نگرانی از افزایش مجدد نرخ دیه
افزایش نرخ دیه در سال جاری از جمله اتفاقهایی بود که حاشیههای زیادی را به همراه داشت. حاشیههایی چون بلاتکلیفی بیمهنامههای شخص ثالث خودروها و افزایش یکباره حق بیمه از سوی برخی از شرکتهای بیمه در کشور. اگرچه مسوولان قضایی بارها بر عدم افزایش نرخ دیه در سال جاری تاکید کردهاند، اما هنوزهم برخی از شرکتهای بیمه برای صدور الحاقیه جدید درخواست پرداخت هزینه میکنند که این امر نیز به دلیل افزایش اظهارنظرهای ضدونقیض به یکی از مشکلات مطرح در این روزها بدل شده است. فرامرز فتحنژاد مدیرعامل بیمه دی معتقد است: افزایش نرخ دیه بیش از رقم فعلی، میتواند مشکلات اجتماعی را به همراه بیاورد که جبرانناپذیر خواهد بود. البته وی در گفتوگو با خبرآنلاین به یکی از اساسیترین دغدغههای مردم نیز در خصوص تصادف منجر به فوت در شرایطی که الحاقیه جدید بیمه شخص ثالث برای آنها ارسال نشده است، پاسخ داد که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
***
آقای فتحنژاد، یکی از اساسی ترین دغدغههای این روزهای رانندگان این است که اگر در مدت زمانی که قراراست الحاقیهها صادر شود، تصادفی داشته باشند که منجر به فوت کسی شود،باید مابه التفاوت نرخ دیه قدیمی و جدید را خود بپردازند یا شرکت بیمه آن را متقبل میشود؟
دراین مورد به هیچ وجه جای نگرانی نیست؛ چراکه طبق توافق صورت گرفته ابلاغیهها صادر شده و برای کسانی که از آنها آدرسی مشخص در اختیار بوده ارسال شده و اگر به هر دلیلی آدرس مشخصی در اختیار نباشد و الحاقیه جدید برگشت بخورد در پرونده شخص وجود دارد و در صورت احتمال هر حادثهای میتواند از آن استفاده کند.
یعنی اگر تصادفی رخ دهد و راننده مذکور الحاقیه بیمه نامه شخص ثالث خود را در اختیار نداشته باشد شرکت بیمه، پرداخت دیه با نرخ روز رامتقبل خواهد شد؟
بله؛ در این خصوص اصلا جای نگرانی نیست و اگر بیمه گذار به هر دلیلی الحاقیه را در اختیار نداشته باشد میتواند خیالی آسوده داشته باشد که براساس توافقات صورت گرفته شرکت بیمه باید هزینهها را به نرخهای جدید برعهده بگیرد. بنابراین یک نسخه از الحاقیه در پرونده بیمهگذار موجود است چه به دست آنها برسد چه نرسد.
بالاخره بیمهگذار برای الحاقیه جدید و افزایش نرخ دیه در سالجاری باید هزینهای بپردازد؟
نه، براساس توافقات صورت گرفته ارسال الحاقیهها در سالجاری کاملا مجانی است و شرکتهای بیمه برای صدور این الحاقیهها و پوشش نرخ دیه جدید هزینهای از بیمهگذار دریافت نمیکنند.
آقای فتحنژاد، یکی از اساسیترین دغدغههای کارشناسان حوزه بیمه در کشور پایین بودن ضریب نفوذ بیمه است.به نظر شما چرا ضریب نفوذ بیمه در کشور ما اینقدر کم است؟
دقیقا درست است. متاسفانه در کشور ما ضریب نفوذ بیمه نسبت به کشورهای پیشرفته بسیار کم است.یکی از دلایل پایین بودن ضریب نفوذ بیمه در کشور عدم اطلاعرسانی و فرهنگسازی درمورد بیمه است. به نظر میرسد مردم هنوز اعتماد کامل را به صنعت بیمه ندارند. فکر میکنم با کمک دولت باید با ارائه خدمات خوب اعتماد مردم را جلب کرد.
درحال حاضرضریب نفوذ بیمه در ایران چقدراست؟
در حال حاضر ضریب نفوذ بیمه در کشور ما ۵/۱ درصد است که نسبت به متوسط جهانی ۶ درصد پایینتر است. البته در کشورهایی مثل کره جنوبی ضریب نفوذ بیمه ۵/۱۱ درصد است.
اشارهای کردید به کمک دولت برای افزایش ضریب نفوذ بیمه در کشور، به نظر شما نقش دولت برای افزایش ضریب نفوذ بیمه چه میتواند باشد؟
قدم اول را قطعا دولت باید بردارد. شاید اگر دولت درصدی از اموال، تاسیسات و ساختمانهای دولتی را در بازار بیمه عرضه کند این مساله بتواند باعث فرهنگسازی و اعتمادسازی در جامعه شود.اما این امر شرطی هم دارد. دولت نباید بیمه اموال خود را به دست بیمه ایران که در اختیار دولت است بسپارد، بلکه باید در یک بازار رقابتی بیمه اموال دولتی عرضه شود و شرکتهای بیمه بتوانند براساس خدماتی که ارائه میدهند باهم رقابت کنند.
درحال حاضر تا چه اندازه فضای صنعت بیمه در کشور رقابتی است؟
فضا تا حدودی رقابتی هست و البته به نظر میرسد روز به روز هم بهتر میشود، اما بیشتر رقابت را میشود در بیمههای غیراجباری احساس کرد چراکه در خصوص بیمههای اجباری چندان رقابتی وجود ندارد.
