دکتر محمد خوشچهره، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس:
صادرات غیرنفتی ایران حداکثر ۵/۴میلیارد دلار است نه ۱۲میلیارد دلار!
این همایش دو سخنران اصلی داشت؛ سردار محمدرضا نقدی، رییس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و محمد خوش چهره، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و نیز عضو شورایعالی صادرات کشور.
سردار نقدی: اقتصاد باز تنها حرف است و وجود خارجی ندارد
رییس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در این همایش از رشد ۵۱۲درصدی مجموع پروندههای منجر به محکومیت در ۹ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد.
سردار محمدرضا نقدی، افزود: همزمان با تشکیل پروندههای قضایی برای دانه درشتها که فشار سنگینی بر روی دستگاه قضایی وارد میشود، باید از دستاندرکاران این بخشها حمایت کرد.
سردار نقدی خواستار تشکیل کارگروه رسیدگی به پروندههای دانه درشتها در استانها شد و گفت: در این صورت به نحو شایستهتری در مبارزه با قاچاق کالا فعال خواهیم بود.
رییس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، از قاچاق کالا به عنوان ابزار تخریب اقتصاد کشور توسط دشمن نام برد و گفت: دشمنان با این اقدام سازماندهی شده در پی ورشکسته کردن اقتصاد کشورمان هستند.
وی تصریح کرد: هماکنون واردات غیرقانونی و غیراستاندارد برخی کالاها به داخل کشور علاوه براینکه سبب بروز نابسامانی در بازار میشود، بیکاری را تشدید میکند و بسیاری از بیماریها را به دنبال خود خواهد داشت.
نقدی با اشاره به برنامههای دولت در خصوص اشتغالزایی و اختصاص اعتبارات و تسهیلات بانکی، گفت: دولت در پی از بین بردن بیکاری است، اما اگر قرار باشد تولیدات داخلی به فروش نرود و مردم بهمصرف کالاهای خارجی ترغیب شوند، معضلی دیگر چون ایجاد بیکاران بدهکار به وجود میآید.
وی معتقد است: برخی کجفهمیها و عدم درک درست در داخل کشور از جمله اینکه به بهانه ورود کشور به سازمان تجارت جهانی مرزها باید باز گذاشته شود، موجب بروز مشکلاتی در خصوص مبارزه با قاچاق کالا میشود.
به گفته نقدی، موضوعاتی چون اقتصاد باز و تبادل با همه دنیا تنها حرف است و وجود خارجی ندارد.
وی تاکید کرد: هماکنون بسیاری از کشورهای جهان بازارهای خود را از طریق مکانیزمهای سختافزاری به شدت کنترل میکنند و مرزها را نیز رها نمیکنند.
رییس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: اگر قرار باشد مرزهای کشورمان را به سوی کالاهای خارجی باز بگذاریم در حقیقت باعث شدیم تا بازارمان توسط خارجیها فتح شود.
وی سپس به موضوع بازارچههای مرزی و مرزنشینان پرداخت و گفت: طرح مسائلی چون ترانزیت و مسائل معیشتی مردم مرزنشین که در زبانها جاری میشود عوام فریبی است و نفعی برای مرزنشینان ندارد.
نقدی اظهار داشت: در حال حاضر هر جا که بخواهیم با قاچاق کالا مبارزه کنیم دیوار خیرخواهی ایجاد میکنند و مانع انجام اقدامها میشوند.
وی تصریح کرد: اعمال هرگونه فشار در جهت افزایش تعداد مناطق آزاد و بازارچههای مرزی سبب بروز بحرانهای مرزی میشود.
نقدی همچنین پیشنهاد داد: به جای گسترش تعداد بازارچههای مرزی 5درصد از درآمد گمرک به مرزنشینان اختصاص داده شود تا آنها بتوانند وضعیت معیشتی خود را بهبود بخشند.
وی گفت: ورود قاچاق مواد مخدر به ایران با یک صدم قیمت فروش در اروپا به خوبی نشان میدهد که دشمنان ایران برای مبارزه با کشورمان به هر ترفندی متوسل میشوند.
آبباریکه صادرات و سیل واردات
دیگر سخنران همایش تخصصی دبیران کمیسیونهای مبارزه با قاچاق کالا و ارز استانهای سراسر کشور، ابتدا به بازگویی تضاد دیالکتیک قدرتهای شرق و غرب با نظام جمهوری اسلامی پرداخت و اینکه پس از گذشت ۲۸سال از بر سر کار آمدن نظام جمهوری اسلامی، این تضاد همچنان پابرجا است و از بین نرفته است. به اعتقاد محمد خوشچهره، نماینده مجلس شورای اسلامی، هر از گاهی برخی مسوولان رده بالای مملکت تصورات خوشبینانهای پیدا کرده و فکر میکنند در یک فضای دوستانه جهانی قرار داریم.
