بده بستان‌های بیمه‌های دولتی در بهار امسال

لیلا اکبرپور- رقابت در صنعت بیمه کشور ما مبتنی بر نظام تعرفه است و شرکت‌های بیمه باید با رعایت حداقل نرخ‌های حق بیمه با هم رقابت کنند.

۸۶درصد بازار در انحصار دولتی‌ها و ۱۴درصد میان شرکت‌های بیمه‌خصوصی به شکل ناهمگونی تقسیم شده است. بیمه‌های اتومبیل به ویژه شخص ثالث بالاترین سهم از پرتفوی بیمه‌های دولتی را به خود اختصاص داده و هر ساله پرداخت خسارات سنگینی را برای این شرکت‌ها رقم می‌زند، بیمه‌های دولتی طی ۳سال گذشته همواره اعلام کرد‌ه‌اند پرتفوی بیمه‌های خصوصی از تقسیم کیک دولتی‌ها است و آنها با ارتقای سطح کیفی خدمات و سرویس‌دهی مناسب به مشتریان سعی بر حفظ بیمه‌‌گذاران خود دارند. در مقابل، بیمه‌های خصوصی این جابه‌جایی پرتفو را طبیعی می‌دانند و یکی از مدیران بیمه‌های خصوصی در مصاحبه‌ای با یکی از خبرگزاری‌ها به صراحت اعلام می‌کند که بیمه‌‌های دولتی خود میراث‌خوار بیمه‌های خصوصی هستند. در مقابل این گفته ذکر این مطلب خالی از لطف نیست، هرچند شرکت‌های بیمه دولتی به استثنای بیمه ایران حاصل ادغام چند شرکت بیمه خصوصی هستند، اما نه آن شرکت‌ها، شرکت‌های فعلی خصوصی بودند و نه پرتفوی موجود دولتی‌ها آن سهمی است که از بیمه‌گران قدیمی به جا مانده باشد.

دراین گزارش عملکرد بیمه‌های دولتی ایران، آسیا، البرز و دانا به تفکیک رشته‌های بیمه‌ای و پرداخت خسارات بررسی شده است. آمار مستند و برگرفته شده از گزارش‌های وزارت امور اقتصادی و دارایی است.

صدور ۳میلیون فقره بیمه‌نامه

۴شرکت بیمه دولتی ایران، آسیا، البرز و دانا در ۳ماه اول ۸۵ معادل ۳میلیون و ۱۵هزار و ۵۶۳فقره بیمه‌نامه در رشته‌های اموال و اشخاص صادر کردند که ۲میلیون و ۱۸۹هزار و ۴۸۸عدد بیمه‌نامه سهم رشته اتومبیل می‌باشد، سهم شخص ثالث به تنهایی برابر با یک میلیون و ۴۵هزار و ۴۲۳عدد بوده است.

از رقم ۳میلیون و ۱۵هزار و ۵۶۳عدد بیمه‌نامه، سهم بیمه ایران یک‌میلیون و ۸۲۸هزار و ۱۳۲بیمه‌نامه، سهم بیمه آسیا ۶۹۶هزار و ۴۲بیمه‌نامه و سهم بیمه البرز ۴۹۷هزار و ۵۶۶بیمه‌نامه بود و در عین حال بیمه دانا ۲۵۶هزار و ۴۷بیمه‌نامه در مدت مذکور صادر کرده است.

تعداد کل بیمه‌نامه‌های صادره در شرکت‌های بیمه دولتی در ۳ماه اول۸۵، در مقایسه با سال ۸۴ به میزان ۷درصد کاهش داشته و از ۳میلیون و ۲۴۷هزار و ۶۱۶بیمه‌نامه به رقم مذکور در سال ۸۵ رسیده است.

کل حق بیمه‌های صادره در ۳ماه اول امسال که توسط ۴شرکت بیمه دولتی ایران، آسیا، البرز و دانا تولید شده است، معادل ۴هزار و ۶۷۷میلیارد و ۸۲۸میلیون ریال است. از این رقم سهم بیمه‌های خودرو ۲هزار و ۷۴۴میلیارد و ۳۹۱میلیون ریال می‌باشد. حق بیمه تولید شده در رشته شخص ثالث یک‌هزار و ۹۷۴میلیارد و ۱۱۳میلیون ریال است.