چند درصد بیمههای درخواستی را در هر سال بیمههای اجباری تشکیل میدهند؟
درحال حاضر حدود ۵۰ درصد از بیمههای کشوربیمههای اجباری هستند.
پس یعنی از ۵/۱ درصد ضریب نفوذ بیمه در کشور حدود ۵۰ درصد آن هم بیمههای اجباری هستند که فضای رقابتی هم ندارند؟
اینطور هم نیست. در حال حاضر بیمههای اجباری هم تا حدودی فضای رقابتی دارند. مثلا قیمت کف بیمه شخص ثالث به صورت رسمی از سوی دولت تعیین میشود، اما برای شرکتهای بیمه قدرت مانور گذاشته شده است.
یعنی قیمت بیمه شخص ثالث در هر شرکت بیمه میتواند متفاوت باشد؟
نه این بازار رقابتی در قالب ارائه خدمات بیمهای بیشتر یا قسطی کردن پرداخت نرخ بیمه است. البته یک سری شرایط برای تخفیفهای ویژه هم در شرکتهای بیمه در نظر گرفته میشود که همین مسائل خود بازار رقابتی را ایجاد کرده است.
با افزایش نرخ دیه بیمههای شخص ثالث در سال آینده چند درصد گران میشوند؟
البته هنوز هم ممکن است نرخ دیه افزایش پیدا کند.بنابر آن چیزی که قوهقضائیه اعلام کرده در حال حاضر کار تخصصی برای تعیین نرخ دیه در حال انجام است تا قیمت مناسبی اعلام شود که بازار هم کشش آن را داشته باشدوبنابراین باید منتظر بود تا دید نرخ جدید دیه چه رقمیاست و بنا بر آن نرخ جدید بیمههای شخص ثالث را مشخص کرد، البته ما امیدواریم رقم جدید به نحوی باشد که مردم بتوانند خودشان را با آن تطبیق دهند.
یعنی این احتمال وجود دارد که نرخ دیه از ۹۰ میلیون فراتر رود؟
نمیدانم.به هرحال آنطور که گفته شده فعلا این موضوع در کارگروهی ویژه در حال بررسی است، اما امیدواریم این افزایش در حد کشش اقتصادی مردم باشد.
کارشناسان معتقدند افزایش نرخ دیه میتواند طبعات اجتماعی زیادی به همراه داشته باشد.فکر نمیکنید این افزایش قیمت بتواند تاثیر مستقیمی بر کاهش متقاضی خرید بیمه داشته باشد؟
مطمئنا با افزایش نرخ بیمه از سویی شرکتهای بیمه دچار مشکلات اقتصادی خواهند شد و از سویی دیگر مردم به دلیل افزایش حق بیمه از بیمه کردن خودروهای خود خودداری میکنند که در این شرایط در صورت تصادف منجر به فوت وقتی راننده نتواند دیه را پرداخت کند و بیمه هم نداشته باشد این امر تعداد زندانیها را بالا خواهد برد.باید قبل از هر تصمیمیدر خصوص افزایش نرخ دیه به این طبعات فکر کنیم و بعد تصمیم بگیریم.
آقای فتحنژاد از فضای رقابتی گفتید وتسهیلاتی که شرکتهای بیمه فراهم میکنند تا در بازار رقابتی سهمی جدی را در اختیار خود قرار دهند. میتوانید چند نوع از این تسهیلات را نام ببرید؟
مثلا ما در بیمه دی برای بازنشستگان تامین اجتماعی طرحی را اجرایی کردیم که براساس آن از طریق صدور کارت شارژهایی برای سالخوردگان به محض تصادف یا حادثهای که منجر به هزینه در بیمارستانها میشود ما به صورت آنلاین پول را در کارتهای بازنشستگان واریز میکنیم و سالخوردگان میتوانند آن را برداشت کنند. این تسهیلات در قالب بیمه درمان بازنشستگان تامین اجتماعی در نظر گرفته شده است و دیگر نیاز به مراجعه بیمه شدگان به شرکتهای بیمه برای دریافت خسارت خود نیست. خدمات نوین دیگر ما برای خبرنگاران اقتصادی تدارک دیده ایم که براساس آن در سال جهاد اقتصادی به خبرنگاران بیمه تکمیلی درمان ارائه میدهیم.
همچنین طرح کرامت کارکنان در دست تهیه است. درحال حاضر با یکی از بانکها در حال عقد قرارداد هستیم. براساس این طرح، کارکنان دولت و شرکتها، دیگر نیاز نیست برای دریافت وام دنبال ضامن بروند ما آنها را بیمه میکنیم و کارکنان میتوانند بدون هیچگونه مشکلی از بانکها وام بگیرند.
سقف این وامها چقدر است؟
فعلا با بانکی که درحال مذاکره هستیم تا سقف ۵ میلیون تومان صحبت کردهایم، اما تا ۱۰ میلیون تومان هم قابلیت افزایش دارد.
یعنی یک کارمند برای دریافت وام فقط با یک امضا میتواند اقدام کند؟
بله. در اینصورت یک کارمندفقط با ارائه نامه کسر از حقوق میتواند وام بگیرد و دیگر نیازی به معرفی دو نفر ضامن نیست.
ارسال نظر