عبور سکه و دلار از مرزهای جدید قیمتی
روش پیش فروش سکه تغییر کرد
گروه بازار پول - مسعود رضا طاهری: با متوقف شدن مرحله اول طرح پیشفروش سکه در بانک مرکزی و ایجاد وقفه تقریبا ۴روزه برای اعلام شرایط و نرخهای جدید، قیمت سکه در بازار از محدوده ۱ میلیون تومان گذشت. با اعلام قیمتهای جدید و شرایط ثبت نام پیشفروش سکه، قیمت آن در بازار به مرور کاهش یافت، به طوری که قیمت سکه با وجود تعطیلی روز گذشته در بازار ۹۷۵ هزار تومان اعلام شد. مقامات بانک مرکزی تعداد سکه ثبت نام شده در مرحله اول با نرخ ۵۴۶ هزار تومان منهای مالیات بر ارزش افزوده را ۸/۳ میلیون قطعه سکه اعلام کرده و بر تحویل به موقع آن در پایان ۴ ماه تاکید کردهاند.
شرایط جدید پیشفروش سکه طلا اعلام شد
روابط عمومیبانک مرکزی اعلام کرد: شرایط جدید پیشفروش مسکوک طلا که از تاریخ ۰۳/۱۱/۱۳۹۰ از طریق بانک ملی اجرا شده، کماکان به صورت نامحدود بوده و بر اساس دستورالعمل جدید، قیمت هر قطعه مسکوک طلا به صورت هفتگی از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامیایران به بانک ملی اعلام میگردد.ضمنا پیشفروش مسکوک طلا در سررسیدهای ۴ یا ۶ ماه امکانپذیر میباشد و پس از طی دوره ۴ یا ۶ ماه مندرج در قرارداد تنها از طریق همان شعبه که پیشفروش توسط آن صورت پذیرفته، به فرد متقاضی تحویل میگردد.طی بخشنامه قبلی این بانک قیمت هر قطعه مسکوک طلا معادل مبلغ پنج میلیون و چهارصد و شصت هزار ریال ( ۵۴۶۰۰۰۰ریال) تعیین شده بود و مسکوک طلای پیشفروش شده ، بعد از یک دوره ۴ ماهه به فرد متقاضی تحویل میشد.در شرایط جدید و قیمتهای این هفته، قیمت پیشفروش سکه بانک مرکزی برای تحویل ۴ ماهه با ۸۱ هزار و ۴۰۰ تومان افزایش تا ۶۲۷ هزار و ۴۰۰ تومان رسیده است. بانک مرکزی قیمت پیشفروش آن برای تحویل ۶ ماهه را نیز ۵۹۸ هزار و ۹۰۰ تومان اعلام کرده است. این ارقام بدون احتساب مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته شده است. با وجود افزایش قیمت پیشفروش سکه، اعلام شروع ثبت نام مجدد قیمت آن را با کاهش قابلتوجهی روبهرو کرده است. در عین حال یک مقام بانک مرکزی با هشدار به مردم مبنی بر اینکه سکه را با قیمت بیش از ۷۰۰ هزارتومان نخرند، به طور ضمنی دلار محاسبه شده در قیمت پیشنهادی خود را با وجود نرخ ۱۶۷۰ دلاری اونس جهانی در محدوده ۱۷۶۰ تومان به بازار تفهیم کرد. سیگنالی که میتواند چشمانداز کوتاه مدت تعیین قیمت دلار پایه یا دلار بازار فرعی را برای کشور رقم بزند.
سکه ۷۰۰ هزار تومان بیشتر نمیارزد
مدیر کل امور بینالملل بانک مرکزی در یک برنامه تلویزیونی به مردم هشدار داد سکه را گران نخرند.وی گفت: در حالی قیمت سکه تمام طرح جدید در بازار به بیش از یک میلیون تومان افزایش یافته است که قیمت واقعی این نوع سکه ۷۰۰ هزار تومان است و کسانی که با قیمتهای بالاتر از این رقم سکه بخرند، ریسک زیادی پذیرفتهاند. مهدی گودرزی در یک گفتوگوی زنده تلویزیونی گفت: آنچه این روزها در بازارهای ارز و سکه میگذرد به سادگی قابل محاسبه و ناشی از حباب است.وی افزود: وقتی قیمت هر اونس طلا در بازار جهانی۱۸۰۰ دلار بود قیمت واقعی سکه کمتر از قیمتی بود که در بازار رسمیداشتیم و هم اکنون قیمت جهانی هر اونس طلا ۱۶۶۰ دلار است اما بهرغم کاهش ۲۰۰ دلاری نسبت به دو ماه قبل، قیمت سکه در کشور بالارفته و این نشاندهنده وجود حباب زیادی در بازار سکه است.