فروش بیمه‌نامه بدنه در ۳ماه اول امسال توسط بیمه‌های دولتی با رشد ۳۱درصدی همراه است و تولید حق بیمه در رشته بدنه اتومبیل از ۴۶۴میلیارد و ۳۶۹میلیون ریال در ۳ماه اول ۸۴ به رقم ۶۰۹میلیارد و ۱۲۸میلیون ریال در ۳ماه اول ۸۵ رسیده است.

رقم کل حق بیمه‌های صادره در مدت مذکور در شرکت بیمه ایران معادل ۲هزار و ۹۷۳میلیارد و ۳۹۲میلیون ریال بابت صدور یک‌میلیون و ۸۲۸هزار و ۱۳۲فقره بیمه‌نامه است. نکته قابل توجه در صدور بیمه‌نامه‌های بیمه ایران این است که طبق آمار ۳ماه اول سال ۸۴ کل حق‌بیمه‌های تولید شده در این شرکت معادل ۲هزار و ۴۸۱میلیارد و ۶۰۹میلیون ریال بابت صدور ۲میلیون و ۲۹۷هزار و ۱۵۴فقره بیمه‌نامه بوده است، که نشان می‌دهد گرچه بیمه ایران در ۳ماه اول سال ۸۵ در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۴۶۹هزار و ۲۲عدد بیمه‌نامه کمتر صادر کرده است اما حق‌بیمه تولید شده از ۲هزار و ۴۸۱میلیارد و ۶۰۹میلیون ریال به ۲هزار و ۹۷۳میلیارد و ۳۹۲میلیون ریال رسیده است. مبلغ ۴۹۱میلیارد و ۷۸۳میلیون ریال افزایش به خاطر بالارفتن سقف تعهدات شرکت و به نوعی صدور بیمه‌نامه‌های کامل برای بیمه‌گذاران است که به‌رغم کاهش تعداد بیمه‌نامه و کاهش نرخ حق بیمه در رشته‌ باربری و آتش‌سوزی تولید حق‌بیمه افزایش یافته است.

کل حق‌بیمه تولید شده در شرکت بیمه آسیا در ۳ماه اول امسال معادل ۹۱۶میلیارد و ۱۷۹میلیون ریال بابت صدور ۶۹۶هزار و ۴۲فقره بیمه‌نامه است. بیمه آسیا از نظر تعداد و تولید حق‌‌بیمه در ۳ماه اول ۸۵ نسبت به ۳ماه اول سال ۸۴ دارای رشد نسبی است. براساس آمار، بیمه آسیا در ۳ماه اول سال گذشته ۷۸۶میلیارد و ۵۷۸میلیون ریال حق بیمه بابت صدور ۶۲۷هزار و ۶۶۹فقره بیمه‌نامه تولید کرده بود که این ارقام در سال ۸۵ افزایش یافته است. این مساله نیز نشان می‌دهد که به‌رغم جابه‌جایی پرتفوی از بخش دولتی به خصوصی‌ها، بیمه آسیا کماکان بیمه‌گذاران خود را دارد. بیمه البرز نیز در ۳ماه اول امسال بابت صدور ۴۹۷هزار و ۵۶۶فقره بیمه‌‌نامه معادل ۳۷۴میلیارد و ۶۹۴میلیون ریال حق‌بیمه تولید کرده است. براساس آمار تولید حق‌بیمه در البرز طی ۳ماه اول سال ۸۴ معادل ۳۱۴میلیارد و ۱۰۷میلیون ریال بابت صدور ۴۶۷هزار و ۴۱۶فقره بیمه‌نامه بود.

