درخواست برای خروج شمش طلا از شمولیت دریافت ارز مبادلهای
اولویت ۹ ارز مبادلهای گرفت
گروه بازار پول- تخصیص ارز مبادلهای به اولویت نهم نیز به حقیقت پیوست و از روز پنجشنبه مرکز مبادلات ارزی برای این گروه کالایی ثبت سفارش انجام داد. با این حال در این گروه، کالایی وجود دارد که بانک مرکزی خواستار خروج آن از شمول دریافت ارز مبادلهای شده است. شمش طلا که به مرور از اولویتهای پایینتر به نهم ارتقا یافته این بار نیز با حصول امکان تامین ارز مبادلهای این گروه، از اولویت نهم به اولویت آخر انتقال خواهد یافت تا امکان ورود آن با ارز این مرکز مقدور نباشد و قیمت گذاری طلا و سکه نیز در بازار با شوک تازهای مواجه نشود. به گفته مقامات بانک مرکزی، طلا یک کالای لوکس است و نباید واردات آن با ارز این مرکز صورت بگیرد.
ماه گذشته بازار سکه و طلا در یک روز با شوک شدیدی ازاین ناحیه مواجه شد و قیمت سکه و دلار به سرعت بخشی از قیمت خود را از دست دادند. در آن زمان شمش طلا در اولویت ۷ قرار داشت و پوشش تامین ارزی این گروه توسط مرکز مبادلات لزوم تعیین قیمت سکه و طلا در بازار را براساس دلار ۲۴۵۰ تومانی مرکز مبادلات تقویت کرد. در آن زمان رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر با صدور بخشنامهای از اتحادیههای سراسر کشور خواست تا دلار این مرکز مبنای تعیین قیمت سکه و طلا قرار گیرد. در صورت بروز چنین اتفاقی قیمت سکه ۳۵۰ هزار تومان ارزانتر میشد. بازار طی ۲ تا ۳ ساعت با افت قیمتها همراه شد. تا روز بعد نیز تبعات انتشار خبر این بخشنامه بر بازار مستولی بود. ظهر همان روز البته بانک مرکزی با اعلام اینکه تعیین قیمت سکه در اختیار بانک مرکزی است و این بانک نیز قیمت بازار را برای تعیین قیمت آن در نظر دارد، با این بخشنامه مخالفت کرد. اتحادیه کشوری طلا و جواهر البته هیچگاه افراد دستوردهنده برای اعلام و ابلاغ این بخشنامه را معرفی نکرد و کشتی آرای در آن زمان تنها اعلام کرد که به گفته مقامات اقتصادی این بخشنامه را صادر کرده است. در سطح بازار البته انتقاداتی نیز به این واکنش بانک مرکزی بروز کرد. برخی در سطح بازار انتقاداتی را در این زمینه مطرح میکردند. از جمله اینکه: با توجه به این نکته که غیر از اولویتهای اول و دوم که با نرخ مرجع ارز وارد میشود، برای سایر اولویتها ارز تقریبا ۲۵۰۰ تومانی مرکز مبادلات مورد محاسبه و استفاده قرار میگیرد. برای ارز مسافری، درمانی، دانشجویی، زیارتی و سایر مصارف نیز همین ارز مبنای قیمت است. ارزشگذاری کالاهای وارداتی نیز بر اساس قیمت صورت میگیرد.
همچنین به گفته وزیر اقتصاد نرخ رسمی ارز برای سایر مصارف کشور به غیر از دو اولویت اول و دوم همین ارز است. به عقیده وزیر اقتصاد زمانی که سخن از ارز میشود ارز بازار آزاد به رسمیت شناخته نمیشود، بازار آن «بازار مکاره» نام میگیرد و خرید و فروش ارز در آن مصداق جرم دارد و قاچاق است و روزانه و شبانه دارندگان و معاملهگران آن را نیز میتوان در گوشه و کنار دستگیر کرد؛ اما در زمانی این چنین بانک مرکزی اصرار بر فروش و تعیین قیمت سکه و طلا بر اساس قیمت بازار دارد.