خوشچهره، همچنین هزینههای متحمل شده بر کشور را ناشی از خوشباوری آنان دانست.
او با این مقدمه به بیان ناهنجاریهای چنین رویکردی پرداخت. به باور نماینده مردم در تهران مجلس، کشورمان از ابتدای انقلاب در یک جو متخاصم قرار گرفته است و در این فضا دولتمردان نظام بیشتر تهاجم فرهنگی را باور داشتهاند، در حالی که در چنین فضای متخاصمی، تهاجم اقتصادی هدف اصلی بوده است.
به گفته خوشچهره، در تهاجم اقتصادی تولید یک کشور مورد هجوم قرار میگیرد، در این صورت، قیمت، مدیریت و سیاستهای اقتصادی و صنعتی و نیز کیفیت تولیدات یک کشور در سیل تهاجم قرار میگیرد.
خوشچهره با بیان اینکه الگوی مصرف در ایران یک الگوی کاملا تهاجمی است، تصریح کرد: این الگوی مصرف متاسفانه در جامعه ما آنگونه در حال نهادینه شدن است که حتی در صدا و سیما نیز رسوخ کرده است.
وی که خود از زمان تشکیل مناطق آزاد در ایران از مخالفان سرسخت این پدیده در کشور بود و اینک نیز هست، گفت: کشوری که اقتصادش برپایه واردات است، ایجاد مناطق آزاد در آن کشور به هیچ وجه توجیه ندارد، چرا که تهاجم اقتصادی و پدیده الگوی مصرف و مصرفگرایی با مناطق آزاد شروع میشود.
این نماینده مجلس، گسترش پاساژها و بوتیکها در کلانشهرها را یکی دیگر از نشانههای رواج الگوی مصرف در ایران دانست و یادآور شد: «سرانه تجاری ایران در مقایسه با کشورهای صنعتی و توسعهیافته بالاتر است».
وی همچنین یکی دیگر از عواقب تهاجم اقتصادی و الگوی مصرف را گسترش بیکاری در جامعه عنوان کرد.
به گفته خوشچهره، یکی از موانع بر سر راه تولید، سیاستهای پولی نامناسب است در حالی که سیاستهای تجاری نامناسب یکی از وحشتناکترین آنها است.
او یادآور شد: «به اعتقاد من، تهاجم در سطحی بالاتر باورها و نگرشهایی است که در نظام سیاستگذاری، قانونگذاری و تصمیمگیری پیش میآید و این تهاجم در قالب ارائه برخی الگوها و سیاستها خود را نشان میدهد».
خوشچهره با بیان اینکه، چنین باورهای تهاجمی غلطی در میان برخی چهرههای مجلس هفتم نیز رسوخ کرده، گفت: «باید در تنویر افکار عمومی و تشخیص نقاط قوت برای دولتمردان کشور تلاش کنیم».
به تعبیر وی، میزان واردات قاچاق در کشور 7میلیارد دلار است در حالی که این مقدار از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، 6میلیارد دلار بیان شده است: «ما جزو معدود کشورهای آسیایی هستیم که هم حجم قاچاق بالا است و هم بیکاری و تهدیدات ملی.»
عضو کمیسیون اقتصادی مــجــلس، افــزود: «تشخیص اینکه اقتصاد زیرزمینی، صرفا اقتصادی نیست، فوقالعاده حائز اهمیت است».
عضو شورای عالی صادرات، بزرگنمایی در اعداد و ارقام صادرات غیر نفتی را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «مکانیزمهایی که برای اعداد و ارقام صادرات برخی محصولات اعلام میشود غیرواقعی است. صادرات غیر نفتی، حداکثر 5/4میلیارد دلار است نه 12میلیارد دلار!»
خوشچهره ادامه داد: «در حال حاضر با یک جریان قوی واردات در کنار آب باریکهای از صادرات مواجهیم».
وی خاطرنشان کرد: «بسیاری از کانونهای قدرت و ثروت بر مبنای معادلات و معاملات قاچاق شکل گرفتهاند و عقبهای قوی پیدا کردهاند و معتقدم حتی در بدنه قوهقضائیه ریشه زدهاند و در مجلس نیز حتی به جرات میتوان گفت پایگاه دارند.» عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه در عرصه قانونگذاری نیاز به تجدیدنظرهایی داریم، افزود: «سال گذشته خوشبختانه گرایش به سمت مبارزه با قاچاق کالا در مجلس صورت گرفت و این حرکت رو به جلو در سالجاری و سال آینده تداوم دارد و سعی داریم در لایحه بودجه سال 86 نیز برخی ملاحظات را لحاظ کنیم».
