گروه بازار پول- نشست راهکارهای بانکداری اسلامی برای جلوگیری از بروز تخلف در حاشیه هجدهمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری‌ها برگزار شد در این نشست با معرفی اهداف طرح تحول بانکی، از اجرای کامل بانکداری بدون ربا به عنوان یک آرمان توصیف شد به گزارش (ایسنا)، حسین عیوض‌لو - رییس کارگروه طرح تحول بانکی - در این نشست با بیان این‌که باید به‌طور جامع به مسائل اقتصادی پرداخت، گفت: باید با استفاده از الگو‌های جامع از وقوع پدیده‌های نامطلوب اقتصادی جلوگیری کنیم و اگر چارچوب درستی طراحی نشود، وقوع این نتایج نامطلوب قهری است. وی بیان کرد: اگر به درستی به اقتصاد اسلامی عمل شود، اقتصادی بالنده و شکوفا خواهیم داشت و نخبگان باید در این باره مساله‌شناسی و چاره‌جویی کنند.

عیوض‌لو با اشاره به اینکه مشکلات اصلی در ساختار نظام بانکی است، اظهار کرد: ساختار نظام بانکداری با چارچوب موازین اقتصاد اسلامی سازگار نیست و بانک نهادی است که از نظام‌های غربی گرفته شده به همین دلیل در ابتدا برخی از علما بانک را پدیده نامطلوب می‌دانستند. عیوض‌لو با اشاره به اینکه طرح تحول بنیادین در شورای هماهنگی بانک‌ها دنبال شده است، عنوان کرد: هدف این طرح بانکداری اسلامی که از نظام اسلامی متولد شده است و می‌خواهیم نظام اقتصادی سالمی را به جهان معرفی کنیم.

عیوض‌لو عنوان کرد: نظام بانکی کشور به نیروی انسانی قوی مجهز است و اگر مبنای اعتبار‌بخشی را رعایت کنیم و اصول مشخصی را در مبادلات در نظر بگیریم، نظام بانکی اصلاح می‌شود. وی با بیان اینکه برخی مشکلات، مشکلات ساختاری است، گفت: مسائل نظام بانکی قابل حل است، ولی باید بازنگری صورت گیرد و کل سپرده‌های قرض‌الحسنه برای مصارف مخصوص خود سوق پیدا کنند. عیوض‌لو اظهار کرد: باید بانک‌ها براساس انواع عملیاتشان تفکیک شوند و در همه بانک‌ها یک بازمهندسی طراحی شده و همه بانک‌ها براساس انواع تامین مالی تقسیم‌بندی شوند. وی ادامه داد: در صورتی که بانک‌ها بازمهندسی شوند، به خوبی می‌توان بر آنها نظارت کرد و همچنین لایحه قانون بانکداری باید به تصویب برسد. او با اشاره به اینکه به خاطر چارچوب‌های بخش دولتی، بخش خصوصی نمی‌تواند با آن همکاری کند، گفت: باید اجازه دهیم که نهادهای خودجوش شکل بگیرند و آنها را در چارچوب‌های محدودی قرار ندهیم و نگاه بخش دولتی باید تغییر کند. عیوض‌لو هم‌چنین عنوان کرد: مقررات انواع بانک‌ها باید با هم متفاوت باشند و هر کدام براساس تخصص‌شان عمل کنند و شایسته سالاری نیز مبنای اصلی بانک‌ها باشد. وی در پایان گفت: طرح تحول بانکی چهار هدف تحقق بانکداری اسلامی، ارتقای سلامت اداری، بهینه‌سازی ساختار بانکی، کارآیی و اثر‌بخشی عملیات بانکی را دنبال می‌کند. در ادامه این نشست درباره بانکداری بدون ربا بحث عنوان شد که بانکداری بدون ربا باید به عنوان یک آرمان مطرح شود، چرا که عوامل مانع اجرای آن همواره وجود دارند و بانکداری بدون ربا نیازمند زمان و بلوغ است و به مرور ایجاد می‌شود.