برخی با انتقاد از این شیوه معتقدند که اگر بازار آزاد، صرافان و دلالان که در یک روند عرضه و تقاضا قیمت را تعیین میکنند، مورد استناد برای تعیین قیمت طلا توسط بانک مرکزی هستند، ملزومات دادوستد در بازار را نیز باید برای فعالان این صنف حتی دلالان محترم شمرد. گاهی ترس از برخوردهای اداری موجب میشود که در شرایط حاد و نوسانهای شدید، قیمت از تابلوها پاک شود. این تضاد در برخورد، مورد انتقاد برخی قرار گرفته است. مقامات بانک مرکزی در روزهای اخیر با رد این شیوه اعلام کرده بودند که در بازار دخالت نخواهند کرد، اما سابقه مداخلات بانک مرکزی در بازار نیاز به بازگویی ندارد و پیشفروش سکه با ادامه تحویل آن طی سالجاری نمونهای از آن است. به هر روی پوشش تامین ارز برای پاسخگویی به نیاز واردکنندگان در تمامی زمینه ها، همواره این امید را برای نزدیکتر شدن قیمت ارز در مرکز مبادلات و بازار زنده نگاه میدارد. بااین حال در این روزها به گفته سخنگوی مرکز مبادلات ارزی تامین ارزهای یورویی و دلاری با مشکل مواجه شده و در مقابل میتوان با ارزهای محلی و بومی بخشهای مختلف وارداتی را پوشش داد. شمولیت گروه کالایی نهم نیز در این چارچوب عملیتر به نظر میرسد.
پرداخت ارز مبادلهای به گروه کالایی ۹
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی با اعلام موافقت بانک مرکزی با پرداخت ارز به گروه کالایی ۹ گفت: در راستای سرعت تامین ارز، به ثبت سفارش گروه کالایی ۳ تا ۹ ارز محلی یا ملی پرداخت شود. صمد کریمی در گفتوگو با خبرگزاری ها با اشاره به موافقت بانک مرکزی با پرداخت ارز مبادلهای به اولویت ۹ کالایی گفت: با توجه به تقاضای وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر تامین ارز گروه کالایی ۹ به نرخ مبادلهای، بانک مرکزی پس از بررسی کارشناسی و تامین ارز صورت گرفته و در نهایت پس از تایید رییس کل بانک مرکزی، گروه کالایی ۹ با عنوان کلی کالای نهایی با دوام از روز پنج شنبه مشمول دریافت ارز به نرخ مبادلهای است. وی ادامه داد: مطابق با توافق بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت، در راستای افزایش سرعت تامین ارز مقرر شد، ثبت سفارش کالایی ۳ تا ۹ با ارزهای قابل دسترس یا ملی هدایت شود. سخنگوی مرکز مبادلات ارزی تاکید کرد: با توجه به اینکه این اقلام در اول آذر ماه تهیه شده، امکان تغییراتی در فهرست نهایی وجود دارد. در راستای تغییر فهرست اقلام اولویت ۹، بانک مرکزی به دنبال حذف شمش طلا ازاین فهرست است.
درخواست بانک مرکزی برای حذف شمش از فهرست اولویت ۹ کالایی
در پی موافقت بانک مرکزی با افزوده شدن گروه کالایی ۹ به گروههای مشمول دریافت ارز از مرکز مبادلات، یک مقام مسوول بانک مرکزی گفت: این بانک از وزارت صنعت، معدن و تجارت خواسته شمش از فهرست این گروه کالایی حذف شود.
