فارس- یک کارشناس بیمه با اشاره به اینکه در بیمه‌نامه شخص ثالث امکان بررسی مدل اتومبیل و کسر استهلاک آن در زمان پرداخت خسارت وجود ندارد، گفت: حق بیمه شخص ثالث بر اساس حجم موتور مشخص می‌شود و اگر ارزیابان خسارت در پرداخت خسارت حادثه‌دیدگان این نکته را در نظر نگیرند؛ خلاف قانون است. احمد احدی ضمن بیان این مطلب که کارشناسان متخصص و با سابقه نقش موثری در گسترش پوشش‌های بیمه‌ای در کشور دارند، در خصوص سازماندهی ارزیابان خسارت در صنعت بیمه، اظهار کرد: اگر ارزیابان خسارت به صورت شرکت حقوقی در محل حادثه حضور پیدا کنند، به عقیده بنده عمده اعتراض مردم از نحوه تعیین خسارت حوادث رانندگی کاهش خواهد یافت.

وی با اشاره به اینکه فعالیت و بخشنامه‌های بیمه مرکزی مبنی بر ایجاد واحد‌های ارزیاب خسارت مستقل قابل تقدیر است، افزود: البته محقق شدن این هدف در عرصه صنعت بیمه هماهنگی شرکت‌های بیمه با یکدیگر را می‌طلبد، چراکه عملکرد‌های جداگانه شرکت‌ها نتایج مطلوبی به دنبال نخواهد داشت.

احدی با بیان اینکه در یک تقسیم‌بندی کلی ارزیابان خسارت شامل دو دسته هستند، گفت: نخست افرادی که دارای شخصیت حقوقی بوده و تحت عنوان شرکت ارزیاب خسارت فعالیت می‌کنند و دوم کسانی که با قبولی در آزمون‌های مشخص به صورت حقیقی ارزیاب خسارت نامیده می‌شوند.

به عقیده بنده، ارزیابان خسارت نباید در نظر کارشناسی خود تحت تاثیر منافع شرکت قرار بگیرند، بلکه باید با تمام توان به عنوان یک فرد بی‌طرف خسارات را به صورت منطقی تعیین کنند.

مدل اتومبیل و تعیین خسارت

احدی در رابطه با بررسی مدل اتومبیل حادثه دیده توسط ارزیابان خسارت، اظهار داشت: در بیمه‌نامه شخص ثالث امکان بررسی مدل اتومبیل و کسر استهلاک آن در زمان پرداخت خسارت از بیمه‌نامه وجود ندارد؛ چراکه در محاسبات حق بیمه شخص ثالث مدل خودرو تعریف نشده؛ بلکه حجم موتور مورد بررسی قرار می‌گیرد.

به گفته وی، حق بیمه شخص ثالث براساس حجم موتور مشخص می‌شود نه مدل، اما در بیمه بدنه یکی از ملاک‌های ارزیابی خسارت بررسی مدل اتومبیل و استهلاک قطعات آن است.

این کارشناس بیمه در ادامه با اشاره به اینکه برخی از شرکت‌ها بیمه بدنه اتومبیل ۱۰ ساله به مشتریان خود ارائه می‌کنند، تصریح کرد: در شرایط عمومی بیمه‌نامه بدنه عنوان شده که خودرویی که ۳ سال از تاریخ ساخت آن گذشته باشد در زمان محاسبه خسارت ۵ یا حداکثر ۲۵ درصد ارزیاب خسارت به عنوان استهلاک اتومبیل از بیمه‌نامه کسر می‌کند.

به گفته احدی، چنانچه طی یکسال بیمه‌گذار از بیمه‌نامه بدنه خود استفاده نکرده باشد هنگام تمدید بیمه‌نامه برای سال دوم از ۲۵ درصد تخفیف عدم خسارت بهره‌مند می‌گردد، به صورتی که این تخفیف سالانه به حداکثـر ۶۰ درصد نیز خواهد رسید.

این کارشناس بیمه‌ با اشاره به اینکه در بیمه شخص ثالث استهلاک اتومبیل مدنظر قرار نمی‌گیرد، خاطرنشان کرد: در بیمه بدنه برخی شرکت‌ها ۳ یا ۴ سال از زمان ساخت اتومبیل را مقیاس قرار می‌دهند و مازاد بر آن سالی ۵ یا حداکثر ۲۵ درصد را بابت استهلاک قطعات تعویضی کسر می‌کنند.

احدی ضمن تاکید براینکه عمده مشکلات مردم در بیمه شخص ثالث و بدنه عدم آگاهی به شرایط عمومی این بیمه‌نامه‌ها است، افزود: شرکت‌های بیمه به ویژه بیمه‌های خصوصی که فروش مستقیم ندارند باید با اطلاع‌رسانی مناسب و ایجاد کلاس‌های آموزشی برای نمایندگان خود تا حدودی سطح آگاهی مردم را ارتقا دهند؛ چراکه در صورت محقق شدن این امر گسترش و توسعه صنعت بیمه بیش از پیش در این صنعت به وجود خواهد آمد.

انتقال بیمه‌نامه به افراد دیگر در زمان فروش اتومبیل

احدی ضمن بیان این مطلب که اگر در زمان فروش اتومبیل، بیمه‌نامه خودرو به خریدار انتقال پیدا نکند، شرکت بیمه حق عدم پرداخت خسارت را دارد، گفت: اگر بیمه‌گر در زمان فروش اتومبیل خود به دیگران خریدار را از بیمه‌نامه و مدت زمان آن مطلع نکند، فرد خریدار در زمان مواجهه با حادثه به دلیل آنکه بیمه‌نامه به نام او نیست؛ قادر به دریافت خسارت خود در برخی از موارد شرکت‌های بیمه نخواهد بود.

به گفته وی، به دلیل آگاهی اندک مردم از شرایط عمومی این بیمه‌ها شبکه فروش و نمایندگان بیمه باید برای رفع ابهام و کاهش مشکلات توضیحات مناسبی را به خریداران در خصوص بیمه‌نامه خریداری شده، ارائه نمایند.

وی با اشاره به اینکه سابقه بیمه‌شدگان برای بیمه‌گران دارای اهمیت بسیاری است، گفت: در حال حاضر که آزاد‌سازی بسیاری از رشته‌های بیمه‌ای آغاز شده است به سابقه بیمه گذار بیش از پیش توجه می‌شود، چراکه مشتریان کم ریسک از تخفیفات موثری برخوردار خواهند بود.