همچنین تولید حق بیمه در شرکت بیمه دانا در ۳ ماه اول امسال معادل ۴۱۳میلیارد و ۵۶۳میلیون ریال برای صدور ۲۵۶هزار و ۴۷ فقره بیمه‌نامه است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن‌که تولید حق بیمه ۲۴۷میلیارد و ۲۷۰میلیون ریال بابت صدور ۲۴۶هزار و ۷۳۹ عدد بیمه‌نامه بود، از رشد قابل توجهی برخوردار است.

این ارقام نشان می‌دهد ۳ شرکت بیمه دولتی آسیا، البرز و دانا به‌رغم رقابتی شدن بازار و حضور فعال بیمه‌های خصوصی توانسته‌اند در تولید حق بیمه و افزایش تعداد بیمه‌نامه‌ها عملکرد قابل قبولی داشته باشند.

کاهش ضریب خسارت

در عین حال ۴ شرکت بیمه دولتی در ۳ ماه اول ۸۵ معادل ۲هزار و ۳۹۶میلیارد و ۶۸۳میلیون ریال خسارت پرداخت کرده‌اند که این رقم در ۳ ماه اول سال ۸۴ معادل ۲هزار و ۴۰۳میلیارد و ۶۷۶میلیون ریال بوده است.

این رقم نیز نشان می‌دهد ضریب خسارت در بیمه‌های دولتی نسبت به سال گذشته به‌رغم افزایش تولید حق بیمه کاهش یافته است.

از کل خسارات پرداختی در مدت مذکور، سهم بیمه ایران یک‌هزار و ۲۰۴میلیارد و ۲۸۹میلیون ریال است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل کاهش داشته است. سهم بیمه ایران در ۳ ماه اول سال ۸۴ معادل یک‌هزار و ۳۹۲میلیارد و ۵۰۰میلیون ریال بود.

شرکت بیمه آسیا نیز در ۳ ماه اول امسال معادل ۷۱۰میلیارد و ۸۲۴میلیون ریال خسارت پرداخت کرده که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افزایش یافته و از رقم ۵۸۷میلیارد و ۶۳۱میلیون ریال به رقم فوق رسیده است.

بیمه البرز نیز در ۳ ماه اول امسال معادل ۱۵۴میلیارد و ۹۶۲میلیون ریال خسارت پرداخت کرده که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افزایش یافته و از رقم ۱۳۵میلیارد و ۵۷۴میلیون ریال به رقم فوق رسیده است.

پرداخت خسارت در بیمه دانا نیز از ۲۸۷میلیارد و ۹۷۱میلیون ریال در ۳ ماه اول سال ۸۴ به ۳۲۶میلیارد و ۶۰۸میلیون ریال در ۳ ماه اول امسال رسیده است.

سود و زیان رشته‌های بیمه‌ای

براساس عملکرد صنعت بیمه و وقوع حوادث رشته‌های بیمه‌ای به ۲ گروه زیان‌ده و سودده تقسیم شده‌اند. بیمه‌های باربری، آتش‌سوزی و مهندسی جزو رشته‌های سودده و بیمه‌های مسوولیت، اتومبیل و اشخاص در گروه رشته‌های زیان‌ده قرار دارند.

۴ شرکت بیمه دولتی ایران، آسیا، البرز و دانا در ۳ ماه اول امسال در رشته‌های سودده آتش‌سوزی، باربری و مهندسی به ترتیب معادل ۳۰۵میلیارد و ۸۵۷میلیون ریال، ۱۵۴میلیارد و ۲۳میلیون ریال و ۱۰۵میلیارد و ۷۱میلیون ریال حق بیمه تولید کرده‌اند، که در مجموع معادل ۵۶۴میلیارد و ۹۵۱میلیون ریال است.

خسارات پرداختی در ۳ رشته فوق در ۳ ماه اول سال معادل ۱۲۵میلیارد و ۳۲۱میلیون ریال است.

این رقم در مدت مشابه سال قبل معادل ۱۱۷میلیارد و ۹۰۴میلیون ریال بوده است که نشان می‌دهد ضریب خسارت در رشته‌های سودده نیز روبه افزایش است و شرکت‌های بیمه در بحث مدیریت ریسک‌ها باید دقت بیشتری داشته باشند.

