گروه بازار پول- دور دوم احراز شرایط مدیران عامل و اعضای هیات مدیره بانک‌های دولتی و غیر دولتی با ابلاغ دستورالعمل جدید بانک مرکزی کلید خورد. در بخشنامه ابلاغی از سوی بانک مرکزی اشاره شده است که انتخاب مدیرعامل و اعضای هیات مدیره بانک‌های دولتی پس از صدور مجوز صلاحیت حرفه‌ای،‌ تنها از طریق تایید بانک مرکزی امکان‌پذیر است. همچنین بر اساس این بخشنامه، بانک مرکزی اختیار سلب صلاحیت حرفه‌ای و لغو مجوز و محکومیت متخلفان فعال در حوزه پولی‌ را دارا است. بخشنامه ابلاغ شده از دو منظر صلاحیت عمومی و تخصصی برای مدیران شروطی را تعیین کرده است.

در یکی از مواد بخشنامه در زیر بخش شرایط عمومی دارا بودن دانشنامه کارشناسی یا بالاتر در رشته‌های اقتصاد، بانکداری، حقوق، حسابداری یا مدیریت فناوری اطلاعات الزامی است، هرچند تبصره این ماده‌ قانونی‌ رییس کل بانک مرکزی را قادر به تایید افراد با مدارک تحصیلی‌ در رشته‌هایی جز موارد اشاره شده می‌کند. همچنین در این ماده‌ اشاره شده که عدم داشتن بدهی غیر جاری به موسسات اعتباری نیز جزو شرایط احراز است. نداشتن سهم یا سمت در سایر موسسات اعتباری نیز در شرایط احراز اشاره شده است، ولی‌ بانک مرکزی می‌تواند شخص را از احراز این شرط مستثنی کند.

شرایط تخصصی

در شرایط تخصصی لازم به احراز نیز موارد مهمی‌ اشاره شده است. در ماده این فصل بخشنامه آمده است که دو سوم اعضای هیات مدیره نیاز است تا حداقل ۱۰ سال سابقه کار در نظام بانکی‌ داشته باشند. در مورد رییس هیات مدیره حداقل ۱۰ سال سابقه کار در نظام بانکی‌ و در مورد مدیر عامل حداقل ۱۰ سال سابقه کار در امور بانکی‌ و بازار سرمایه که حداقل ۵ سال آن فعالیت در نظام بانکی‌ کشور باشد، لازم است. در هر کدام از این موارد داشتن مدرک دکترا و کارشناسی ارشد به ترتیب معادل ۳ و ۲ سال سابقه فعالیت است.

نکته قابل تامل دیگر در این بخشنامه ماده‌ای است که بر طبق آن مدیران و اعضای هیات مدیره بانک‌های دولتی لازم است که با زبان‌های خارجی‌ آشنایی داشته باشند، هرچند در مورد کیفیت تشخیص این شناخت زبانی در این ماده‌ قانونی‌ مطلبی گفته نشده است.در فصل سوم این بخشنامه در زیر ماده‌۴، تصدی سمت به عنوان مدیر عامل یا عضو هیات مدیره موسسه اعتباری و انتخاب مجدد اشخاص مذکور، منوط به صدور تاییدیه بانک مرکزی است. در ماده‌ ۵ اشاره شده است که یک کمیسیون برای تایید این دستورالعمل تشکیل می‌شود، ولی‌ تایید رییس کل بانک مرکزی پس از تایید این کمیسیون همچنان الزامی است.

وزیرامور اقتصادی و دارای نیز، بر اساس ماده‌ ۱۳ می‌تواند افرادی را برای تصدی سمت مدیر عامل یا عضو هیات مدیره به دبیر‌خانه کمیسیون معرفی‌ کند. در نتیجه به نظر می‌رسد که قدرت وزیر تا حدی در انتخاب این سمت محدود شده است. اما تبصره ماده‌ ۱۶ این بخشنامه توجه خاصی‌ به رییس کل بانک مرکزی دارد. در این تبصره آمده است که در صورت عدم موافقت رییس کل بانک مرکزی با تصمیم کمیسیون (موافقت یا مخالفت؟) کمیسیون موظف است مجددا به بررسی‌ صلاحیت شخص مورد نظر بپردازد. نهایتا در تبصره ماده‌ ۳/۱۷ آمده است که عدم صدور تاییدیه برای شخص در پایان دوره تصدی‌گری سمت به منزله عدم احراز شرایط توسط شخص است.