سکه به دنبال طلا یا دلار؟
گروه بازار پول- مسعودرضا طاهری: به دنبال افزایش 20 دلاری قیمت جهانی طلا، نرخ سکه در بازار داخلی نیز رو به افزایش نهاد. دیروز قیمت طلا در بازارهای جهانی پس از نوسان بین 1622 تا 1638 دلار در بازار لندن در ساعت 15 به وقت تهران به 1635 دلار رسید که نسبت به زمان مشابه روز قبل از آن، تقریبا 20 دلار افزایش داشت.

روند افزایشی قیمت جهانی طلا بر قیمت انواع سکه در بازار داخلی در کنار سایر عوامل تاثیری افزایشی داشت.
قیمت سکه دیروز با 5000 تومان افزایش تا محدوده 675 هزار تومان بالا رفت. سکه طرح قدیم نیز با 2000 تومان افزایش به 682 هزارتومان رسید. نیم سکه 3000 تومان گران شد و به نرخ 338 هزار تومان رسید. ربع سکه 2 هزار تومان افزایش قیمت را تجربه کرد و به بهای 187 هزار تومان فروخته شد. دیروز تا ظهر قیمت خرید سکه طرح جدید 670 هزار تومان، سکه طرح قدیم 679 هزار تومان ، نیم سکه 332 هزار تومان و ربع سکه 182 هزار تومان اعلام شد که البته با توجه به نوسانی بودن قیمت‌ها و شرایط بازار، این قیمت‌ها ممکن است با نرخ‌های مطرح شده در سایر مناطق عرضه سکه به صورت محدود تفاوت داشته باشد.
در بازار دیروز ارز هم، قیمت‌ها تغییر داشت، اما قیمت دلار و یورو کاهشی بود، افت قیمتی که البته برخی را راضی نکرد. دلار و یورو هر یک ۵ تومان افت داشتند و به نرخ ۱۷۶۵ تومان و ۲۲۳۵ تومان تا ۳ بعد از ظهر فروخته شدند. در مقابل پوند انگلیس با ۵ تومان افزایش قیمت ۲۷۸۵ تومان فروخته شد. در بازار با وجود کم بودن زمینه دلار آمریکا تقاضاهای اندک خرید نیز گاهی بزرگ جلوه می‌کند. دیروز تعداد خریدار برای دلار تا حدودی بیشتر بود، اما این به معنی هجوم برای خرید دلار نیست. انتظار می‌رفت در این هفته قیمت دلار روند کاهشی را در بازار دنبال کند. انتظار برای کنترل قیمت از طریق وارد شدن دلار به بازار با توجه به تقویم رویدادهای منطقه‌ای و داخلی، در متن بازار انتظاری کاملا به‌جا ارزیابی شده است، با این حال از نظر برخی از فعالان، به میزانی که انتظار می‌رفت، قیمت دلار کاهش نیافته است. برخی در بازار از هفته قبل انتظار داشتند در این روزها قیمت دلار تا ۱۷۲۰ تومان افت داشته باشد، اما قیمت‌ بعداز ظهر چهارشنبه دلار حداقل ۵۰ تومان بالاتر از پیش‌بینی‌ها و انتظارات بود. در شرایط فعلی در بازار قیمت دلار البته تحت کنترل است و با وجود برخی نگرانی‌ها و اعلام نرخ‌های جدید از تورم در کشور فروش دلار در سطح بازار نیز کمک چندانی به پایین آوردن قیمت دلار نکرده است. با این حال افزایش چندانی نیز در قیمت دلار از هفته گذشته تا به دیروز ثبت نشده که خود عاملی بازدارنده در مسیر افزایش بیشتر قیمت سکه بوده است.
وضعیت هفتگی از بازار ارز و سکه
از چهارشنبه هفته قبل تا بعداز ظهر دیروز قیمت دلار از ۱۷۶۳ تومان به ۱۷۶۵ تومان رسید که به طور متوسط و فارغ از نوسان تا محدوده ۱۷۸۰ تومان روز شنبه، تنها یک دهم درصد افزایش داشته است. یورو در این مدت ۶ دهم درصد کاهش داشت. قیمت آن از ۲۲۵۰ تومان تا ۲۲۳۵ تومان افت داشت.
