واردات سیب‌زمینی ادامه دارد

مجموع سیب‌زمینی وارداتی به کشور از بهمن سال گذشته تا اوایل خرداد ماه ۲۰۰هزار تن بود که توسط بخش خصوصی وارد شده و دولت هیچ دخالتی در این موضوع نداشت.

مدیرکل دفتر هماهنگی امور خدمات وزارت بازرگانی، با بیان این مطلب واردات سیب‌زمینی به کشور را ناشی از اختلالات تولید در دو سال گذشته بیان کرد و گفت: برای رفع کمبود داخلی واردات سیب‌زمینی تا پایان سال ادامه دارد. یزدان سیف در گفت‌و‌گو با «ایرنا»، عمده‌ترین بازارهای وارداتی سیب‌زمینی ایران را پاکستان، ترکیه و جمهوری آذربایجان عنوان کرد.

در حال حاضر سیب‌زمینی وارداتی در میادین میوه و تره‌بار به قیمت چهار هزار و ۵۰۰ریال توزیع می‌شود، این درحالی است که طی روزهای گذشته سیب‌زمینی داخلی به فراتر از ۱۰هزار ریال نیز رسیده بود.

سیف با بیان اینکه چرخه تولید محصولات کشاورزی به طور میانگین دو سال به طول می‌انجامد، افزود: ممنوعیت واردات بذر توسط بخش خصوصی در سال ۸۴ و نیز گرمای ماه‌های تیر و مرداد که سبب کاهش غده‌ریزی سیب‌زمینی شد، از جمله عوامل اصلی کاهش تولید سیب‌زمینی بوده است.

وی افزود: مشکلات خرید تضمینی سیب‌زمینی در سال ۸۳ نیز مزید بر علت شد و در کاهش تولید این محصول در سال گذشته تاثیر گذاشت.

این مقام مسوول در وزارت بازرگانی تاکید کرد: افزایش تقاضای صنایع سیب‌زمینی نیز موجب افزایش نرخ این محصول شده ‌است.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا صادرات سیب‌زمینی در کمبود آن تاثیر نداشته، اظهار کرد: اینکه با بروز هر مشکلی مانع صادرات شویم و بازار محصولات را از دست بدهیم، شیوه‌ای غیرمنطقی است.

به گفته سیف، به علت مسائل خاص سیب‌زمینی از جمله قرنطینه اینکه یک صادرکننده بتواند این محصول را در خارج از کشور به فروش برساند، بسیار مهم است و نباید به راحتی بازارهای مصرف را از دست داد.

وی در عین حال گفت: وقتی صادرکننده ایرانی با گرانی نرخ سیب‌زمینی در بازار داخل مواجه می‌شود، به طور طبیعی ترجیح می‌دهد بخشی از صادرات را به مصرف بازار داخل برساند.

سیف تصریح کرد: در زمانی که کشور با کمبود محصولی مواجه است به طور طبیعی صادرات محصول خاص به صفر می‌رسد و دولت نیز با بستن عوارض به این محصول از میزان صادرات می‌کاهد.

گفته می‌شود که تولید سیب‌زمینی در سال گذشته در مقایسه با سال ۸۴، حدود ۷۰۰هزار تن کمتر بوده است.