مقررات و راهکارهای ضد قیمت‌شکنی

هیات وزیران بنا به پیشنهاد وزارت بازرگانی و با توجه به نظر موافق وزرای عضو شورای اقتصاد، مقررات ضد رقابت مکارانه(ضددامپینگ) را به تصویب رساند.

براساس این مصوبه کار گروهی متشکل از نمایندگان وزارتخانه‌های بازرگانی، امور خارجه، تعاون، صنایع و معادن، جهاد کشاورزی، گمرک، بانک مرکزی، اتاق ایران و اتاق تعاون مسوول رسیدگی و تشخیص وجود قیمت شکنی، یارانه و خسارت ناشی از آنها و تعیین اقدام‌های لازم در این زمینه شده‌اند. به گزارش شورای اطلاع‌‌رسانی دولت ریاست کار گروه بر عهده نماینده وزارت بازرگانی در سطح معاون وزیر خواهد بود و نمایندگان سایر دستگاه‌ها در سطح مدیرکل در نشست شرکت می‌کنند، کار کارشناسی نیز بر عهده وزارتخانه تولیدی مربوط است که گزارش آن را به صورت کتبی به‌کار گروه ارائه می‌کند.

وزارت بازرگانی بر حسب مورد و در صورت لزوم می‌تواند از نمایندگان سایر دستگاه‌ها، سازمان‌ها و افراد خبره یا نماینده تولیدکنندگان محصول موضوع مورد بحث جهت شرکت در کار گروه دعوت کند.

کار گروه می‌تواند بررسی‌های مربوط به وضع مابه‌التفاوت کالاهای وارداتی موضوع این تصویب‌نامه را به سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان واگذار کند.

تصمیم در خصوص میزان پرداخت مابه‌التفاوت توسط شورای اقتصاد اتخاذ می- شود و تصمیمات کار گروه پس از تصویب وزیران عضو کمیسیون ماده «یک» آیین‌‌نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات، اجرایی خواهد شد.

براساس این مصوبه، این کارگروه وظایفی را از قبیل دریافت درخواست تحقیق از تولیدکنندگان داخلی، بررسی مدارک و مستندهای متقاضیان، درخواست کارشناسی از وزارتخانه‌های تولیدی، تشخیص مقدماتی به منظور اتخاذ اقدام‌های موقت در مقابله با قیمت شکنی، تعیین شرایط خاص، اخذ تعهدات قیمتی و دریافت گزارش ماهانه مبنی بر ایفای این تعهدات را بر عهده دارد.

ارائه پیشنهاد در ارتباط با اقدام‌های دولت و اقدام‌های نهایی ضد قیمت شکنی، ضد یارانه‌ای و حفاظتی و تعیین مهلت‌های زمانی بازنگری و تمدید آنها و تدوین دستورالعمل تعیین شاخص‌ها و استانداردهای لازم برای تشخیص افزایش واردات و وارد آمدن میزان لطمات جدی بر تولیدکنندگان و پیشنهاد آن به کمیسیون ماده «یک» آیین‌نامه اجرایی قانون مقررات و صادرات از دیگر وظایف کار گروه عنوان شده است.

فرایند تحقیق و رسیدگی در این کار گروه به این صورت است که درخواست تحقیق در کار گروه به پیشنهاد هر یک از اعضا یا درخواست کتبی تولیدکنندگان داخلی به دبیرخانه کار گروه تقدیم می‌شود و درخواست باید شامل مدارک و مستندهای قابل دسترسی متقاضی در مورد وجود قیمت شکنی یا یارانه و وجود خسارت ناشی از این موارد باشد.

کار گروه حداکثر در مدت ۲۰ روز پس از دریافت درخواست، مدارک و مستندهای ارائه‌شده را بررسی کرده و در خصوص شروع و یا عدم شروع تحقیق تصمیم می‌گیرد و دبیرخانه کار گروه نیز می‌تواند از پرسشنامه، نمونه‌گیری، شنیدن نظارت و نظایر آن برای جمع‌آوری اطلاعات و انجام تحقیق استفاده کند.

