اظهار نظر متفاوت عضو سابق شورای پول و اعتبار در ۲ روز
کاهش ۲۵ تومانی دلار در بازار آزاد
گروه بازار پول- مسعود رضا طاهری: روز گذشته پس از یک هفته تداوم روند افزایشی قیمت دلار در بازار آزاد، نرخ دلار با ۲۵ تومان و یورو با ۱۵ تومان کاهش به ترتیب تا ۱۱۷۰تومان و ۱۷۱۰ تومان افت کردند. همزمان بانک مرکزی ۲ ریال دیگر از قیمت پایه دلار آمریکا کاست و نرخ آن را به ۱۰۶۰۹ ریال رساند. افزایش یافتن قیمت دلار آزاد تا مرز ۱۲۰۰ تومان در روزهای گذشته، واکنشهای کارشناسان و مقامات اقتصادی کشور را برانگیخت. تاجایی که مصباحیمقدم به عنوان عضو سابق شورای پول و اعتبار یکی از دلایل افزایش قیمت دلار در بازار را متوجه رد پیشنهاد اصلاحی بانک مرکزی مبنی بر بالا بردن نرخ سود بانکی متناسب با نرخ تورم، از سوی شورای پول و اعتبار کرد. وی این امر را معلول تصمیمگیری غیرکارشناسی در شورای پول و اعتبار نسبت به نرخ سود سپردهها عنوان کرده بود. وی گفته بود: اگر شورای پول و اعتبار به موقع نرخ سود سپردهها را اصلاح میکرد، بازار با چنین پدیدهای روبهرو نمیشد. با این حال وی روز گذشته در گفتوگوی دیگر با خبرگزاری مهر افزایش نرخ سود بانکی را نکوهش کرده و متفاوت با گفتههای روز قبل خود، نرخ سود بالا را بیانصافی دانسته است.
نرخ بالای سود بانکی بی انصافی است
رییس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی در مجلس با بیان اینکه نرخ سود بانکی اگر ربا باشد چه نرخ کم و چه زیاد باشد حرام است، گفت: نرخ بالای سود تسهیلات بانکی بیانصافی است.
غلامرضا مصباحیمقدم در پاسخ به این سئوال که آیا نظام بانکی کشور با توجه به نرخهای سودی که از دریافتکنندگان تسهیلات میگیرد، مطابق با بانکداری بدون ربا عمل میکند، گفت: مشکل نظام بانکی کشور نرخهای سود بانکی نیست، نرخ سود بانکی اگر ربا باشد چه نرخ کم باشد و چه زیاد، ربا و حرام است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه علاوه بر این، نرخ بالای سود تسهیلات بانکی بیانصافی است، افزود: اگر نرخ سود تسهیلات ربا نباشد، اشکالی ندارد و فقط بالابودن آن بی انصافی است. وی افزود: آنچه مهم است، این است که سیستم به گونهای ساماندهی شود که به سود پول توجه نکنیم، بلکه به سود فعالیتهای اقتصادی در بازار توجه کنیم و سود سپردهگذاران نیز ناشی از سود واقعی اقتصاد در واقعیت و میزان عمل باشد. مصباحیمقدم با تاکید بر اینکه اگر بر این روش عمل شود، سیستم به هیچ وجه ربوی نخواهد بود، گفت: اگر این شرایط محقق نشود همچنان سود پول حاکم خواهد بود، گرچه ما نام آن را عوض کنیم.
دیروز همچنین قیمت دلار مسافری ۱۰۶۸ تومان اعلام شد. قیمت دلار مرجع در ۱۸ خرداد ماه امسال به طور ناگهانی با ۱۱۲ تومان افزایش تا ۱۱۷۲ تومان بالا رفت و در کمتر از یک هفته مجددا سیر نزولی را از سر گرفت. قیمت دلار بازار آزاد نیز از آن زمان تاکنون رکورد ۱۲۵۰ تومان را تکرار نکرده و به کف قیمت ۱۱۴۰ تومان نیز دست یافته است. رسیدن به نرخ ۱۱۹۵ تومان در روزهای اخیر در شرایطی که نرخ مرجع ارز از ۱۱۷۲ تومان به ۱۰۶۰ تومان رسیده، موجب بروز شایعاتی مبنی بر نبود یک اراده قوی در بانک مرکزی برای تزریق ارز به بازار و کم کردن فاصله نرخ رسمی و غیر رسمی ارز در کشور شد. البته روز گذشته با افت ۲۵ تومانی قیمت دلار این نگرانی برطرف شده و امید به یکسانسازی نرخ ارز در بین کارشناسان قوت گرفت. روز دوشنبه فاصله نرخ رسمی و غیررسمی ارز به ۱۳۴ تومان رسید.
ثبات قیمت در بازار سکه
بازار سکه در روزهای اخیر با وجود تمرکز بازار بر نرخ ارز، تغییر چندانی ثبت نکرده است. قیمت سکه بهار آزادی بانکی در روز گذشته همچنان بدون تغییر ۴۲۶ هزارو ۴۰۰ تومان ، نیم سکه ۲۱۳ هزارو ۲۰۰ تومان و ربع سکه ۱۲۰ هزارو ۶۴۰ تومان تعیین شد. قیمتها در بازار آزاد نیز بدون تغییر ۴۳۲ هزارتومان برای سکه بهار آزادی، ۲۱۷ هزارتومان برای نیم سکه و ۱۲۹ هزارتومان برای ربع سکه اعلام شد. قیمت طلا در بازارهای جهانی روز گذشته تا ساعت۳۰/۱۸ به وقت تهران به محدوده ۱۵۰۸ دلار بازگشت که نسبت به نرخ بسته شده روز قبل ۱۲ افزایش داشت.
ارسال نظر