دنیای اقتصاد- رییس کل بانک مرکزی رشد جذب سپرده‌ها در سال جاری را اندک توصیف و اظهار کرد: به دلیل کاهش نرخ سود سپرده‌ها میزان منابع جذب شده از سوی نظام بانکی مطابق انتظار بانک مرکزی نبوده است. بهمنی بار دیگر راهکار افزایش میزان جذب سپرده را تغییر نرخ سود آن متناسب با تورم عنوان کرد. بر اساس آمار منتشر شده میزان جذب سپرده‌ها در نیمه اول سال جاری در حدود پنج درصد بوده که در مقایسه با دوره قبل که در حدود ۹ درصد بوده رشد کمتری را نشان می‌دهد. رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد:

رشد جذب سپرده بانکی مطلوب نیست

گروه بازار پول- رییس کل بانک مرکزی با اعلام اینکه رشد سپرده‌های بانکی مطابق انتظار نبوده است بار دیگر از تلاش بانک مرکزی برای تغییر نرخ سود سپرده‌ها خبر داد. محمود بهمنی رییس کل بانک مرکزی رشد سپرده‌ها در سال جاری را اندک توصیف و اظهار کرد: به دلیل کاهش نرخ سود در سال جاری انتظارات بانک مرکزی در خصوص جذب سپرده‌ها محقق نشد.

این اظهارنظر به معنای آن است که رشد سپرده‌ها در سال ۹۰ به میزان سال ۸۹ نبوده است. در واقع رشد سپرده‌ها گرچه در سال جاری اندکی افزایش داشته، اما نسبت به دوره مشابه سال قبل این روند کاهشی بوده است.

پیش از این محمود بهمنی در همایش بانکداری بدون ربا بر این نکته تاکید کرد که در بررسی‌های مقایسه‌ای جذب سپرده‌ها در سال جاری نسبت به دوره قبل منفی بوده است. او با مقایسه میزان رشد سپرده‌ها در چهار ماه ابتدایی سال جاری و دوره مشابه سال قبل گفت: رشد سپرده‌ها تا پایان تیر ماه سال ۹۰ معادل ۴/۵ درصد بوده است، این در حالی است که در دوره مشابه نرخ رشد سپرده‌ها ۹درصد بوده است. او با اشاره به رشد کمتر منابع در سال جاری نسبت به چهار ماه ابتدایی سال ۸۹ گفت: انتظار می‌رفت رشد سپرده‌ها در دوره جدید حداقل معادل دوره قبل باشد، اما نه تنها چنین اتفاقی رخ نداده، بلکه منابع جذب شده از سوی سیستم بانکی در مقایسه با سال قبل کمتر بوده است. کاهش روند جذب سپرده‌ها در کنار کاهش دوره ماندگاری آن تبعاتی است که به دلیل کاهش نرخ سود بدون توجه به تورم سال جاری به وجود آمده است. بر اساس برآوردهای کارشناسی با توجه به نرخ سود ۵/۱۲ درصدی برای سپرده‌های یک ساله و تورم ۳/۱۸ درصدی در پایان شهریور نرخ حقیقی سود سپرده‌ها نزدیک به شش درصد منفی بوده است. این در حالی است که در سال قبل به دلیل تورم ۴/۱۲ درصدی و پرداخت سود بالاتر از تورم برای سپرده‌های مدت‌دار هم دوره ماندگاری سپرده‌ها و هم ترکیب آن روند افزایشی داشته است. بنابر گزارش معاونت اقتصادی بانک مرکزی در مجموع سهم سپرده‌های پنج ساله در بانک‌ها افزایشی بوده است. گرچه جزئیات آمار بانک مرکزی نشان می‌دهد در سال قبل وضعیت بانک‌های غیر دولتی در مقایسه با دولتی در جذب سپرده‌های مدت‌دار بهتر بوده است. براساس این گزارش، ترکیب سپرده‌های مدت‌دار در بانک‌های دولتی و غیردولتی حاکی از آن است که در سال گذشته سهم سپرده‌های کوتاه مدت در بانک‌های دولتی بیش از سهم این نوع سپرده‌ها در بانک‌های غیر دولتی بوده است. به عکس سهم سپرده‌های بلند مدت در بانک‌های دولتی کمتر از بانک‌های غیردولتی بوده است. ماندگاری سپرده‌ها نیز گرچه در سال‌های ۸۶ و ۸۷ کاهشی بوده است، اما در سال ۸۸ و ۸۹ با توجه به نرخ سود سپرده‌ها و کاهش تورم به ۲۴ و در سال گذشته به ۲۸ ماه افزایش یافته است. گزارش‌ها حاکی از آن است که در سال ۹۰ دوره ماندگاری سپرده‌ها نزولی بوده و ترکیب آن نیز به نفع سپرده‌های جاری در حال تغییر است.

خبر‌های دیگر بهمنی

رییس کل بانک مرکزی در حاشیه جلسه شورای گفت و گو در جمع خبرنگاران در خصوص موضوع‌های دیگری نیز اظهار نظر کرد.او از بررسی وام خرید مسکن خبرنگاران در شورای پول واعتبار خبر داد. بهمنی موضوع اصلی را پرداخت وام خرید مسکن دانست که هم‌اکنون در مرحله ارائه به شورای پول و اعتبار است. به گفته وی، این موضوع قطعا در جلسات بعدی شورا بررسی خواهد شد و در صورت تصویب همه بانک‌های کشور به عنوان بانک عامل آن را اجرایی خواهند کرد.

اعلام تورم مهرماه تا ۱۰ روز دیگر

بهمنی تورم شهریور ماه را ۳/۱۸ درصد عنوان کرد و گفت: تورم مهرماه تا ۱۰ روز آینده اعلام خواهد شد. وی درباره موافقت مجلس با اعلام آمار تورم از سوی بانک مرکزی گفت: این موضوع هنوز به ما اعلام نشده است. با این حال طبق روال نرخ تورم را همچنان اعلام خواهیم کرد.

نرخ ارز

وی درباره قیمت بهینه ارز گفت: حتما قیمت ارز را متعادل خواهیم کرد چون نرخ ارز متناسب با شرایط عرضه و تقاضا است و بانک مرکزی عرضه را افزایش خواهد داد.

تحریم بانک مرکزی

رییس‌کل بانک مرکزی به مطرح شدن موضوع تحریم بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: به نظر نمی‌رسد سازمان ملل و نهادهای رسمی موافق تحریم بانک مرکزی ایران باشند. بانک مرکزی یک نهاد مستقل است و تحریم آن اقدامی غیرقانونی است. ادعای تحریم بانک مرکزی یک دروغ ساختگی است و سازمان ملل اقدام به تحریم بانک مرکزی نخواهد کرد.

وصول بدهی نفتی هند به روپیه

بهمنی درباره وصول درآمد نفتی ایران از هند در قالب ارز روپیه گفت: درآمد نفت به هر طریقی که خود بخواهیم وصول می‌شود که روپیه هم یک نوع از آن است، اما در کل درآمد نفت ایران با دلار و یورو و سایر ارزهای رایج وصول می‌شود.