اما تولید حق بیمه در رشته‌های زیان‌ده اتومبیل، مسوولیت و اشخاص به ترتیب معادل ۲هزار و ۷۴۴میلیارد و ۳۹۱میلیون ریال، ۲۴۳میلیارد و ۵۳میلیون ریال و ۸۶۰میلیارد و ۵۵۶میلیون ریال است که در مجموع معادل ۳هزار و ۸۴۸میلیارد ریال می‌باشد. این رقم در مدت مشابه سال قبل معادل ۳هزار و ۵میلیارد و ۳۹۱میلیون ریال بوده است.

خسارات پرداختی در رشته‌های فوق در ۳ ماه اول امسال معادل ۲هزار و ۲۲۱میلیاردو ۸۷۴میلیون ریال است که در مدت مشابه سال قبل معادل ۲هزار و ۲۳۹میلیارد و ۶۵۴میلیون ریال بوده است و این کاهش نشان می‌دهد ضریب خسارت در رشته‌های زیان‌ده روبه کاهش است.

سهم بیمه خودرو در پرتفوی بیمه‌های دولتی

سهم بیمه ایران در تولید حق بیمه رشته اتومبیل(ثالث+ بدنه+ سرنشین) در ۳ ماه اول امسال معادل یک‌هزار و ۷۱۰میلیارد و ۶۵۲میلیون ریال است که در مقابل معادل ۸۱۰میلیارد و ۴۸۳میلیون ریال خسارت پرداخت کرده است.

بیمه آسیا نیز در مدت مذکور معادل ۶۶۹میلیارد و ۶۱۰میلیون ریال حق بیمه در رشته اتومبیل (ثالث+ بدنه+ سرنشین) تولید کرده است که در مقابل معادل ۵۹۴میلیارد و ۳۸۴میلیون ریال خسارت به بیمه‌گذاران پرداخت کرده است.

سهم بیمه البرز در تولید حق بیمه رشته اتومبیل معادل ۱۴۲میلیارد و ۹۴۸میلیون ریال است که در مقابل معادل ۹۲میلیارد و ۶۹۶میلیون ریال خسارت به بیمه‌گذاران پرداخت کرده است.

در عین حال بیمه دانا نیز در رشته اتومبیل معادل ۲۲۱میلیارد و ۱۸۱میلیون ریال حق بیمه تولید کرده است که در مقابل معادل ۱۴۱میلیارد و ۵۳۵میلیون ریال خسارت به بیمه‌گذاران پرداخت کرده است.

براساس آمار ارائه شده ضریب خسارت شخص ثالث در پرتفوی بیمه‌های ایران و آسیا در ۳ ماه اول امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن کاهش یافته و در مقابل این ضریب در پرتفوی بیمه‌های البرز و دانا افزایش یافته است.

به طوری که خسارات پرداخت بیمه‌های اتومبیل در بیمه‌های ایران و آسیا در ۳ ماه اول سال ۸۴ به ترتیب معادل یک‌هزار و ۶۸میلیارد و ۷۱۶میلیون ریال و ۵۲۴میلیارد و ۲۱۵میلیون ریال بوده است که در ۳ ماه اول امسال به ترتیب به ۸۱۰میلیارد و ۴۸۳میلیون ریال و ۵۹۴میلیارد و ۳۸۴میلیون ریال کاهش پیدا کرده است.

در عین حال خسارات پرداختی رشته اتومبیل در ۳ ماه اول سال ۸۴ در بیمه البرز و دانا به ترتیب معادل ۷۷میلیارد و ۳۷۵میلیون ریال و ۱۲۸میلیارد و ۶۰۱میلیون ریال بوده است که در ۳ ماه اول امسال به ترتیب به ۹۲میلیارد و ۶۹۶میلیون ریال و ۱۴۱میلیارد و ۵۳۵میلیون ریال افزایش پیدا کرده است.

