بهنام درخوشی

ازبکستان در میان کشورهای مبدا کالاهای ترانزیتی از مسیر ایران از نظر‌درصد وزن کالاها رتبه نخست را به خود اختصاص داد.

به گزارش دبیرخانه شورای اطلاع‌رسانی دولت، آمار مقایسه‌ای ترانزیت خارجی کشور در سه ماه اول سال ۱۳۸۶ در مقایسه با مدت مشابه نشان می‌دهد کشور ازبکستان با ۲/۲۲‌درصد از وزن کالاهای ترانزیتی در بین کشورهای مبدأ وکشور امارت متحد عربی با ۵/۲۰‌درصد از وزن کالاهای ترانزیتی در بین کشورهای مقصد رتبه اول را به خود اختصاص داده است. کارنه تیر در سه ماه اول سال ۸۶ به ۵/۱۹۸هزار تن رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳/۲۴‌درصد کاهش نشان می‌دهد همچنین ارزش کارنه تیر در سه ماه اول سال ۱۳۸۵، ۹/۳۵۷۴‌میلیارد ریال بوده است که در سه ماه اول سال‌جاری به ۳/۲۳۵۳‌میلیارد ریال کاهش پیدا کرده است.

بنابر این گزارش، رویه ترانزیتی غیر کارنه تیر در سه ماه نخست سال‌جاری نشان می‌دهد که با افزایش ۹/۱۰‌درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۵/۱۱۱۸‌هزار تن رسیده است. همچنین ارزش آن با ۴/۷‌درصد به ۵/۲۵۶۹۳‌میلیارد ریال می‌رسد.

آمار مقایسه‌ای ترانزیت خارجی نشان می‌دهد که در سه ماه نخست سال‌جاری، در مجموع از نظر وزنی با ۶۳/۳‌درصد افزایش به ۱۳۱۷‌هزار تن رسیده و ارزش آن نیز با دو‌درصد افزایش ۸/۲۸۰۴۶‌میلیارد ریال بوده است.

سهم وزنی اقلام ترانزیتی غیرکارنه تیر سوخت ۶۸/۱۵درصد، مواد غذایی ۹۱/۸‌درصد و خودرو ۲‌درصد بوده است.

در ادامه این گزارش آمده است گمرک شهید رجایی با ۴۱/۳۵‌درصد از وزن کالاهای ترانزیتی در میان گمرکات مبدا و با ۱/۲۱‌درصد از وزن کالاهای ترانزیتی درمیان گمرکات مقصد رتبه نخست را به خود اختصاص داده است. کارنه تیر، سند ترانزیتی بین‌المللی کالا از راه زمینی است که در مبدأ صادر می‌شود و به موجب آن کالا از کشورهای بین راه تا مقصد که به طور ترانزیت عبور می‌کند نیاز به انجام تشریفات ترانزیت در مرز ورودی و خروجی هر کشور ندارد.