حذف صفر تاثیری بر نرخ ارز ندارد

گروه بازار پول-بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: حذف صفر هیچ تاثیری بر نرخ ارز ندارد و حذف صفر، موجب کوچک شدن مقیاس اندازه‌گیری نرخ برابری پول با سایر ارزها خواهد شد. بانک مرکزی جمهوری اسلامی در اطلاعیه‌ای با بررسی برخی سوال‌های مطرح شده پیرامون اصلاح پول ملی به برخی از این سوالات پاسخ داد.

در این اطلاعیه در خصوص تاثیر حذف صفر بر نرخ ارز آمده است: حذف صفراز پول ملی هیچ تاثیری بر نرخ‌های برابری پول ملی با سایر ارزها ندارد فقط موجب کوچک شدن مقیاس اندازه‌گیری پول ملی با پول سایر کشورها می‌شود.

در این اطلاعیه با ذکر مثالی آمده است اگر درحال حاضر یک دلار برابر ۱۰۰۰۰واحد پول رایج است، پس از حذف، بر فرض ۴ صفر، از پول ملی، نرخ برابری هر دلار معادل یک واحد پول جدید می‌شود. بنابر نظر اعلام شده از سوی بانک مرکزی، در این عمل فقط مقیاس اندازه‌گیری کوچک می‌شود و تاثیری بر ارزش واقعی اسعار به پول ملی ندارد.

در اطلاعیه بانک مرکزی در خصوص تعیین نرخ ارز آمده است: نرخ ارز در کوتاه مدت تحت تاثیر تفاوت نرخ بهره داخل و خارج از کشور و تحولات انتظاری نرخ ارز شکل می‌گیرد. در بلند مدت نیز تحت تاثیر نوسانات قیمت دارایی‌های داخل کشور در مقایسه با دارایی‌های خارج از کشور (نظریه برابری قدرت خرید) تعیین می‌شود.

این اطلاعیه می‌افزاید: میزان صادرات و واردات و ورود و خروج سرمایه از کشور تعیین‌کننده نرخ ارز است.

این اطلاعیه در خصوص اصلاح قطع اسکناس و مسکوک توضیح داده است: مجموعه‌ای از دلایل اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی موجب می‌شود دولت‌ها اقدام به اصلاح قطع‌های اسکناس و مسکوک با حذف صفر از واحد پول ملی خود کنند. مهم‌ترین این دلایل تاثیر تورم مزمن دریک دوره زمانی بلندمدت یا تورم شتابان است، زیرا در اثر تورم قدرت خرید هر واحد پول کاهش می‌یابد که منجر به اجبار در افزایش حجم پول درگردش می‌شود.

استفاده از ارقام ‌میلیون، ‌تریلیون یا مانند ترکیه هزار تریلیون در مبادلات ساده روزمره، مشکلات مترتب در زمینه‌های محاسباتی و حسابداری دفاتر، ناامنی در حمل مقادیر زیاد پول، ایجاد توهم پولی از دلایل عمده اصلاح قطع اسکناس است.

در این اطلاعیه با بر شمردن فوائد حذف صفر به برخی هزینه‌ها نیز اشاره شده است، از جمله این هزینه‌ها به جریان افتادن پول‌های قدیمی در دوره‌گذار اصلاح پولی است.

بنابر اطلاعیه بانک مرکزی دربرخی از کشورهای گزارش شده پول‌های قدیمی جمع‌آوری شده مجددا به صورت قاچاق به جریان انداخته شده تا یک باردیگر با پول جدید معاوضه شود و از این محل کسب درآمد و سود شود.

بانک مرکزی با اشاره به اینکه این عمل موجب افزایش نقدینگی وتورم می‌شود، تاکید کرده است: مقامات باید قبل از اجرای برنامه مطمئن شوند امکان بازگشت پول جمع‌آوری شده به جریان نقدینگی وجود ندارد. بنابراین نیاز به اقدامات امنیتی شدید دارد که متضمن هزینه‌های اجرایی غیرمستقیم است و از این ناحیه نیز هزینه‌های کل اجرای طرح را افزایش می‌دهد.

امحا و تعویض اسکناس‌های قدیمی، آموزش و تبلیغات، ضرب و چاپ سکه و اسکناس جدید از جمله هزینه‌های طرح است. بنابرنظر بانک مرکزی با وجود هزینه‌های یاد شده طرح رفرم پولی به دلیل منافع زیادی که دارد اجرای آن ضرورت دارد. صرفه‌جویی در چاپ کاغذ امنیتی و چاپ اسکناس، کاهش سرانه اسکناس، تسهیل مبادلات و.. از جمله فوائد طرح است.