اوراق مشارکت نیز 20 درصد اعلام شده است. روز گذشته با انتشار این خبر مراجعه‌کنندگان به بازار اغلب فروشنده بودند. گرچه هیجان بازار عموما در چنین شرایطی طبیعی است اما آنچه به نظر با اهمیت جلوه می‌کند، تاثیر عوامل داخلی است که نشان داده به مراتب قوی تر از تبلیغات خارجی عمل می‌کند. قبل از ظهر روز گذشته و تا قبل انتشار این خبر قیمت دلار تا مرز 2300 تومان نیز بالا رفته بود که تا 4 بعد از ظهر به 1900 تومان رسید. هیجان بازار در روز گذشته قیمت دلار را به شدت در مسیر کاهشی قرار داد . تا جایی که خرید و فروش تا حد زیادی متوقف شده و تا لحظه تنظیم این گزارش قیمت‌های پایین‌تری نیز برای دلار و سکه اعلام می‌شود.
در عین حال از قول رییس کل بانک مرکزی خبر رسید که نرخ ارز ۴۸ ساعته تک نرخی می‌شود. امری که به گفته کارشناسان نباید اجرایی شدن آن تا این زمان به تعویق می‌افتاد. با این حال موافقت رییس‌جمهور با مصوبه افزایش نرخ سود بانکی که زمانی خط قرمز دولت بود به واقعیت نزدیک شده و انتظار می‌رود بانک‌ها در محاسبه هزینه و فایده فعالیت‌های بانکی قانع شده و از این رهگذر بتوانند به سپرده‌گذاران سود بیشتری پرداخت کرده و نسبت به داد و ستد بازار ارز و سکه جذابیت بیشتری ایجاد کند.از این رو بانک مرکزی تلاش مضاعفی را برای کنترل قیمت‌‌ها در بازار ارز و سکه به کار گرفته است. روز گذشته قیمت سکه طرح قدیم نیز با کاهش قابل توجه تا ۸۲۰ هزار تومان افت کرد. نیم سکه به ۴۰۰ هزارتومان رسید و ربع سکه تا ۲۰۰ هزارتومان پایین آمد. در بازار ارز هم، قیمت دلار آمریکا به طور لحظه‌ای کاهش داشت.
در بازار روز گذشته اختلاف قیمت خرید و فروش در برخی ساعات تا 200 تومان برای ارزها و تا 50 هزار تومان برای سکه‌ها افزایش می‌یافت که نشان از انتظار بیشتر برای کاهش قیمت بود. مقایسه قیمت برخی از ارزهای مطرح در کشور و اقلام سکه در 5 روز اول بهمن ماه نشان از بی‌ثباتی قیمت و هیجانی بودن بازار ارز و سکه دارد. گاهی غفلت از بازار عطش خرید و تقاضا را زیاد کرده و روزهای بعد تمرکز بر شرایط ناهنجار آن، قیمت‌ها را با افت شدید مواجه کرده و هر گونه ارزیابی واقعی را از بازار سلب کرده است. قیمت سکه در روز اول بهمن ماه تا 845 هزار تومان نیز بالا رفته بود. در روز سوم قیمت آن از یک میلیون تومان هم گذشت و به گفته برخی تا مرز یک میلیون و 200 هزارتومان هم رسید. اما در روز پنجم با انتشار خبر موافقت با مصوبه افزایش نرخ سود بانکی دوباره تا 800 هزارتومان پایین آمد. در همین حال قیمت دلار در این مدت درغروب روز اول 1900 تومان، در روز سوم 2100 تومان ، غروب روز چهارم 2280 تومان ، قبل از ظهر روز پنجم در مرز 2300 تومان و در بعد از ظهر روز پنجم به طور میانگین 1900 تومان بوده است. قیمت طلا در بازار‌های جهانی روز گذشته تا 1655 دلار پایین آمد که نسبت به روز قبل 15 دلار کاهش داشت.
آغاز حباب شکنی در بازار
گروه بازار پول- یک خبر دو خطی در روز گذشته حدود 210 هزار تومان از قیمت سکه و 200 تومان از قیمت دلار کاست.این خبر دو خطی موافقت محمود احمدی‌نژاد با مصوبه شورای پول و اعتبار برای آزادسازی نرخ سود سپرده‌ها بود. پس از این خبر بازار تهران با هجوم دارندگان ارز و سکه برای فروش دارایی‌های خود مواجه شد، قیمت دلار که تا سطح 2300 تومان بالا رفته بود ساعتی 100 تومان، کاهش قیمت را تجربه کرد و سرانجام در نرخ 1900 بسته شد. گرچه فاصله خرید و فروش ارز در بازار نشان از آن می‌دهد که بازار هنوز انتظار کاهش قیمت دارد. در بازار سکه البته تراژدی به گونه‌ای دیگر رقم خورد؛ بازار نه فروشنده‌ای داشت نه خریداری. مردم عادی همانند دلالان به دنبال خریدار برای سکه خود بودند قیمت‌ها نزدیک به 210 هزار تومان سقوط کرد. برخی منابع رسمی‌ از تلاش دولتمردان برای کاهش قیمت سکه به 700 هزار تومان و نرخ دلار به 1500 تومان خبر می‌دهند. سخنان بهمنی مبنی بر تک نرخی شدن دلار تا اولین روز هفته نیز این احتمال را تقویت کرده است.گفته می‌شود طبق برنامه رییس کل نرخ ارز یکسان شده در محدوده 1500 تومان است. هدف از یکسان‌سازی در نرخ بالا نیز مصونیت نظام تک نرخی در برابر هجوم‌های احتمالی سفته‌بازانه عنوان شده است. ابلاغ مصوبه افزایش نرخ سود آغاز حباب‌شکنی در بازار پرتلاطم ارز و طلا ویکسان‌سازی قیمت‌های رسمی و غیررسمی است. کارشناسان گرچه از این مصوبه استقبال کرده و ابلاغ آن را به فال نیک گرفته‌اند اما کماکان تاکید دارند دولت در چند روز آینده باید از سیاست‌های تعزیراتی در بازار پرهیز کند و برنامه‌های مالی خود را با سیاست‌های پولی هماهنگ کند. هم‌راستایی سیاست‌های مالی با سیاست‌های پولی پرهیز از تشدید کسری بودجه و تعادل در بخش منابع و مصارف از جمله توصیه‌هایی است که صاحب‌نظران به دولت می‌کنند. سیاست‌های مکملی که اگر با سیاست جدید پولی گره خورد می‌تواند نظام یکسان ارزی را بار دیگر احیا کند و کانالی برای نقدینگی سرگردان از بخش غیر مولد به سوی بخش مولد باشد.