دبیر کل فیر: باید سطح دانش فنی کشورهای عضو  ارتقا یابد

گروه بازار پول ـ لیلا اکبرپور: چهل و هفتمین اجلاس بیمه گران اتکایی آسیایی و آفریقایی (فیر) با حضور مقامات ارشد صنعت بیمه کشورهای عضو به میزبانی بیمه مرکزی ایران روز گذشته در هتل استقلال تهران برگزار شد. دکتر نوروز کهزادی، رییس کل بیمه مرکزی ایران و معاونان اتکایی، نظارت و طرح و توسعه به همراه مدیران عامل بیمه‌های دولتی و خصوصی در این سمینار حضور داشتند و میزبان بیمه‌گران کشورهای عضو فیر (F.A.I.R) بود.

مراسم با ارائه گزارش عملکرد صنعت بیمه کشورمان توسط دکتر کهزادی رییس کل بیمه مرکزی آغاز شد. گزارش فوق آمار دقیق از تولید حق بیمه، پرداخت خسارت، نسبت و ضریب خسارت در بیمه‌های دولتی بود و هیچ آماری از عملکرد بیمه‌های خصوصی در ۴ سال فعالیتشان عنوان نشد. در حالی که با توجه به توان پایین خصوصی‌ها برای نگهداری ریسک‌ها در مقابل بیمه‌های دولتی، اجلاس فیر می‌توانست فرصت مناسبی برای تعامل بیمه‌گران خصوصی ایران با کشورهای عضو فدراسیون بیمه‌گران اتکایی آسیایی و آفریقایی باشد.

همکاری‌های منطقه‌ای و تجمیع منابع مالی و فنی

رییس کل بیمه مرکزی ایران در سخنرانی افتتاحیه نشست‌های فیر گفت: زمینه و شیوه اصلی حضور در بازارهای بین‌المللی، توزیع ریسک بین شرکت‌های بیمه از طریق بیمه‌های اتکایی است که احتیاج به قدرت و توان اقتصادی قابل قبولی دارد.

وی افزود: تشکیل اتحادیه‌ها، فدراسیون‌ها و همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی زمینه بسیار موثری است که شرکت‌های بیمه کشورهای در حال توسعه از طریق عضویت در آنها پشتوانه‌های بیمه‌ای برای خود فراهم کنند و با تبادل تجربه و دانش فنی در جهت حل مشکلات صنعت بیمه خود گام بردارند.

دکتر کهزادی موفقیت‌های فیر (FAIR) در طی ۴۲ سال فعالیت آن و محوریت این فدراسیون در همکاری اتکایی بین کشورهای منطقه را تایید و تصریح کرد: «بیمه مرکزی ایران همواره نقش فعالی در فدراسیون بیمه‌گران و بیمه‌گران اتکایی آسیا و آفریقا داشته است و اعتقاد دارد که این نوع همکاری‌های منطقه‌ای می‌تواند سبب تجمیع منابع و افزایش ظرفیت‌های فنی و مالی شود و بر موانع توسعه بیمه در منطقه فایق آید».

رییس کل بیمه مرکزی ایران در پایان «بالا بردن ضریب نفوذ بیمه، الکترونیکی کردن بیمه‌ها و قراردادن آن در کنار بانکداری الکترونیکی، توسعه بیمه‌های خرد (Microinsurance) برای حمایت از بیمه‌گذاران خرد و بیمه‌گذارانی که در زمینه توسعه اقتصادی نقش دارند و برنامه‌ریزی برای به کار گرفتن استانداردهای بین‌المللی نظارت بر عملکرد شرکت‌های بیمه» را از دیگر برنامه‌های آینده بیمه مرکزی برای توسعه صنعت بیمه ایران برشمرد.

رتبه‌بندی شرکت‌های بیمه داخلی

دکتر کهزادی در حاشیه سمینار در خصوص برنامه‌های آتی بیمه مرکزی ایران گفت: شرکت‌های بیمه ایرانی به زودی رتبه‌بندی می‌شوند و هر شرکتی که دارای سرویس‌دهی بهتر و صورت‌های مالی شفاف‌تر باشد، به مردم معرفی خواهد شد.