در همین زمان، در بازارهای جهانی قیمت طلا دستخوش نوسان قیمت بود و از 1550 دلار در چهارشنبه هفته قبل تا 1635 دلار روز گذشته را پشت سر گذاشت که حداقل 5/5 درصد افزایش داشت. اگرچه همواره انتظار براین است که قیمت سکه در بازار داخلی متناسب با افزایش قیمت جهانی طلا، افزایش قیمت داشته باشد، اما محدودیت در نوسان قیمت دلاردر بازار داخلی را در این میان نمی‌توان نادیده گرفت. از این رو قیمت سکه طرح جدید در این هفته تنها 2 درصد افزایش داشته و از 662 هزار تومان به 675 هزار تومان رسیده است. قیمت سکه طرح قدیم نیز 3 درصد رشد داشت و از 663 هزار تومان به 682 هزار تومان رسید. نیم سکه هم با 9 دهم درصد افزایش از 335 هزار تومان تا 338 هزار تومان بالا رفت. در هفته مورد اشاره ربع سکه نیز نتوانست متناسب با رشد قیمت جهانی طلا گران شود و تنها با 2 درصد رشد قیمت، از 183 هزار تومان تا 187 هزار تومان را یک هفته‌ای طی کرد. در بازار طلا نیز قیمت هر گرم طلای 18 عیار بدون اجرت ساخت حداکثر 5/2 درصد افزایش داشت و از 67 هزار و 400 تومان به محدوده 69 هزار تومان رسید.
در بازارهای جهانی در هفته‌ای که گذشت مهم‌ترین عامل افزایش قیمت طلا، اعلام نرخ بیکاری آمریکا برای ماه آوریل بود. در این ماه با وجود انتظار برای ایجاد ۱۵۰ هزار شغل جدید در عرصه‌های غیرکشاورزی، تنها ۶۹ هزار شغل ایجاد شد و نرخ بیکاری در این کشور از ۱/۸ درصد به ۲/۸ درصد رسید.
طلا در بازارهای جهانی
در فدرال رزرو روز پنج‌شنبه ( امروز) قرار است برنانکه رییس فدرال رزرو سخنرانی کند. در صورتی که در این سخنرانی‌ها بحث تزریق منابع مالی به اقتصاد مطرح باشد، امکان افزایش شدید قیمت طلا و افت ارزش دلار فراهم می‌آید. افزایش بیکاری آمریکا در آمار ماه آوریل نشانه‌ای قابل طرح برای رایزنی برخی از کارشناسان در این زمینه فراهم کرده و بر اساس آن برخی از سرمایه‌گذاران به شرط بندی و نظرسنجی در مورد به اجرا گذاشته شدن دور سوم تسهیل مقداری توسط فدرال رزرو پرداخته‌اند.
حتی بحث رسیدن قیمت طلا به رکوردهای تاریخی خود از جمله نرخ‌های نزدیک به 1900 دلار و 2000 دلار را برای پایان سال 2012 بر سر زبان‌ها انداخته است. با این حال طلا همچنان متاثر از برخی از عوامل با صف خرید مواجه می‌شود و گاهی با فروش عمده و تقویت دلار ضعیف‌تر می‌شود. افت نرخ رشد اقتصادی در سراسر جهان از جمله چین و بحران بدهی‌ها در اروپا شرایط را برای افت تقاضا برای نفت و سایر کالاها ایجاد کرده و طلا نیز دراین مسیر دست‌خوش افت قیمت شده است. در همین حال افزایش نگرانی‌های سیاسی در سطح جهان موجی از تقاضا را برای حفظ ریسک دارایی‌ها به صورت تقاضای سرمایه‌گذاری متوجه طلا کرده است. شرایطی که البته از هفته‌های آینده، نشانه‌های کامل‌تری از آن بروز خواهد کرد.