گروه بازار پول- قانون، نظارت بر عملکرد و مجوز فعالیت بانک‌ها و موسسات مالی را بر عهده بانک مرکزی گذاشته است. بررسی پایگاه اطلاع‌رسانی بانک مرکزی در زمینه نظارت بر بانک‌ها و موسسات نشان می‌دهد که از 29 بانک داخلی ثبت شده و دارای مجوز از بانک مرکزی، هشت بانک دارای نام درج شده‌ای در قسمت مدیرعامل بانک، نیستند.

بر اساس گزارش پایگاه بانک مرکزی یکی از وظایف بانک مرکزی، نظارت بر عملکرد بانک‌ها و موسسات مالی است. بانک مرکزی وظیفه دارد علاوه بر قانون‌گذاری و نظارت بر فعالیت‌های این بنگاه‌ها، بر مدیران آنها نیز نظارت داشته باشد. چنانچه در پایگاه اطلاع‌رسانی اینترنتی بانک مرکزی نیز به عنوان مرجع اطلاعات این نهاد، در بخش نظارت بر موسسات، می‌توان بانک‌ها و موسسات مالی دارای مجوز فعالیت و اسامی اشخاصی حقیقی را تحت عنوان مدیرعامل این موسسات مشاهده کرد.
طبق اعلام بانک مرکزی، هر گونه فعالیت بنگاه‌های مالی و اعتباری منوط به کسب مجوز از این نهاد است و موسساتی که مورد تایید بانک مرکزی قرار نگرفته‌اند، اجازه فعالیت در این حوزه را ندارند. همچنین یکی از مواردی که قانون به عهده بانک مرکزی گذاشته است، تایید افرادی است که توسط هیات مدیره هر بانک به عنوان مدیرعامل آن معرفی می‌شود.
موسسات و بانک‌ها
بررسی فهرست موسسات و بانک‌هایی که در پایگاه‌ اطلاع‌رسانی بانک مرکزی به ثبت رسیده‌اند بیانگر آن است که از سه بانک تجاری دولتی در حال فعالیت کنونی؛ مدیرعامل یک بانک به تایید بانک مرکزی نرسیده است. همچنین داده‌های بانک مرکزی در بخش بانک‌های تخصصی دولتی نیز نشان می‌دهد که از بین پنج بانک تخصصی دولتی موجود، تنها نام دو مدیرعامل از این بانک‌ها درج شده است. پنج بانک تخصصی دولتی فعال کنونی، بانک‌های توسعه صادرات ایران، بانک صنعت و معدن، بانک کشاورزی، بانک مسکن و بانک‌توسعه تعاون هستند.
از بین نوزده بانک تجاری غیر دولتی موجود در فهرست پایگاه اطلاع‌رسانی بانک مرکزی نیز، پانزده بانک دارای نام مدیرعامل ثبت شده هستند که نشان می‌دهد چهار بانک خصوصی در حال فعالیت، دارای مدیرعاملی که به تایید بانک مرکزی رسیده باشد نیستند. این موضوع در خصوص بانک‌هایی که در دسته قرض‌الحسنه طبقه بندی شده‌اند صادق نیست؛ چرا که هر دو بانک قرض‌الحسنه فعلی در این فهرست دارای اطلاعات مدیرعامل هستند.
علاوه بر این، در قسمت موسسات اعتباری غیربانکی، تنها نام یک موسسه اعتباری دیده می‌شود که نام مدیرعامل آن در این پایگاه درج نشده است. یک بخش دیگر از این داده‌ها نیز، به ارائه اطلاعات ثبت شده در مورد بانک‌های مشترک ایرانی-خارجی اختصاص یافته است که نام یک بانک مشترک در آن درج شده است که در مورد این بانک نیز نام شخصی به عنوان مدیرعامل آن درج نشده است.
در بخش دیگری از این داده‌ها تحت عنوان شعب بانک‌های خارجی در ایران، نام پنج بانک به عنوان بانک‌هایی غیر ایرانی که در کشور فعالیت می‌کنند دیده می‌شود که همگی آنها دارای اطلاعات ثبت شده در بخش مدیرعامل بانک هستند.