به دام افتادن دانهدرشتها
سردار نقدی همچنین در حاشیه این مراسم در گفتوگو با خبرنگاران گفت: 18 پرونده برای بررسی قاچاق 350میلیارد تومانی باز شده، اما به نتیجه نرسیده بود.
نقدی افزود: محور اصلی تلاش ستاد، مبارزه با قاچاق سوخت بود که دستاوردهای آن در حال جمعآوری است.
وی با اشاره به اینکه ستاد به وعده خود در خصوص پیگیری پروندههای مهم و دانه درشت عمل کرده، افزود: پرونده 80میلیارد تومانی موسوم به آقای ممتاز و پرونده قاچاق 300میلیارد تومانی که بزرگترین پرونده مبارزه با قاچاق در کشور بود از جمله این اقدامات است که 18 پرونده برای بررسی قاچاق 350میلیارد تومانی باز شده، اما به نتیجه نرسیده بود.
وی خاطر نشان کرد: در پروندههای مهم و کلان، طرفهای معامله از همه امکانات مالی و نفوذ اجتماعی و بعضا عوامل سیاسی استفاده میکنند که مسیر پرونده را به نفع خود منحرف میکنند.
نقدی وصول جرایم پروندههای قاچاق را حق ملت دانست و گفت: رسانهها باید این حق مردم را مطالبه کنند.
وی نسبت به اعلام وصول جریمه پرونده ۸۰میلیارد تومانی اظهار نگرانی کرد و افزود: تلاشهایی برای انحراف مسیر پرونده و فشار بر قاضی صورت میگیرد، اما باید از دادگاهها و قضاتی که مسوولیت پروندهای را بر عهده میگیرند، حمایتهای لازم صورت پذیرد.
وی بر مشخص شدن میزان وصولی پروندههای قاچاق تاکید کرد و افزود: رسیدگی به چنین پروندههایی باید با سرعت انجام شود تا اختلال در روند آنها ایجاد نشود.
نقدی در خصوص طرح سهمیهبندی بنزین توسط دولت و با استفاده از کارت سوخت، گفت: به دنبال این نیستیم که مشکل قاچاق را با فشار به دستگاههای دیگر انجام دهیم، برای مبارزه با قاچاق از راه خودمان وارد میشویم.
وی افزود: طرح سهمیهبندی بنزین کنترل مصرف است نه مبارزه با قاچاق اگرچه کنترل مصرف مبارزه با قاچاق را نیز در پی دارد.
رییس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در مورد بخشنامه ستاد در خصوص کالای همراه مسافر، گفت: این بخشنامه به دلیل سوءاستفاده برخی افراد سود جو صادر شده است.
وی با اشاره به اینکه بر اساس قانون هر مسافر میتواند 80دلار کالا با خود وارد کند، گفت: برخی سودجویان از این طریق سوء استفاده کرده و با استفاده از شناسنامههای افراد مرزنشین و با نام آنها کالا وارد کشور میکردند.
به گفته نقدی، یکی از مبادی ورودی منطقه آزاد چابهار در ۷۵ روز ابتدای سالجاری کنترل شد و مشاهده کردیم در طول این مدت ۳۹۷ تریلی و کامیون کالا برابر با ۶هزار تن به عنوان کالای همراه مسافر وارد کشور شد، که ۹۰ دستگاه کامیون متعلق به یک نفر بود.
وی تصریح کرد: نباید این بخشنامه به ممنوعیت ورود کالای همراه مسافر تعبیر شود. رییس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اشاره به تحریم شورای امنیت و تاثیر آن بر قاچاق کالا و ارز، گفت: این گونه تحریمها همواره نسبت به ایران وجود داشته و ما نسبت به این تحریمها باکی نداریم.
نقدی تاثیر تحریمها بر کنترل قاچاق را مثبت ارزیابی کرد و گفت: با تشدید تحریمها، کنترل کالاهای قاچاق شدت مییابد و حتی در هر زمینه که تحریم میشویم نسبت به تهیه و تولید کالاهای تحریم شده تلاش میکنیم.
وی با اشاره به اسکلههایی که فعالیتهای غیرمجاز در آنها صورت میگیرد، افزود: با جهتگیریهای دولت نهم، فعالیت غیرمجاز در این اسکلهها و بخشنگری دستگاهها که نسبت به ورود کالا برای دستگاه خود از این اسکلهها اقدام میکردند، متوقف و جمع شده است.
نقدی همچنین از تشکیل کمیته ساماندهی حمل و نقل دریایی با مسوولیت ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز خبر داد.
ارسال نظر