دنیای اقتصاد- بررسی قیمت سکه در 9 ماه گذشته نشان می‌دهد بازدهی انواع سکه در این مدت بیش از 40 درصد بوده است. بر اساس مقایسه قیمت‌ها در پایان آذر نسبت به ابتدای سال جاری هر سکه بهار آزادی بیش از 55 درصد افزایش قیمت را ثبت کرده است. قیمت هر سکه بهار آزادی با 217 هزار تومان افزایش از 391 هزار تومان به 608هزار تومان رسید. «دنیای اقتصاد» در گزارشی به بررسی کارنامه افزایش قیمت سکه در دو مقطع فصلی و 9 ماهه پرداخته است.

«دنیای اقتصاد»بررسی می‌کند
کارنامه 9 ماهه سکه
گروه بازار پول- مقایسه قیمت انواع سکه در پایان پاییز نسبت به ابتدای سال از بازدهی بالای ۴۰ درصد داد و ستد آنها حکایت دارد.
به گزارش دنیای اقتصاد،هر قطعه سکه بهار آزادی از 391 هزار تومان در ابتدای سال به 608 هزار تومان در پایان آذر ماه رسید.
تفاوت قیمت‌های این دو مقطع زمانی نشان از افزایش ۵/۵۵ درصد قیمت این نوع سکه دارد. رشد ۵/۵۵ درصد قیمت سکه بهار آزادی در میان انواع دیگر بالاترین رقم در ۹ ماه ابتدایی سال بوده است. پس از سکه بهار آزادی، رتبه دوم افزایش قیمت از آن نیم سکه است.
این نوع سکه تا پایان آذر 5/51 درصد بازدهی داشته و از 196 هزار تومان به 297 هزار تومان رسیده است. طرح قدیم نیز با 46 درصد بازدهی در رتبه سوم قرار دارد. مقایسه‌های قیمتی ابتدای بهار و پایان پاییز حاکی از افزایش 200 هزار تومانی قیمت سکه طرح قدیم در 9 ماهه گذشته است. ربع سکه بهار آزادی نیز با 3/40 درصد رشد قیمت آخرین رتبه را به لحاظ بازدهی ثبت کرده است. قیمت هر ربع سکه بهار آزادی از 109 هزار تومان در ابتدای سال به 153 هزار تومان در انتهای آذر رسیده است. کارنامه 9 ماهه سکه در حالی با چنین ارقامی بسته شده است که تفکیک فصلی آن نتایج دیگر را نشان می دهد.
بازدهی بهار
در حالی که در عملکرد 9 ماهه، طرح جدید بالاترین بازدهی در میان دیگر قطعات سکه داشته است در بررسی فصلی ربع سکه بهار آزادی بیشترین رشد قیمت را به نام خود ثبت کرده است. قیمت 109 هزار تومانی ابتدای سال به 125 هزار تومان در پایان بهار رسید و 6/14 درصد افزایش قیمت را تجربه کرد. این در حالی است که سکه تمام بهار آزادی در همین مدت 13 درصد افزایش قیمت داشت. نیم سکه نیز در سه ماه مورد بررسی رشدی حدود 7/12 درصد را پشت سر گذاشت. در این بین سکه طرح قدیم تنها قطعه‌ای بود که رشدی یک رقمی را برای خود ثبت کرد و از 435 هزار تومان به 465 هزار تومان رسید. نکته جالب در بهار امسال نحوه رشد قیمت ربع سکه بود، زیرا قیمت چهار ربع سکه در بازار تهران در سه ماه ابتدایی سال از قیمت یک سکه بهار آزادی بالاتر بود. این در حالی است که چهار ربع سکه به لحاظ ارزش طلایی معادل یک سکه بهار آزادی به حساب می‌آید. اما قیمت چهار ربع سکه در سه ماهه ابتدایی سال 500 هزار تومان بود؛ در حالی که قیمت هر سکه 442 هزار تومان بود.
شکاف به وجود آمده میان قیمت ربع و تمام بهار از سوی کارشناسان در دو عمل خلاصه می‌شود. افزایش بهای جهانی طلا در اواخر سال گذشته و کاهش نرخ سود سپرده‌ها در بسته ۹۰ سرمایه‌های خرد را به سوی این بازار سوق داد. به دلیل بالا بودن قیمت تمام سکه سرمایه‌گذاران ترجیح دادند پس اندازهای اندک خود را به ربع تبدیل کنند. اتفاقی که موجب افزایش حبابی قیمت ربع در بازار شد.
بازدهی تابستان
مقایسه قیمت‌ها در پایان شهریور با انتهای خرداد نشان می‌دهد رشد حباب‌گونه قیمت ربع در سه ماه دوم جبران شده است. بر اساس قیمت‌های ثبت شده برای انواع سکه هر ربع بهار آزادی در سه ماهه دوم ۲۰ درصد رشد داشته است. این در حالی است که سکه تمام بهار آزادی به رشدی معادل ۴۰ درصد دست یافت. قیمت سکه تمام بهار از ۴۴۲ هزار تومان به ۶۱۵ هزار تومان رسید. معادله مطرح شده در خصوص ربع در سه ماه اول این بار برای تمام مطرح شد. قیمت هر سکه بهار آزادی حداقل ۱۵ هزار تومان بالاتر از بهای ۴ قطعه ربع سکه در پایان شهریور ماه بود. سکه طرح قدیم نیز که در سه ماه ابتدایی کمترین رشد قیمت را تجربه کرده بود با ۳۵ درصد رشد در رتبه دوم سه ماهه دوم ایستاد. نیم سکه نیز ۵/۳۲ درصد افزایش قیمت داشت و از ۲۲۱ هزار تومان به ۲۹۳ هزار تومان رسید.
بازدهی پاییز
سه ماهه سوم را باید فصل آرامش بازار عنوان کرد. شتاب رشد قیمت‌ها در نیمه اول سال در نیمه دوم کند و حتی منفی شد. سکه طرح جدید در پایان آذر رشد ۱۴/۱ درصد منفی داشت طرح قدیم نیز در این مدت تنها هفت صدم درصد رشد قیمت را رقم زد. ربع و نیم سکه نیز رشد‌هایی اندکی را ثبت کردند. قیمت ربع دو درصد و بهای نیم ۳۷/۱ درصد افزایش یافت. کاهش بهای طلا و تنزل ۸۰ هزار تومانی قیمت دولتی از جمله دلایل ثبت چنین رکوردی در سه ماه سوم مطرح شده است.