پیچوخم خصوصیسازی در صنعت بیمه کشور
لیلا اکبرپور: ورود رقیب جدید به بازار یعنی تقسیم بازار!
بخش پنجم
لیلا اکبرپور: ورود رقیب جدید به بازار یعنی تقسیم بازار! این اتفاقی است که پس از ورود بیمههای خصوصی به بازار بیمه کشورمان رخ داد.
پرتفوی صنعت بیمه که میان ۴شرکت ایران، آسیا، البرز و دانا تقسیم شده بود ظرف مدت کوتاهی میان ۱۳شرکت بیمهای غیردولتی تقسیم شد.
هر چند ظهور بیمههای خصوصی با سرویسدهی به سهامدارانش صورت گرفت اما از آنجا که بیمهگذاران بزرگ نقش سهامدار را ایفا میکردند، سهم بخش غیردولتی در صنعت بیمه ظرف مدت کوتاهی به ۱۵درصد رسید و به جز بیمه پارسیان که سهم عمدهای از پرتفوی شخص ثالث بازار را به تصاحب خود درآورد و صاحب ۱۰درصد از سهم بازار شد، سایر بیمههای خصوصی صاحب پرتفوی سودده شدند و بخشهای زیانده بازار همچنان روی دست دولتیها ماند، اکنون بحث رقابت در صنعت بیمه کشورمان جدی است و واگذاری بیمههای دولتی آسیا، البرز و دانا به بخش خصوصی این رقابت را سختتر خواهد کرد.
بیمهگران و بیمهگذاران بر سر میزهای مذاکره مینشینند و بر سر انعقاد قرارداد جدید مذاکره میکنند.
در عین حال جدا از رقابت به طریق شکستن نرخ میان شرکتهای مختلف بیمهای امروز شاهد رقابت میان شعب و نمایندگان یک شرکت بیمه نیز هستیم.
در این شرایط کسی منتظر مجوز از سوی کسی نیست و تنها چیزی که اهمیت دارد، تولید حق بیمه و جذب بیمهگذار است.
در این شرایط توسعه بازار میتواند تنها راه نجات باشد. چرا که کشورمان دارای پتانسیلهای فراوان برای گسترش بازار بیمهای است.
قطعا توجه بیمهگران به توسعه بیمههای مسوولیت حائز اهمیت است.
صدور انواع بیمههای مسوولیت میتواند یک راهحل منطقی برای گسترش بازار باشد.
بعد از بیمههای مسوولیت، توسعه بیمههای زندگی (انواع عمر و پسانداز) از موارد دیگری است که جای کار بسیار دارد و فروش انواع بیمههای عمر موجب رونق سرمایهگذاری در بورس میشود.
تا چندی پیش اکثر اقتصاددانان خرید بیمهنامه عمر و پسانداز را با توجه به سود ۱۰ الی ۱۵درصدی آن مقرون به صرفه نمیدانستند اما امروز که سود اوراق مشارکت ۵/۱درصد کاهش یافته و از ۱۷ به ۵/۱۵درصد رسیده و صحبت از کاهش نرخ سود در سیستم بانکی است خرید بیمههای عمر و پسانداز میتواند مقرون به صرفه باشد.
البته این مساله مشروط بر آن است که بیمهگران با جذابیت بخشیدن به بیمهنامههای عمر و برنامهریزی درست سرمایهگذاری، خودشان از دایره کاهش نرخ سود بانکی و اوراق مشارکت بیرون آیند.
بیمهنامه دیگری که میتواند موجب توسعه بازار بیمه شود، توجه بیشتر به بیمههای بدنه خودرو و سرنشین است. هرچند ضریب خسارت بیمه شخص ثالث و بدنه خودرو بسیار بالا است، اما شخص ثالث بیمهنامهای اجباری است و مقامات و مسوولان کشور هم بر صدور آن تاکید دارند. بنابراین رشد فروش بیمهنامه اختیاری بدنه میتواند موجب توسعه بازار بیمههای خودرو شود.
همچنین بیمهنامه سرنشین که با شخص ثالث صادر میشود به بیمهنامه ۵میلیون تومانی شهرت پیدا کرده است که میتوان با دریافت حقبیمهای اضافی این سقف تعهد را تا سقف یکدیه کامل افزایش داد، البته توسعه بازار بیمههای سرنشین و بدنه مستلزم ارتقای فرهنگ بیمهگذاران است.
در حالی که مقامات قضایی کشور و رییس کل بیمه مرکزی ایران بر صدور بیمههای شخص ثالث مصر هستند و قرار است از اول مهرماه خودروهای فاقد بیمهنامه شخص ثالث توقیف شوند، بهترین فرصت برای ارتقای فرهنگ بیمهای در کشور پیش آمده است، چه خوب میشد اگر روابط عمومیهای صنعت بیمه به جای شعارهای تبلیغاتی درصدد اطلاعرسانی رشتههای مختلف بیمهای برمی آمدند.
ادامه دارد...
ارسال نظر