سهم سایر رشته‌ها در پرتفوی بیمه‌های دولتی

در عین حال در رشته آتش‌سوزی خسارات پرداختی بیمه ایران در ۳ ماه اول امسال معادل ۴۹میلیارد و ۴۰۲میلیون ریال است، این رقم در مدت مشابه سال قبل معادل ۳۷میلیارد و ۲۶۷میلیون ریال بود که نشان می‌دهد خسارات رشته آتش‌سوزی در بیمه ایران افزایش داشته است.

بیمه آسیا در ۳ ماه اول سال ۸۴ در رشته آتش‌سوزی معادل ۱۷میلیارد و ۹۶۳میلیون ریال خسارت پرداخت کرده بود که این رقم در ۳ ماهه اول امسال با کاهش روبه‌رو بوده و به رقم ۱۴میلیارد و ۳۰۳میلیون ریال رسیده است.

بیمه البرز نیز در ۳ ماه اول سال ۸۴ معادل ۱۴میلیارد و ۳۳۰میلیون ریال خسارت در رشته آتش‌سوزی پرداخت کرده بود که توانست این رقم را در ۳ماه اول امسال به ۱۰میلیارد و ۸۸میلیون ریال کاهش دهد.

اما بیمه دانا در خسارت پرداختی رشته آتش‌سوزی طی ۳ ماه اول امسال مانند بیمه ایران افزایش داشته است و از رقم یک میلیارد و ۵۸۲میلیون ریال در ۳ ماه اول سال ۸۴ به ۲میلیارد و ۴۵۶میلیون ریال رسیده است.

خسارات پرداختی بیمه ایران در رشته باربری در مدت مذکور از ۲۳میلیارد و ۷۶۰میلیون ریال به ۱۳میلیارد و ۶۹۰میلیون ریال کاهش پیدا کرده است.

خسارات پرداختی رشته باربری در مدت‌های مذکور در بیمه آسیا نیز از ۴میلیارد و ۷۱۲میلیون ریال به ۱۰میلیارد و ۲۴۱میلیون ریال

افزایش یافته است.

این رقم نشان می‌دهد ضریب خسارت رشته باربری در بیمه آسیا روبه رشد است.

شرکت بیمه البرز نیز در ۳ ماه اول سال ۸۴ معادل ۲میلیارد و ۶۱۸میلیون ریال در رشته باربری خسارت پرداخت کرده بود که این رقم در مدت مشابه امسال با رشد قابل ملاحظه‌ای به ۷میلیارد و ۵۴۷میلیون ریال رسیده است، این ارقام نیز نشان می‌دهد ضریب خسارت رشته باربری در بیمه البرز روبه رشد است.

البته تفاوت ۲ شرکت بیمه آسیا و البرز در رشته باربری این است که تولید حق بیمه این رشته در ۳ ماه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل در بیمه آسیا کاهش داشته، اما در پرتفوی بیمه البرز روند رو به رشدی دارد.

بیمه دانا نیز در تولید حق بیمه رشته باربری در مدت مذکور روند کاهشی داشته و در پرداخت خسارت نیز توانسته ۱۲۵میلیون ریال خسارت را به ۱۸میلیون ریال برساند.

خسارت پرداختی بیمه ایران در رشته‌های مسوولیت مهندسی و اشخاص طی ۳ ماه اول امسال به ترتیب معادل ۵۹میلیارد و ۲۳۵میلیون ریال، ۱۲میلیارد و ۵۰میلیون ریال و ۲۳۹میلیارد و ۷۶۰میلیون ریال است که این ارقام در مدت مشابه سال قبل به ترتیب معادل ۴۰میلیارد و ۹۴۶میلیون ریال، ۷میلیارد، ۹۴۶میلیون ریال و ۱۷۰میلیارد و ۹۵۲میلیون ریال بوده است.