همچنین می‌توان به هفت صندوق قرض‌الحسنه در این فهرست اشاره کرد که دارای مجوز بوده و اطلاعاتشان نیز ثبت شده است. مجوز فعالیت همه این صندوق‌ها
یک ساله عنوان شده است. اطلاعات درج شده در این بخش انقضای مجوز فعالیت برخی از این صندوق‌ها را مرداد ۹۱ عنوان کرده است.
شرکت‌های واسپاری (لیزینگ)
اطلاعات منتشر شده در بخش شرکت‌های واسپاری یا لیزینگ، نشان می‌دهد که در این حوزه، هم اکنون ۳۶ شرکت دارای مجوز ثبت شده و در حال فعالیت هستند که تعداد دوازده شرکت از آنها در حال تمدید مجوز فعالیت بوده و بقیه آنها که ۲۴ شرکت هستند، دارای مجوز از بانک مرکزی و در حال فعالیت هستند.
تعاونی‌های اعتباری
همچنین در قسمت تعاونی‌های اعتباری که بررسی مجوز آنها در حوزه «دایره مجوز شرکت‌های تعاونی اعتباری» وابسته به «اداره مجوزهای بانکی» بانک مرکزی قرار دارد، مشاهده می‌شود که هم‌اکنون تعداد ۷۸ تعاونی اعتباری دارای مجوز هستند که ۲۱ تا از آنها در تهران مشغول فعالیت بوده و باقی آنها، ۵۷ تعاونی اعتباری، در سایر استان‌های کشور فعالیت می‌کنند. هم‌چنین در اطلاعات درج شده در این بخش، علاوه بر فهرست تعاونی‌های اعتباری دارای مجوز، فهرست دیگری نیز وجود دارد که شامل تعاونی‌های اعتباری است که مجوز فعالیت آنها منقضی شده است. مطابق این داده‌ها، ۸۲۱ تعاونی اعتباری نیز وجود دارد که دارای مجوز فعالیت در زمان حاضر نیستند. از تعداد ۸۲۱ تعاونی اعتباری با مجوز منقضی شده نیز استان فعالیت ۱۵۹ تعاونی ثبت شده تهران بوده است.
البته در حالی که تاریخ انقضای مجوز برخی موسسات این بخش، اردیبهشت امسال ذکر شده، اما در گروه تعاونی‌های دارای مجوز طبقه‌بندی شده‌اند که نشان‌دهنده تاخیر چند ماهه در به روز کردن و تطبیق اطلاعات این بخش است.
فهرست صرافی‌ها
طولانی‌ترین فهرست موجود در بخش بانک‌ها و موسسات اعتباری مجاز بانک مرکزی به صرافی‌ها اختصاص یافته است. تاریخ به روز‌رسانی این فهرست نیز در بالای آن درج شده که نشان می‌دهد در 22 مهر امسال، آخرین به روز‌رسانی آن انجام شده است. مقایسه این موضوع با دیگر فهرست‌ها نشان می‌دهد که فرآیند به روز‌رسانی اطلاعات مجوزها در مورد صرافی‌ها، نسبت به سایر موسسات اعتباری و مالی، با سرعت خیلی بیشتری در حال انجام است. این مساله می‌تواند نشانه‌ای از حساسیت‌های کنونی بر عملکرد صرافی‌ها که از نوسانات اخیر در بازار ارز منتج شده نیز باشد.
بررسی این فهرست نشان می‌دهد که تعداد ۶۳۰ صرافی تا کنون توسط بانک مرکزی به ثبت رسیده است که در حال حاضر برخی از آنها دارای مجوز و برخی در حال تمدید مجوز فعالیت بوده، مجوز صادره برای برخی از آنها باطل شده است و برای برخی از این صرافی‌ها به حالت تعلیق درآمده است. برخی از صرافی‌های این فهرست نیز با توضیح «مجوز فاقد اعتبار می‌باشد.» مشخص شده‌اند.