براین اساس کار گروه نسبت به تشخیص مقدماتی قیمت شکنی یا یارانه‌و وجود خسارت ناشی از هر یک از آن دو براساس تحقیقات اقدام می‌کند و در صورت مثبت بودن تشخیص، تحقیقاتی را در خصوص حاشیه قیمت شکنی، مقدار یارانه و میزان خسارت آنها انجام می‌دهد و باید تصمیم نهایی را حداکثر ظرف سه ماه از زمان آغاز تحقیق اعلام کندو در شرایط خاص این مدت می‌تواند تا سه ماه دیگر تمدید شود.

در فرآیند تحقیق برای تشخیص خسارت، مواردی چون حجم واردات زیر قیمت یا یارانه‌ای و افزایش قابل توجه واردات به طور مطلق و یا نسبت به تولید یا مصرف داخلی، میزان قیمت شکنی یا یارانه و اثر واردات زیرقیمت یا یارانه‌ای بر قیمت محصولات مشابه در بازار داخلی باید مورد نظر قرار گیرد.

همچنین در این روند باید اثر بعدی واردات مذکور بر تولیدکنندگان داخلی چنین محصولاتی، اثر واردات یادشده بر عوامل و شاخص‌های اقتصادی موثر بر وضعیت تولیدکنندگان داخلی از جمله کاهش بالفعل و بالقوه فروش، تولید، استفاده از ظرفیت اشتغال، دستمزدها، رشد، توانایی افزایش سرمایه یا سرمایه‌گذاری و قابلیت صادرات و سایر عواملی که می‌تواند منجر به ایراد خسارت به تولیدکنندگان داخلی شود، مورد توجه قرار گیرد.

همچنین براساس این مصوبه کار گروه می‌تواند در خصوص قمیت شکنی با دریافت تعهد از صادرکننده مبنی بر تجدید نظر در قیمت یا متوقف شدن صادرات زیر قیمت ایران، تحقیق را متوقف و یا به حال تعلیق درآورد.

در خصوص یارانه نیز چنانچه صادرکننده تعهد کند که در قیمت‌های صادراتی تجدید نظر کند یا دولت کشور صادرکننده تعهد کند که پرداخت یارانه را متوقف یا محدود کند، یا اقدام‌هایی را در خصوص آثار آن اتخاذ کند، کار گروه می‌تواند ضمن موافقت با تعهدات مذکور تحقیق را متوقف نموده یابه‌حالت تعلیق درآورد.

در این مصوبه آمده است: چنانچه در نتیجه انجام تحقیق، تشخیص نهایی مثبتی بر وجود واردات زیر قیمت یا یارانه‌ای و خسارت ناشی از آن داده شود، اقدام‌های نهایی ضد قیمت شکنی یا جبرانی (ضد یارانه‌ای) معادل حداقل‌های قیمت شکنی یا میزان یارانه توسط وزیران عضو کمیسیون ماده «یک» آیین‌نامه اجرایی قانون مقررات و صادرات تعیین می‌شود.

اگر هنگام وضع اقدام‌های نهایی، اقدام‌های موقتی صورت گرفته باشد، این اقدام‌ها به وسیله اقدام‌های نهایی جایگزین می‌شوند، این اقدامات جبرانی و ضد قیمت شکنی وضع شده در قالب سود بازرگانی ویژه و اخذ مابه‌التفاوت و پرداخت یارانه به تولیدکننده داخلی بر مبنای حاشیه قیمت شکنی یا میزان یارانه انجام می‌شود این اقدام‌ها تا زمانی که جهت مقابله با خسارت ناشی از واردات زیر قیمت یا یارانه‌ای ضرورت دارند، برقرار می‌ماند.

اقدام‌های حفاظتی نیز بخشی دیگر از این مصوبه است که براساس آن چنانچه افزایش واردات یک محصول از جمله افزایش آن نسبت به تولیدات داخلی، به وارد آمدن خسارت جدی یا خطر بروز آن برای تولیدکنندگان داخلی محصول مشابه یامحصولی که به طور مستقیم رقیب محصول وارداتی تلقی می‌شود، منجر شود، اقدام‌های حفاظتی جهت حمایت در قالب سود بازرگانی ویژه و نظایر آن و یا محدودیت‌های مقداری بر واردات محصول مورد نظر صورت می‌گیرد.

همچنین دستورالعمل تعیین شاخص‌ها و استانداردهای لازم برای تشخیص واردات و وارد آمدن میزان لطمات جدی بر تولیدکنندگان توسط کار گروه یادشده تهیه و به تصویب وزیران عضو کمیسیون ماده «یک» آیین‌نامه ‌اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات می‌رسد.