خسارات پرداختی بیمه آسیا در رشته‌های مسوولیت مهندسی و اشخاص طی ۳ ماه اول امسال نیز به ترتیب معادل ۲۵میلیارد و ۴۹میلیون ریال، ۲میلیارد و ۸۹۹میلیون ریال و ۳۵میلیارد و ۱۰۵میلیون ریال است که این ارقام در مدت مشابه سال قبل به ترتیب معادل ۱۳میلیارد و ۷۲۹میلیون ریال، ۲میلیارد و ۸۷۳میلیون ریال و ۲۱میلیارد و ۴۸۷میلیون ریال بوده است.

شرکت بیمه البرز نیز در رشته‌های مسوولیت، مهندسی و اشخاص طی ۳ماه اول امسال به ترتیب معادل ۶میلیارد و ۸۶۴میلیون ریال، ۸۶۹میلیون ریال و ۳۶میلیارد و ۱۳۱میلیون ریال خسارت پرداخت کرده است.

این ارقام در مدت مشابه سال قبل به ترتیب معادل ۷میلیارد و ۷میلیون ریال، ۴میلیارد و ۲۶۱میلیون ریال و ۲۹میلیارد و ۷۵۱میلیون ریال بوده است.

خسارت پرداختی رشته‌های مسوولیت و مهندسی در پرتفوی بیمه البرز روندی کاهشی داشته، اما در رشته اشخاص با رشد همراه بوده است.

بیمه دانا نیز در رشته‌های مسوولیت، مهندسی و اشخاص در ۳ماه اول امسال به ترتیب معادل ۶میلیارد و ۵۴۹میلیون ریال، یک‌میلیارد و ۷۵۸میلیون ریال و ۱۷۴میلیارد و ۸۳میلیون ریال خسارت پرداخت کرده است که این ارقام در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به ترتیب معادل ۵میلیارد و ۷۳میلیون ریال، ۴۶۷میلیون ریال و ۱۵۱میلیارد و ۸۰۲میلیون ریال بوده است.

شرکت بیمه دانا برای قرارداد با کارکنان آموزش و پرورش در ازای یک‌هزار و ۱۰۰تومان حق بیمه برای هر نفر، سال گذشته خسارات سنگینی پرداخت کرد.

در مقابل آموزش و پرورش به‌رغم گرفتن خسارات از بیمه دانا چندی پیش در ازای یک‌هزار و ۷۰۰تومان حق بیمه برای هر نفر قرارداد بیمه‌ای خود را با بیمه ایران امضا کرد.

آنچه مسلم است بیمه‌گران برای جبران خسارات پرداختی امید زیادی به حق بیمه سال آینده بیمه‌گذار پرریسک خود دارند که در این مورد آموزش و پرورش فرصت جبران را از بیمه دانا گرفت.

کل خسارات پرداختی در رشته (سایر انواع) که شامل هواپیما، کشتی، پول، نفت و انرژی و سایر می‌شود بیمه ایران معادل ۱۹میلیارد و ۶۶۹میلیون ریال، بیمه آسیا معادل ۲۸میلیارد و ۸۴۳میلیون ریال، البرز معادل ۷۶۷میلیون ریال و دانا معادل ۲۰۹میلیون ریال خسارت پرداخت کردند.

این ارقام در مدت مشابه سال قبل در بیمه ایران معادل ۴۲میلیارد و ۹۱۳میلیون ریال، در بیمه آسیا معادل ۲میلیارد و ۶۵۲میلیون ریال، در البرز معادل ۲۳۲میلیون ریال و در بیمه دانا معادل ۳۲۱میلیون ریال بوده است.

سوانح هوایی اواخر سال ۸۴ و ابتدای سال ۸۵ موجب شد میزان خسارات پرداختی در بیمه‌های آسیا و البرز از افزایش قابل‌توجهی

برخوردار باشد.

هواپیمای C۱۳۰ ارتش خسارات خود از بیمه البرز و هواپیمایی ماهان و سفیران خسارات خود را از بیمه آسیا دریافت کردند، که نیروی هوایی ارتش همچنان بیمه‌گذار البرز است، اما هواپیمایی ماهان با توجه به دریافت خسارات متعدد از جمع بیمه‌گذاران بیمه آسیا خارج و تحت‌پوشش بیمه خصوصی سامان قرار گرفت.