انتشار اوراق خزانه
اوراق خزانه یکی از مهمترین ابزارهای پولی در اختیار بانکهای مرکزی کشورهای مختلف دنیاست.
بسیاری از کشورهای پیشرفته با انتشار این اوراق، کمبود منابع و کسریهای بودجه را برطرف میکنند. در نظرسنجی ۲۱ شهریورماه باشگاه اقتصاددانان اکثریت اقتصاددانان بهترین روش تامین کسری بودجه در مقطع فعلی را انتشار اوراق خزانه دانسته بودند و از سوی دیگر بازار اوراق قرضه، جایگاه مناسبی برای جذب نقدینگی و انجام معاملات مالی است که از خارج شدن پول از جریان اصلی اقتصاد یا به کارگیری آن در فعالیتهای سفتهبازی یا غیرمجاز که مخل حرکت اقتصاد است، جلوگیری میکند.
اوراق خزانه یکی از مهمترین ابزارهای پولی در اختیار بانکهای مرکزی کشورهای مختلف دنیاست.
بسیاری از کشورهای پیشرفته با انتشار این اوراق، کمبود منابع و کسریهای بودجه را برطرف میکنند. در نظرسنجی ۲۱ شهریورماه باشگاه اقتصاددانان اکثریت اقتصاددانان بهترین روش تامین کسری بودجه در مقطع فعلی را انتشار اوراق خزانه دانسته بودند و از سوی دیگر بازار اوراق قرضه، جایگاه مناسبی برای جذب نقدینگی و انجام معاملات مالی است که از خارج شدن پول از جریان اصلی اقتصاد یا به کارگیری آن در فعالیتهای سفتهبازی یا غیرمجاز که مخل حرکت اقتصاد است، جلوگیری میکند. برای مثال هماکنون در بازارهای آمریکا اوراق قرضه سی ساله با نرخهای سود قابل توجهی مبادله میشوند. این ابزار در اقتصاد ما در دهههای گذشته کمتر به کار گرفته شده و نمیتوان بازاری به نام اوراق خزانه در کشور مشاهده کرد، اما در بازارهای آمریکا اوراق سی ساله با نرخهای سود مشخصی مبادله میشوند. در این زمینه سوالاتی به شرح زیر مطرح است:
اوراق خزانه تا چه اندازه در تامین کسری بودجه کشورهای مختلف موثر بودهاند؟ و آیا دولت میتواند از این ابزار برای جبران کسری بودجه خود استفاده کند؟
نقش این اوراق در تعیین و کشف نرخ بهره واقعی بازار چیست؟
به چه دلیل در اقتصاد ما تا به حال از این ابزار مناسب چشمپوشی شده است؟
اگر بانک مرکزی تصمیم به انتشار اوراق خزانه بگیرد، بهتر است به چه صورتی منتشر شود؟ برای اشخاص حقیقی یا حقوقی؟ در اندازههای کلان (بهطور مثال ارزش ۲۰ میلیون تومانی) یا خرد (در قیمتهایی که برای عموم مردم قابل معامله باشد).
ارسال نظر