به گزارش فارس پس از آنکه اولویت ۸ مشمول دریافت ارز از مرکز مبادلات شد، مسوولان وزارت صنعت،معدن و تجارت در مصاحبههای پیدرپی از بانک مرکزی میخواستند اولویت کالایی ۹ هم مشمول دریافت ارز از این مرکز شوند. بالاخره روز گذشته سیاستگذاران ارزی با افزوده شدن اولویت کالایی ۹ برای دریافت ارز موافقت کردند. در این گروه کالایی که به گفته سخنگوی مرکز مبادلات ارزی کالاهای نهایی بادوام هستند یک کالایی وجود دارد که بانک مرکزی با حضور آن در این گروه و پرداخت ارز مبادلهای به آن مخالف است.به گفته یک مقام مسوول در بانک مرکزی شمش طلا یکی از کالاهایی است که بانک مرکزی و شخص رییس کل، واردات طلا به نرخ مبادلهای مخالف است و به همین دلیل از وزارت صنعت و تجارت خواسته تا این کالا از فهرست گروه حذف شود. براساس این خبر مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت هم مخالفتی با این اقدام ندارند و به زودی فهرست نهایی کالاها توسط این وزارتخانه اعلام خواهد شد.شاید اگر این کالا جزو فهرست قرار میگیرد، همان پیشنهاد چند هفته پیش در مورد محاسبه طلا بر مبنای ارز مبادلهای محقق میشد اما با توجه به محدودیتهای ارزی کشور و لوکس بودن این کالا حذف شمش طلا از این گروه کالایی منطقی به نظر میرسد. آخرین فهرست تهیه شده برای گروه ۹ کالایی مربوط به اول آذر ماه است و امکان تغییراتی در آن وجود دارد. این کالاها شامل توربوجتها، تراکتورهای جادهای، دوربینهای تلویزیونی، گیرنده و فرستنده تلفن همراه، واحدهای حافظه، کارت گرافیک، CPU، مودم، گوشی تلفن همراه، ماشینآلات بستهبندی، دستگاه کارتخوان، دستگاه کامل رایانه، میکروفن، دستگاه پخش رادیویی، ماشینهای خودپرداز بانکی، کارت هوشمند، انواع مصنوعات و فلزات گرانبها، دوربینهای عکاسی و سینمایی، آسانسور کامل، انواع خودرو سواری با حجم ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ سیسی، دستگاه فلزیاب، الماسهای صنعتی، تراکتور کشاورزی، کامیونت، کمباین، کامیون، کشتیهای مسافری، شمش، نقره، سنگهای زینتی، بالگرد و چند کالای دیگر است. البته امکان تغییرات در این کالاها وجود دارد که مطمئنا یکی از آنها شمش طلا خواهد بود. به گزارش فارس، فهرست کالاهای اولویت ۹ بیشتر کالاهای نهایی با دوام هستند در حالی که چند اولویت اول بیشتر کالاهای واسطهای بودند. البته در بین کالاهای این گروه هم کالاهای سرمایهای مانند تراکتور کشاورزی و کمباین، ماشینآلات بستهبندی و کالاهای واسطهای مانند الماس صنعتی به چشم میخورد.
بازار داخلی
دیروز اما در ادامه افت قیمتها در بازار، قیمت دلارو سایر ارزها و همچنین انواع سکه با افت مواجه بود. دلار که در این روزها افزایش زیادی یافته بود، دیروز به زیر ۳۵۰۰ تومان کاهش یافت و چشمانداز کاهش بیشتر نیز برای آن وجود دارد. سکه به ۱میلیون و ۳۹۰ هزار تومان هم کاهش یافت. نیم سکه تا ۷۰۰ هزار تومان و ربع سکه تا ۴۱۵ هزار تومان هم کاهش یافت.
طلا در بازارهای جهانی
قیمت طلا نیز دراین روزها در بازارهای جهانی با بیش از ۲۰ دلار کاهش مواجه شده و تا مرز ۱۶۷۰ دلار سقوط کرده است. مهمترین دلیل اعلام شده برای آن به تعویق افتادن اجرایی کردن قانون سقف بدهیهای ایالات متحده آمریکا تا۳ ماه دیگر است. این اتفاق که درکاخ سفید به تصویب رسیده است، حرکتی در جهت فرصت دادن به ایجاد تدریجی شرایط دریافت مالیاتها و خرید اوراق قرضه است.
ارسال نظر