جای خالی بانک مرکزی در تدوین طرح خصوصی سازی بانک‌ها

فاطمه بهادری - در همه کشورهای دنیا بانک مرکزی مسوول بررسی و پیاده‌سازی خصوصی‌سازی بانک‌های آن کشور بوده‌ است. در حالی که بانک‌های مرکزی کشورهایی مانند: مکزیک، فرانسه، پاکستان و ... طرح موفقی را برای خصوصی کردن بانک‌ها به پیش برده‌اند، اما به نظر می‌رسد ایران می‌خواهد تنها کشوری باشد که این تجربه را نادیده می‌گیرد.

با گذشت حدود سه ماه از ابلاغ سیاست‌های کلی بند ج اصل ۴۴ قانون اساسی و تشکیل سه کار گروه حقوقی، اصلاح ساختار مالی و تجربه‌های خصوصی سازی در وزارت امور اقتصادی و دارایی که با مسوولیت بانک‌های مشمول این بند، به بررسی چگونگی اجرای این ابلاغیه می‌پردازند، اما هنوز از حضور نماینده‌های بانک مرکزی خبری نیست. پورمحمدی، معاون امور بانکی و بیمه‌ای وزارت اقتصاد پس از تذکرهای نمایندگان بانک‌ها برای عدم‌حضور بانک مرکزی در جلسه‌های کار گروه‌های خصوصی‌سازی، به طور ضمنی بر حضور این بانک در آینده تاکید کرده است.

تاکیدی که به‌زعم بسیاری از این نمایندگان با تردید همراه بود.

جای خالی بانک مرکزی در کار گروه خصوصی‌سازی بانک‌ها زمانی بیشتر نمود پیدا می‌کند که بدانیم ۹۰درصد از پیش‌نویس مواردی همچون اساسنامه، قانون اداره امور بانک‌ها، آیین‌نامه‌ها و مقررات استخدامی و پرسنلی اعتبارات، آموزش، حقوق و مزایا و معاملات بانک‌ها به اتمام رسیده و با توجه به این که بانک مرکزی این موارد را به تصویب می‌رساند، اما هنوز نماینده‌ای در جلسه‌های بررسی ندارد.

این حضور نداشتن بانک مرکزی در تصمیم‌گیری‌های مهم پولی و بانکی به همین جا ختم نمی‌شود. در حالی که بانک مرکزی در حال پیاده‌سازی و اجرای سیستم‌های مربوط به بانکداری الکترونیک و نظام جامع پرداخت با ۲۰میلیون دلار هزینه پیش‌بینی شده است، اما وزارت امور اقتصادی و دارایی اقدام به تشکیل کار گروهی از بانک‌ها در زمینه بانکداری الکترونیک و حتی مواردی از نظام جامع پرداخت همچون آر.تی.جی.اس کرده است.

چندی است که این کار گروه به فعالیت پرداخته و نتایج مورد نظر را ارائه داده و بانک مرکزی از وجود این کار گروه بی‌اطلاع است.

این وضعیت در برهه‌ای از زمان که بانک مرکزی مصوبه‌های مهمی را مانند آیین‌نامه بازار غیرمتشکل پولی، نرخ سود بانکی و ... را در دست بررسی دارد تاثیرگذار خواهد بود در جایی که دو نهاد مرتبط با حوزه پولی وزارت امور اقتصادی و دارایی و به طور اخص، بانک مرکزی باید با یکدیگر هماهنگ عمل کنند بی‌اطلاع گذاشتن یکدیگر از فعالیت‌هایی که در حیطه وظایف آنها است جای پاسخی را خالی می‌گذارد که به آینده خصوصی سازی و سیاست‌های پولی مربوط است.

به نظر می‌رسد حوزه پولی و بانکی کشور زمان گذاری را طی می‌کند که نتایجش چه خوب و چه بد در آینده مشخص می‌شود.