کهزادی افزود: استانداردهایی برای این مقایسه تعریف شده و به مدیرعامل شرکت‌های بیمه دولتی و خصوصی اعلام شده تا خود را آماده گرفتن رتبه‌ از بیمه‌ مرکزی نمایند.

او همچنین از پرداخت ۱۴۰میلیارد ریال توسط بیمه‌های دولتی به نیروی انتظامی خبر داد و گفت: برای اجرای طرح توقف خودروهای فاقد بیمه‌نامه شخص ثالث در سطح شهر و کاهش تصادفات جاده‌ای شرکت‌های بیمه دولتی این وجوه را می‌پردازند.

با توجه به گفته دکتر کهزادی و پرداخت ۱۴۰میلیارد ریال وجه نقد توسط ۴ شرکت بیمه ایران، آسیا، البرز، دانا و قطعا خود بیمه مرکزی به نیروی انتظامی، خبری از تقسیم بازار داغ بیمه‌های خودرو نیست و پرتفوی شخص ثالث همچنان بر روی دست بیمه‌های دولتی می ماند.

گفت‌وگوی دنیای‌اقتصاد با دبیر کل فیر در اجلاس کمیته اجرایی فدراسیون بیمه‌گران و بیمه‌گران اتکایی آسیایی - آفریقایی عزت عبدالباری دبیر کل مصری فیر و رام کشیور جوشی، رییس کل هندی این فدراسیون حضور داشتند و گزارش‌هایی را از عملکرد فیر در یک سال گذشته ارائه دادند.

دنیای اقتصاد نیز توانست در حاشیه سمینار گفت‌وگویی اختصاصی را باعبدالباری دبیر کل فیر انجام دهد که در پی می‌آید:

آقای عبدالباری شما حدود ۱۵سال است که دبیرکل فیر هستید، لطفا از پیشینه کاری فدراسیون بیمه‌گران اتکایی آسیایی- آفریقایی بگویید.

فدراسیون بیمه‌گران و بیمه‌گران اتکایی آسیایی - آفریقایی در سال ۱۹۶۴میلادی با هدف همکاری شرکت‌های بیمه

دو قاره آسیا و آفریقا با یکدیگر تاسیس شد. امروز ما نیز هدف متعالی آن را دنبال کرده و برای توسعه صنعت بیمه و گسترش همکاری شرکت‌های بیمه قاره آسیا و آفریقا تلاش می‌کنیم تا کماکان به موفقیت‌های بیشتری نایل شویم.

چند شرکت بیمه و بیمه‌گرهای اتکایی و از چه کشورهایی عضو فیر هستند؟

هم‌اکنون ۱۸۸شرکت بیمه و بیمه اتکایی از ۵۱کشور آفریقایی و آسیایی عضو اصلی فیر هستند و در کمیته اجرایی فیر که بالاترین مرجع اجرایی این فدراسیون است نمایندگان ۲۱کشور عضویت دارند و در چهل‌و‌هفتمین اجلاسی که به میزبانی ایران برگزار شده شخصیت‌های بیمه‌ای و بیمه اتکایی از کشورهای مصر، الجزایر، مراکش، لیبی، سودان، اتیوپی، زیمبابوه، سوریه، هند، چین، فیلیپین، مالزی، ترکیه و پاکستان حضور دارند.

ظرفیت نگهداری ریسک، بیمه‌گران اتکایی فیر چه میزان است؟

الان نمی‌توانم آمار و ارقام دقیقی از ظرفیت نگهداری ریسک‌ها در منطقه بگویم چرا که شرایط و توانایی‌های کشورهای عضو متفاوت و متغیر است و حضور ذهن از آمار ندارم، اما توجه داشته باشید که تا چند سال پیش ۸۵درصد کل پرتفوی بازار بیمه دنیا در انحصار ۱۰شرکت از کشورهای توسعه‌یافته بود که امروز ۲کشور آسیایی جزو ۱۰کشور فوق قرار گرفته‌اند. وضعیت صنعت بیمه چین در سال‌های گذشته از استانداردهای بین‌المللی بسیار دور بود و امروز این کشور میان ۱۰کشور مطرح در رتبه هشتم جهان قرار دارد که نشان‌دهنده تحول و توسعه صنعت بیمه در دو قاره آفریقا و آسیا است.

