ارزیابی خسارت و نحوه پرداخت آن در زمینه بیمه‌نامه‌های خودرو اهمیت زیادی دارد که در کشورمان مغفول واقع شده است. به گزارش ایسنا، صدور بیمه‌نامه بر اساس دستورالعمل بیمه مرکزی بدون توجه به سوابق راننده و خودرو روش رایج در صدور بیمه‌نامه شخص ثالث و حتی بدنه است که این امر در نهایت بر امر ارزیابی خسارت تاثیر می‌گذارد. ساتیا سیواکومار، از مشاوران بانک مرکزی و مدیر ارزیابی خسارت یک شرکت بیمه معتبر مالزی با حضور در یک دوره آموزشی به پورتفوی بیمه شخص ثالث پرداخت.

به گفته این مدرس باتجربه، پرتفوی بیمه شخص ثالث در مالزی ضررده است و شرکت‌ها مجبورند از محل فروش بیمه‌نامه‌های دیگر، این ضرر را جبران کنند؛ چرا که سود خوبی در قسمت آتش‌سوزی، باربری، مهندسی و درمان وجود دارد. ضریب خسارت شخص ثالث در مالزی حدود ۳۰۰ درصد است. این نرخ در ایران اندکی بالای ۱۰۰ درصد است که در یکی دو سال اخیر روند نزولی داشته است.

وی ادامه داد: «در چند سال گذشته دولت مالزی سعی کرده تا یک مرکز ملی مسوولیت تاسیس کند تا کنترل مبالغ پرداختی را بر عهده گیرد.» وی درباره دلایل بالا بودن ضریب خسارت در مالزی می‌گوید: «سیستم قضایی در مالزی مستقل است و اهمیتی به سودآوری شرکت‌های بیمه نمی‌دهد و باید طبق قانون مشخص شود که چقدر پرداخت شود.» در مالزی ۴۸ شرکت بیمه وجود دارند، اما فقط پنج شرکت می‌توانند هم بیمه‌های عمر و هم بیمه‌های غیرعمر را عرضه کنند. قانون بیمه مالزی که در سال ۱۹۹۶ تدوین شده از قابلیت انعطاف بالایی برخوردار است و بانک مرکزی مالزی وظیفه نظارت و کنترل و صدور دستورالعمل‌های شرکت‌های بیمه را بر عهده دارد. برای خودرو بیمه‌نامه شخص ثالث تنها و همچنین بیمه‌نامه جامع شامل شخص ثالث، سرنشین و بدنه وجود دارد.

معیارهای تعیین هزینه بیمه‌نامه شخص ثالث در مالزی

سیواکومار در این باره گفت: «برای صدور بیمه‌نامه شخص ثالث تمام مشخصات در نظر گرفته می‌شود این که قبلا چه میزان خسارت داشته، سن راننده چقدر است، رنگ خودرو چیست و برای افراد زیر ۲۱ سال یک فرانشیز ۴۰۰ رینگتی وجود دارد که اجباری است. شاخص‌های بسیار زیادی برای تعیین حق بیمه در نظر گرفته می‌شود و تمام عوامل حتی جزئیاتی مثل رنگ خودرو هم مورد توجه واقع می‌شود. مثلا حق بیمه خودروهای زردرنگ بالاتر است، چون احتمال تصادف برای این خودروها بر اساس آمار بیشتر است، او در این بخش از سخنانش اشاره کرد که در ایران تعداد زیادی تاکسی زرد رنگ دیده است!» به گفته وی در مالزی یک مرکز ملی اطلاعات شامل اطلاعاتی از تمام خودروها و رانندگان و کمک‌دهنده‌ شرکت‌های بیمه است. پایگاه داده‌ای که جایش در ایران خالی به نظر می‌رسد، گرچه اخیرا گام‌هایی برای یکپارچه شدن اطلاعات پلیس و بیمه‌ها برداشته شده است. با مقایسه هزینه‌ها مشخص می‌شود که هزینه بیمه‌نامه جامع خودرو شامل شخص ثالث و بدنه در مالزی حدود سه برابر ایران است. یک اتومبیل معمولی با یک راننده خوش‌سابقه با سن حدود ۲۵ سال، هزینه‌ای در حدود دو میلیون تومان بدون تخفیف بر می‌دارد در ایران مجموع سقف بیمه‌نامه خودرو، بدون تخفیف،۷۵۰ هزار تومان است. به گفته وی برای خساراتی مثل آتش گرفتگی، سرقت، خسارت جانی و خسارت اموال شخص ثالث نیاز به گزارش پلیس وجود دارد. در مالزی همچنین اگر در موقع خرید بیمه‌نامه، افراد دیگری هم به عنوان راننده خودرو معرفی شوند رقم بیشتری دریافت می‌شود. آن گونه که ساتیا سیواکومار توضیح می‌دهد ارائه خدمات از استانداردهای بسیار بالایی در مالزی برخوردار است. معرفی تعمیرگاه مناسب به مشتری از سوی شرکت بیمه انجام می‌شود و تعمیرگاه موظف است پس از تعمیرات، گواهی تضمین شش ماهه صادر کند و هر تعمیرگاهی که با دو شکایت مواجه شود، از لیست انجمن بیمه‌گران مالزی خارج می‌شود. همچنین بیمه‌نامه جامع، ارائه‌کننده خدمات جاده‌ای در صورت بروز مشکل در جاده‌ها است. جنجال بر سر دیه ۵/۶۷ و ۹۰ میلیون تومانی در ایران ماه‌ها ادامه داشت، اما به گفته این مدیر خسارت مالزیایی خسارت قتل و در واقع دیه یک انسان در مالزی متغیر است و می‌تواند به یک میلیون رینگت، معادل ۴۰۰ میلیون تومان هم برسد.