مدیرکل امور بینالملل بانک مرکزی گفت: حتی با بالاترین قیمت دلار در بازار غیررسمی، حداکثر قیمت واقعی سکه حدود۷۰۰ هزار تومان است و کسانی که با قیمتهای بالاتر از این رقم سکه بخرند، ریسک زیادی پذیرفتهاند. گودرزی افزود: هر لحظه امکان کاهش قیمت سکه وجود دارد، بنابراین به مردم توصیه میکنیم از ورود به این بازار پرهیز کنند.
افزایش قیمت طلا در بازار داخلی نیز موجب رسیدن گرم طلای ۱۸ عیار بدون اجرت تا ۹۲ هزار تومان شد. این قیمت در قبل از ظهر روز دوشنبه از سوی برخی طلا فروشیها ۱۰۰ هزار تومان اعلام شد که البته نرخ و کارمزد ساخت در آن لحاظ نشده بود.
تمهیدات بانک مرکزی برای تامین ارز تجاری
وی در پاسخ به سوال مجری درباره تمهیدات احتمالی بانک مرکزی برای تامین ارز تجاری فعالان اقتصادی گفت: در اطلاعیههای قبلی بانک مرکزی نیز با صراحت اعلام شد که در این زمینه آمادگی کامل داریم.
مدیرکل اموربین الملل بانک مرکزی افزود: در۱۰ ماه گذشته و پارسال ارز زیادی به تجار فروخته شد و در مناطق مختلف جهان میتوانیم ارز مورد نیاز واردکنندگان و حتی بیشتر از نیاز آنها را تامین کنیم.گودرزی اضافه کرد: در تامین ارز مورد نیاز در زمینههای دیگر از جمله ارزهای دانشجویی و درمانی نیز هیچ محدودیتی نداریم. وی گفت: مردم اگر در چارچوب قانون عمل کنند هیچ نگرانی نداشته باشند و با هر شعبه بانکی که اقدام لازم را مطابق قانون انجام ندهد، برخورد جدی میکنیم. مدیرکل امور بین الملل بانک مرکزی تاکید کرد: تجار و دیگر مردم برای تهیه ارز از طریق نظام بانکی اقدام کنند و به بازار غیررسمیمراجعه نکنند.
حال و هوای بازار روز دوشنبه
گشت و گذاری در بازار ارز و سکه روز دوشنبه نشان داد که با وجود خلوت شدن محدوده پاساژ افشار اغلب دلالان سر از سبزه میدان درآوردهاند. در منطقه خیابان فردوسی نقطه تمرکز ابتدای خیابان منوچهری از میان رفته و در عوض معاملهگران در سرتاسر خیابان پخش شده اند. به راحتی به شما قیمت میدهند. به جای «دلاردلار» کردن هم «پچ پچ» میکنند. ماشین حساب از جیب بیرون میآورند و قرارها را در منزل یا به کافی شاپی منتقل میکنند. قیمت خرید و فروش درج شده روی برخی تابلوها همچنان به ترتیب۱۳۹۰ و ۱۴۰۰ تومان است. این مورد تنها روی یکی دو تابلو دیده میشد. سایر صرافان از درج قیمت ارز و حتی سکه نیز روی تابلوهای خود خودداری کردند. دوشنبه دلار را دلالان ۲۰۰۰ تا ۲۰۵۰ تومان میخریدند و ۲۱۰۰ میفروختند. صرافان و سکه فروشان اما تقریبا خرید و فروش را متوقف کرده و به اخبار مختلف قیمتها تنها با تکان دادن سر واکنش نشان میدادند. تقریبا از هر ۱۰ نفر مراجعه کننده به صرافیها به ندرت یک نفر موفق به صحبت با صرافان میشد، چرا که جواب مشخصی نمیشنید.
در حالی که برخی دلار را ۲۱۰۰ تومان میفروختند، صدای ضعیفی نرخ دلار را ۱۹۷۰ تومان هم اعلام کرد. پیر مردی که نگاه پر تردیدی به عابران داشت.