در حال حاضر بیمه‌گران مطرح کشورهای توسعه یافته از همکاری‌ با کشورهای آسیایی و آفریقایی استقبال می‌کنند.

آقای عبدالباری، آیا هدف فیر گسترش روابط منطقه‌ای و کاهش وابستگی به بازارهای اروپا و آمریکا است؟

هیچ گاه یک شرکت بیمه و حتی یک کشور نمی‌تواند خودش را ایزوله کند و ریسک‌ها را پیش خود نگه دارد، حتی ایالات متحده آمریکا با آن توانایی و امکانات بالقوه بیمه‌ای که دارد توان ایزوله کردن خود را ندارد. در واقع هدف ما به دست آوردن سهم عمده‌ای از بازار بیمه دنیا است و به دنبال مشارکت بیمه‌ای با شرکت‌های بیمه در بازار بین‌المللی هستیم.

آیا شرکت‌های بیمه و بیمه‌گران اتکایی آفریقایی و آسیایی توان رقابت با بازارهای اروپا و آمریکا را دارند؟

معتقدم باید روابط بیمه‌ای در سطح دنیا پراکنده باشد و فیر نیز به دنبال ارتقای سطح کیفیت و کمیت خدمات بیمه‌ای است، تا کشورهای عضو بتوانند توان همکاری با بیمه‌گران مطرح کشورهای توسعه‌یافته را داشته باشند.

در واقع هدف فدراسیون این است که با استفاده از تکنولوژی، مهارت‌های فنی و حرفه‌ای خود را ارتقا داده و به این ترتیب پرتفوی حق بیمه را بالا ببریم، شرکت‌های بیمه‌گر عضو فیر باید از تجربیات کشورهای در حال توسعه استفاده کرده و سطح دانش فنی خود را ارتقا دهند.

آیا وقوع بلایای طبیعی و سوانح اخیر منطقه تاثیری بر نرخ حق بیمه‌ها داشته است؟

سوانحی که پیش آمد تنها در کشورهای آسیایی و خاور دور نبود، بلکه توفان کاترینا در آمریکا نیز به وقوع پیوست و صنعت بیمه خسارت بالایی را پرداخت کرد، اما با این وجود، شرایط تکنولوژی اقتصادی کشورها اجازه نداد حق بیمه‌ها رشد قابل‌ملاحظه‌ای داشته باشند و شرکت‌های بیمه توانستند با پرداخت خسارات سنگین بقای خود را ادامه داده و موفق باشند. البته افزایش نرخ حق بیمه در دنیا طبیعی است، به دنبال سقوط یک هواپیما نرخ حق بیمه آن افزایش می‌یابد اما این رشد مدت‌زمان زیادی به طول نمی‌انجامد و دوباره به حالت اول برمی‌گردد.

شما گزارش‌ رییس‌کل بیمه مرکزی ایران را در خصوص عملکرد صنعت بیمه کشور ما شنیدید، به نظر جنابعالی صنعت بیمه ایران چه وضعیتی دارد؟

از اینکه میان بیمه‌گران ایرانی هستم و گزارش عملکرد آنان را شنیدم بسیار خوشحالم، البته این اولین باری نبود که این آمار را می‌شنیدم، بلکه توسعه صنعت بیمه در ایران را پیگیری کرده و گزارش‌ها را تعقیب می‌کنم، ایران در وضعیت خوبی قرار دارد و صنعت بیمه آن رو به رشد است، البته ناگفته نماند که رشد حق بیمه در آسیای جنوب شرقی و خاور دور مانند چین بسیار بالاتر بوده و امیدوارم ایران همگام با سایر کشورها در رشد حق بیمه‌ها، عملیات بیمه‌گری موفقیت‌آمیزی داشته باشد.