گروه بازرگانی:‌اعضای کمیسیون حمل‌و‌نقل و ارتباطات اتاق تهران در بیست‌و‌ نهمین گردهمایی خود به نقد و بررسی «طرح مبارزه با قاچاق کالا وارز» پرداختند. در ابتدای این نشست غلامحسین امیری ،کارشناس کمیسیون حمل‌و‌نقل و ارتباطات در مورد این موضوع توضیح داد: هنوز مشکلات ناشی از قانون مبارزه با قاچاق مرتفع نشده که ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز مبادرت به تهیه طرحی تحت عنوان «طرح مبارزه با قاچاق کالا و ارز» کرده که شامل ۴۴ راهکار و۱۴۷برنامه اجرایی است. او با بیان اینکه تصویب این همه مقررات برای مبارزه با قاچاق کالا و ارز مشکلات عدیده‌ای را فراهم خواهد کرد، گفت: وجود آیین‌نامه‌های متعدد موجب سردرگمی نیروهای حوزه مبارزه با قاچاق کالا و ارز شده و آنها را در انجام وظیفه خطیرشان با چالش مواجه خواهد ساخت، ضمن آنکه دست‌اندرکاران حمل‌و‌نقل، ترانزیت و تجارت به‌جای تفکر پیرامون چگونگی توسعه ترانزیت و تجارت و سبقت گرفتن از کشورهای رقیب به‌دنبال از برکردن کوله باری از مقررات باشند که بعضا نیز ممکن است ضد و نقیض باشند.

مسعود دانشمند نیز به بخش‌هایی در این طرح اشاره کرد و گفت: در این طرح آمده هر آنچه هیات عامل ستاد به تصویب برساند به منزله قانون است. اکنون مسوولیت بزرگی با ما است و باید با این طرح مخالفت کنیم. وی با بیان اینکه بهتر است کارگروهی در این رابطه تشکیل شود، گفت: با تشکیل کارگروه، این طرح مورد بررسی قرار گیرد و صاحب‌نظران در این کارگروه دیدگاه‌های خود را مطرح خواهند کرد. مسعود خوانساری رئیس کمیسیون حمل‌ونقل و ارتباطات اتاق تهران نیز بر این باور بود که پرداختن به آیین‌نامه‌ای که با قانون مغایر است بی‌اساس به‌نظر می‌رسد.

دانشمند نیز گفت: کمیسیون می‌تواند نامه‌ای تهیه کند و اعلام کند که با این آیین‌نامه به دلیل مغایرتش با قانون مخالف است. درهمین حال محمد عیدیان، مدیر امور تشکل‌های اتاق تهران با اشاره به ایراداتی که قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و طرح مرتبط با آن دارد، گفت: این قانون به سمتی که از قاچاق جلوگیری کند، نمی‌رود. وی افزود: ارزش قاچاق در ایران حدود ۲۰ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود و این بدان معناست که دولت از این حجم واردات کالا تعرفه دریافت نمی‌کند.