گروه بازار پول- بانک مرکزی اعلام کرد: نرخ تورم در اردیبهشت ماه سال 90 و در مقایسه با ماه مشابه سال قبل،2/21 درصد افزایش داشته است.

اعلام این نرخ به معنای آن است که آهنگ تورم تند تر شده است زیرا به استناد آمارهای منتشر شده بانک مرکزی سطح عمومی قیمت‌ها روند صعودی در پیش گرفته و پس از مدت‌ها بار دیگر تورم نقطه‌ای یا ماهانه به بالای ۲۰ درصد رسید. این شاخص در ماه قبل ۷/۱۹ درصد گزارش شد و در اسفند ماه سال قبل نیز با ثبت عدد۹/۱۹ درصد در مرز ۲۰ درصد قرار گرفت اما از این عدد عبور نکرد. سرانجام این اتفاق در اردیبهشت ماه سال ۹۰ افتاد، اتفاقی که موجب شد تورم میانگین نیز با یک درصد افزایش به ۲/۱۴ درصد برسد.
بنا بر اعلام روابط عمومی بانک مرکزی، خلاصه نتایج به دست آمده از شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران براساس سال پایه 100=1383 ( 359 قلم کالا و خدمت ) گویای آن است که این شاخص در مناطق شهری ایران در اردیبهشت ماه 1390 نسبت به ماه قبل 7/1 درصد افزایش یافته است.
شناسایی منبع فشار قیمتی
شاید در نگاه اول برخی نتایج در خصوص افزایش تورم به سیاست هدفمندی یارانه‌ها ربط داده شود، گرچه تعدیل قیمت حامل‌ها در افزایش سطح عمومی قیمت‌ها بی تاثیر نیست اما گزارش بانک مرکزی از شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری نشان می‌دهد کالایی مانند بنزین که دربرگیری بالایی دارد به‌رغم تغییر بالای قیمتی فقط نیم درصد در میانگین تورم 4/12 درصدی سال 89 سهم داشته است. در مقابل کالاهایی مانند گوشت گوسفند و مرغ سهمی معادل یک و نیم درصد داشته‌اند. این آمار نشان می‌دهد منبع فشار به افزایش قیمت‌ها را نباید خطی نگاه کرد بلکه در زیر پوست اقتصاد اتفاقات دیگری در حال شکل گرفتن است. اتفاقی مانند افزایش بدهی‌های دولت و بانک‌ها به بانک مرکزی و تزریق اسکناس به اقتصاد ملی.


آهنگ 12 ماهه
بررسی آمارهای منتشر شده از سوی بانک مرکزی در خصوص نرخ تورم علاوه بر آنکه می‌تواند مهر تاییدی بر آن باشد که خیز قیمت‌ها قبل از اجرای هدفمندی آغاز شده در درون خود ظرافت و پیام‌هایی را نیز به همراه دارد. از جمله این پیام‌ها می‌توان به روند تورم نقطه‌ای اشاره کرد. نرخ تورم نقطه‌ای از فروردین ۸۸ روند نزولی گرفت و در شهریور همین سال تک رقمی شد. این شاخص در آخرین ماه سال ۸۸ بار دیگر دو رقمی شد. در اسفند ماه سال ۸۸ تورم نقطه‌ای معادل ۴/۱۰ درصد بود در مقابل تورم میانگین ۳/۱۱ درصد گزارش شد. کاهش تورم نقطه‌ای در سال ۸۸ و ۸۹ با تاخیری زمانی خود را در تورم میانگین نیز منعکس کرد. هر چه سال ۸۹ ماه‌ها جلوتر رفت عدد تورم نقطه‌ای از تورم میانگین همانند سال ۸۸ کمتر بود.
تورم نقطه‌ای یا ماهانه در اردیبهشت سال قبل بار دیگر تک رقمی شد و تورم میانگین هم با یک ماه تاخیر به 9/9 درصد رسید تا هر دو شاخص محاسباتی نرخ تورم به زیر 10 درصد برسد. این روند برای دو ماه در اقتصاد ایران در جریان بود اما در شهریور آهنگ حرکتی تغییر کرد. نرخ تورم نقطه‌ای بار دیگر در شهریور دو رقمی شد گرچه تورم میانگین هنوز زیر 10 درصد اعلام می‌شد. به‌دنبال سیر صعودی تورم نقطه‌ای، تورم میانگین نیز در پایان آذر ماه بار دیگر دو رقمی شد. این آمار نشان می‌دهد تورم نقطه‌ای از ابتدای نیمه اول سال روند افزایشی در پیش گرفته است، زمانی که هنوز خبری از اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها نبود. این روند افزایشی با یک تاخیر سه ماهه خود را در تورم میانگین نشان داد و نرخ تورمی را که در سال قبل به زیر 9 درصد نیز رسیده بود، بار دیگر دو رقمی کرد. بنابراین عبور تورم نقطه‌ای از مرز 20 درصد می‌تواند در درون خود این پیام را داشته باشد که شاخص تورم میانگین نیز در ادامه روند صعودی طی خواهد کرد.