در طول روز دوشنبه گذشته بازار در آرامش نسبی به سر برد و زوج ارز EUR/USD در یک نوار نسبتا باریک در فاصله ۲۷۴۱/۱و ۲۷۸۱/۱ مشغول به نوسان بود. دیگر زوج ارزها نیز در برابر دلار وضعیت تقریبا مشابهی داشتند. خبرهای روز دوشنبه چندان اخبار دسته اول و مهمی نبودند و شاید علت اصلی سکوت بازار نیز همین بود و بازیگران اصلی ترجیح دادند تا به انتظار اخبار مهم‌تر و روشن‌تر شدن وضعیت بازار بنشینند. مهم‌ترین خبر این روز شاخص PMI مربوط به شیکاگو بود که بهتر از انتظار اعلام شد، نشان از مثبت بودن وضعیت صنعت در این ایالت داشت ولی جدای از تاثیر لحظه‌ای حرکت چندانی در بازار ایجاد نکرد.

از شاخص‌های دیگر می‌توان به خرده‌فروشی آلمان اشاره کرد که به برکت جام جهانی افزایش قابل ملاحظه‌ای از خود نشان داد و از سقوط ۴/۰درصدی در ماه مه ‌به صعود ۹/۱درصدی ماه ژوئن رسید که پیشرفت قابل ملاحظه‌ای محسوب می‌شود.

از جمله خبرهای دیروز سخنان دو تن از اعضای فدرال رزرو بود. پل (Poole) که در این دوره از اعضای دارای حق رای فدرال رزرو نیست، در سخنانی اعلام کرد که خود او هم احتمال پنجاه پنجاه می‌دهد که در جلسه هشتم اگوست نرخ بهره افزایش یابد. از طرف دیگر جنت یلن (Janet Yellen) که از اعضای دارای حق رای است، مطابق سنت همیشگی‌اش که چندان تمایلی به افزایش نرخ بهره ندارد، گفت که نگرانی خاصی از بابت تورم ندارد و کاهش رشد اقتصادی خود به خود موجب کاهش تورم می‌شود.

ین نیز از جمله ارزهایی بود که در روزهای گذشته در برابر دلار تقویت شد، اگرچه معمولا در زوج ارزهایی که یک طرف آنها دلار است، حرکت بازار را معمولا اتفاقات ایالات متحده جهت می‌دهند اما اتفاقات مثبتی که اخیرا در اقتصاد ژاپن رخ داده است نیز به نوبه خود تاثیر زیادی بر جهت دادن به زوج ارز USD/JPY داشته است. در اولین ساعات دوشنبه نیز شاخص‌های اقتصاد ژاپن امیدوار‌کننده ظاهر شدند و احتمال افزایش نرخ بهره توسط بانک مرکزی این کشور را افزایش دادند. تولیدات صنعتی با افزایش ۸/۴درصدی مواجه شد که به نوعی نگرانی مقامات دولتی را در رابطه با احتمال بازگشت به دوران کسادی کمرنگ‌تر می‌کند.

اقتصاد ژاپن سال‌ها در نوعی رکود به سر می‌برد و بانک مرکزی این کشور برای مقابله با این وضعیت نرخ بهره را کاهش داد، به طوری که آن را به نزدیکی صفر رساند اما از چندی پیش اقتصاد این کشور نشانه‌هایی از پیشرفت از خود نشان داد و تورم این اقتصاد از محدوده منفی به قلمرو مثبت خزید که بهانه خوبی برای بانک مرکزی این کشور بود تا از عدد صفر فرار کند و چندی پیش این اتفاق افتاد و نرخ بهره ژاپن هم اکنون ۲۵/۰ درصد است.

این افزایش مخالفت بسیاری از مقامات اقتصادی ژاپن را بر انگیخت زیرا اعتقاد داشتند که هنوز اقتصاد این کشور قدرت تحمل افزایش نرخ بهره را ندارد اما ظاهرا شاخص‌های اقتصادی این‌گونه نمی‌گویند و احتمال یک پله افزایش دیگر تا پایان سال بسیار است.

روزهای آینده بازار در انتظار خبرهای بسیار مهمی است که از آن میان می‌توان به جلسه بانک مرکزی اروپا و اخبار مربوط به بازار کار آمریکا اشاره کرد و سنت معمول رفتار بازار این است که قبل از خبر‌های مهم به انتظار می‌نشیند و در شرایط انتظار معمولا شاهد امواج خیلی بزرگ نخواهیم بود و به احتمال بسیار زیاد تا روز پنج‌شنبه بازار در نوعی ثبات (Consolidation) به سر خواهد برد‌.

خشایار امینی

WWW.Sarmaye.com