فرآیند بودجهنویسی در کشورها
گروه ترجمه: گر چه هر کشوری در جزئیات کار بودجهنویسی با دیگری تفاوت دارد، اما در کل میتوان گفت در همه آنها دولت باید لایحه بودجه خود را به پارلمان ارائه کند تا مورد بررسی و در نهایت مورد تصویب قرار گیرد. اما آنچه مهم است، تفاوت در جزئیات کار است. در کشورهای پیشرفته کار روی بودجه هر سال بیش از یک سال مانده به آن، آغاز میشود. اساس بودجهنویسی کشورها را تحقیقات نهادهای دولتی و غیر دولتی و پیشبینیهایی که اساس علمی دارند و بهطور منظم در تاریخهایی از پیشتعیین شده در هرسال منتشر میشوند، تشکیل میدهند.
گروه ترجمه: گر چه هر کشوری در جزئیات کار بودجهنویسی با دیگری تفاوت دارد، اما در کل میتوان گفت در همه آنها دولت باید لایحه بودجه خود را به پارلمان ارائه کند تا مورد بررسی و در نهایت مورد تصویب قرار گیرد. اما آنچه مهم است، تفاوت در جزئیات کار است. در کشورهای پیشرفته کار روی بودجه هر سال بیش از یک سال مانده به آن، آغاز میشود. اساس بودجهنویسی کشورها را تحقیقات نهادهای دولتی و غیر دولتی و پیشبینیهایی که اساس علمی دارند و بهطور منظم در تاریخهایی از پیشتعیین شده در هرسال منتشر میشوند، تشکیل میدهند. اهمیت نقش اقتصاددانان مستقل که پیشبینی خود از متغیرها و شاخصهای اقتصادی را برای خوشایند دولت با عینک خوشبینی تهیه نکنند، در فرآیند بودجهنویسی بر هیچ دولتی پوشیده نیست چون کوچکترین اشتباه در این پیشبینیها میتواند برابر باشد با مشکلات جدی اقتصادی و عدم ترازها و کسری بودجهها.
روندی که به تازگی در بسیاری از کشورها مشاهده میشود این است که تخصیص بودجه به بخشهای مختلف اقتصاد نه براساس منابع مالی که بر اساس فعالیتی است که هر بخش باید در آن سال انجام دهد. شاید حرکت در این مسیر، راهی دشوار را پیشروی دولتها قرار دهد چون لازمه آن شفافسازی فعالیتها و دستاوردهای هر بخش است. میتوان گفت احترام به تحقیقات علمی، بیش از یک سال کار کارشناسی و شفافسازی عملکرد ارکان مختلف دولت، شاهکلید بودجهنویسی اقتصادهای موفق است.
باشگاه اقتصاددانان امروز، به بهانه فرارسیدن فصل ارائه بودجه در ایران، نگاهی دارد به فرآیند بودجهنویسی در برخی از کشورهای جهان.
ارسال نظر