این روزها خبرهای تازهای نیز در بازار ارز به گوش میرسد. در حالی که خرید و فروش علنی دلار بدون فاکتور قاچاق اعلام شده ، ترفندهای جدیدی از سوی معامله گران به کار گرفته شده است. در بازار شنیده میشود افراد به منازل مراجعه کرده و دلار مورد نیاز افراد یا دلار قابل فروش آنها را در منزل معامله میکنند.
ضرورت پلمب سکه
همزمان با افزایش سرسام آور قیمت سکه در بازار، زمزمههایی مبنی بر ورود سکههای تقلبی بار دیگر بر سر زبانها افتاده است. به طوری که اغلب سکه فروشان به هنگام خرید سکه از مردم در حضور آنها پلمب سکه را بازکرده و پس از اطمینان از تقلبی نبودن، آن را خریداری میکنند.
طی سالهای گذشته با اوجگیری قیمت سکه و افزایش بیشمار تعداد معاملهگران این بازار هیچگاه آمار دقیقی از میزان سکههای ضرب شده بهار آزادی در بانک مرکزی منتشر نشده است. در رابطه با دلایل نبود آمار دقیقی از سکههای ضرب شده، شایعات مختلفی بر زبان کارشناسان جاری میشود که البته واکنش رسمیبه هیچ یک از این اظهار نظرها تا کنون از سوی مقامات بانک مرکزی و اداره نشر و اسکناس داده نشده است. تا پیش از گران شدن سکه در سالهای اخیر و رواج سفته بازی در بازار آن، برخی از طلا سازان برای ساختن پایههای انگشتری یا ساختن جواهر آلاتی با عیار بالاتر از استاندارد ۱۸ عیار کشور، اقدام به آب کردن سکههای بهار آزادی میکردند. با افول رونق بازار ساخت جواهرآلات داخلی در مقایسه با دلالی بازار سکه و سرازیر شدن جواهر آلات خارجی به کشور، این روش نیز منسوخ شد. در این میان فروش سکههای گرمی با پلمبهای رسمی به بازار از سوی بانک مرکزی روش تجربه شدهای بود که به مرور جای خود را بازکرد.این اتفاق میتواند برای سایر سکهها نیز بیافتد. به نحوی که سکهها با داشتن پلمبهای استاندارد با ویژگیهای امنیتی و داشتن یک شماره سریال غیر قابل مخدوش ، میتواند راهکار مقابله با برخی از سوءاستفادههای غیر قانونی از سوی هر مرجعی باشد.
مخاطب تابلو دلار ۱۴۰۰ تومانی کیست؟
برگههای تقویم اوایل بهمن ماه امسال در حالی به دلیل ایام سوگواری اخیر نشان از تعطیلی داشت که سودجویان بازار ارز همچنان به فعالیت و سفته بازی خود ادامه دادند.
دلار در این روزها ۲۱۰۰ تومان فروخته میشود. برخی نیز قیمت بالاتر هم برای آن اعلام میکنند. نرخ دلار در مقایسه با قیمت روز جمعه با بیش از ۲۸۰ تومان افزایش رکوردهای تاریخی خود را تقویت میکند. این در حالی است که تابلوها دلار ۱۴۰۰ تومانی را نمایش میدهند و افراد مخاطب این تابلوها قطعا انسانهایی که از جلو آنها عبور میکنند، نیستند. یورو و صد ین ژاپن هم هر یک با ۳۰۰ تومان افزایش در این مدت به ۲۶۵۰ تومان رسیده اند.پوند انگلیس ۴۵۰ تومان در این مدت چند روزه گران شد و تا ۳۳۰۰ تومان بالا رفت. دلار کانادا و دلار استرالیا به ترتیب ۳۷۰ تومان و ۳۵۰ تومان گران شدند. درهم امارات و لیر ترکیه نیز با ۸۵ تومان و ۱۷۰ تومان افزایش قیمت به ترتیب ۱۱۵۰ تومان و ۵۹۰ تومان فروخته شدند که رکوردهایی بیسابقه به حساب میآید.
نرخ طلا در بازارهای جهانی
افزایش قیمتها در بازار داخلی در حالی است که قیمت طلا در بازارهای جهانی روز دوشنبه حداکثر تا ۱۶۸۰ دلار بالا رفت و مجددا به طور تدریجی تا ۱۶۷۰ دلار در بعدازظهر روز گذشته افت کرد که نسبت به نرخ غروب جمعه تقریبا ۲۵دلار افزایش داشته است.
ارسال نظر